Skip to main content

Nokkosvohvelit I Nokkonen I Vohvelit I Vohveli I Suolainen I Brunssi I Resepti I Ohje I Ruokakuvaus I Lohi I Nettle waffles I Food photography

Miten päästä eroon rehottavista nokkosista? Syömällä ne. Nokkonen on ravintorikkain Suomessa kasvava hyötykasvi ja ihan ilmaista superfoodia. Nokkosta voi käyttää kuivattuna tai ryöpättynä eli nopeasti keitettynä puuroihin, smoothieen, sämpylöihin ja lettuihin. Kuvittele pinaattilettu, mutta vohvelina ja nokkosella. Nokkosvohvelit! Haaveilin suolaisista, parmesanilla maustetuista nokkosvohveleista lohella, raejuustolla ja villiruohosipulilla. Hanskat käteen ja keräämään.

Nokkosvohvelit I Nokkonen I Vohvelit I Vohveli I Suolainen I Brunssi I Resepti I Ohje I Ruokakuvaus I Lohi I Nettle waffles I Food photography

Au.  Au.  Auuu. Haravoimme Herra Simpukan kanssa Suomenlinnan rantoja villiruohosipulin ja nokkosten perässä.  Nuorimmat eli käyttökelpoisimmat nokkoset löytyivät varjoisammasta paikasta. Auringossa olevat nokkoset olivat jo aloittaneet kukinnan. Heitin nokkoset kiehuvaan veteen isoon kattilaan minuutiksi, siivilöin, hakkeloin pieneksi ja sekoitin taikinaan.

Kesämuutossa muuten selviää mitä ihminen oikeasti keittiössä tarvitsee. Tilaa on niin niukasti, että vain aivan pakolliset tavarat pääsivät muuttokuormaan. Kitchen essentials lista on lyhyt: Chemex kahvinkeitin, terävä Fiskars Norden kokkiveitsi (saatu), valurautapannu, iso kattila, Hario vesikannu ja Wilfan vohvelirauta.  Vohvelirautaa ei tarvitse päivittäin, mutta en pystyisi elämään ilmankaan sitä.  Hyvä päätös. Erittäin hyvä päätös.

Nokkosvohvelit I Nokkonen I Vohvelit I Vohveli I Suolainen I Brunssi I Resepti I Ohje I Ruokakuvaus I Lohi I Nettle waffles I Food photography

Nokkosvohvelit katosivat sitä mukaa kun sain paistettua niitä

Vinkki! Sesongin ulkopuolella käytä nokkosen tilalla pinaattia tai kuivattua nokkosta.

Nokkosvohvelit

8 kpl

1,5 dl ryöpättyä nokkosta
3 dl vehnäjauhoja
2 munaa
2 dl täysmaitoa
2 dl kermaa
50 g raastettua parmesaania
2 rkl voisulaa
ripaus suolaa

Tarjoiluun:
graavilohisiivuja
raejuustoa
ruohosipulia
rouhittua mustapippuria

Poimi mahdollisimman nuoria nokkosia, jotka eivät vielä kuki.  Ryöppää nokkosen keittämällä niitä runsaassa vedessä minuutti.  Valuta nokkosista ylimääräinen vesi siivilässä. Hakkeloi nokkoset veitsellä pieneksi silpuksi.

Sekoita kaikki vohvelitaikinan ainekset. Anna taikinan turvota 30 minuuttia.

Sivele vohvelirautaa kevyesti rypsiöljyllä. Paista vohveleiksi. Tarjoile nokkosvohvelit esimerkiksi graavilohen, raejuuston ja ruohosipulin kera.

Nokkosvohvelit I Nokkonen I Vohvelit I Vohveli I Suolainen I Brunssi I Resepti I Ohje I Ruokakuvaus I Lohi I Nettle waffles I Food photography

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

4 Kommenttia

 • Rauni Lounasvaara sanoo:

  Hei,
  En kovastikaan lue ruokablogeja mutta aloin Hykken aikana seurata sinua instassa ja sitä kautta aina välillä blogiasi. Tykkään! Itse olen sekasyöjä kasviksia painottaen, niin ruokamaailmasi tuntuu omalta. Kauniita kuvia! Hyvää kesää!

  • Jenni sanoo:

   Kiva kuulla ja tervetuloa mukaan! 🙂 Olet siis ilmeisen hyvin sisäistänyt mun ruokafilosofian. Olen siis myös sekasyöjä, mutta yritän lisätä kasviksia ruokavalioon herkullisten kokkailujen kautta. Samoin aurinkoa kesääsi!

 • Sari – Campasimpukka sanoo:

  Etsin vimmatusti Liemessä nokkoslettuohjetta, mutta nämähän olikin vohveleita. 😀 Taikina varmaan toimii pannullakin? Kokeilen joka tapauksessa.

 • Mohit Arora sanoo:

  I read out this article. Really very good and interesting recipe.
  You shared very good recipe. Thanks a lot.

Jätä kommentti