Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Baba Foods ja Asennemedia

Mezepöytä I Meze I Resepti I Falafel

Mezepöytä ja falafel kaikilla sörsseleillä! Loksahtaako leukasi auki jos kerron, että näyttävän ja herkullisen mezepöydän kokoamiseen menee pienimmillään 10 minuuttia? Meze on lähi-idän alueella suosittu alkupalalajitelma, samaan tapaan kuin tapas Espanjassa. Mezepöytä ja sen antimet sopivat viikonloppuun brunssille, ilalliselle, juhliin ja miksi ei arjenkin pikalounaaksi valitsemalla vain muutamaa sorttia.

Tahnoja on ihana, mutta työläs tehdä itse. Oikaisen mielelläni kunhan maku ja laatu on kohdillaan. Valmiit Baba falafelit eli kikhernepyörykät, bataatti falafelit, tuliset marokkolaiset porkkanat, kvinoa-salaatti, oliivitahna, baba ganoush eli munakoisotahna ja perinteinen, chili, vihreä ja punajuuri hummus tarjottimella ovat oikotieni onneen. Paista kylkeen harissa chilitahnalla maustettua kurpitsaa ja kikherneitä ja surauta nopea sitruunainen tahinikastike jos haluat päästä tekemään jotain itsekin!

Falafel tahna

Baba – Aitoja helsinkiläisiä mezejä

Aitoa helsinkiläistä lähi-idän kasvisruokaa. Hetkinen.
Suomalaisen perheyrityksen Baba Foodsin juuret juontavat yli neljänkymmenen vuoden taakse kun perheen pää Chef Avi tuli Suomeen matkalaukussaan oman äitinsä persialaiset reseptit. Kutsuin itse itseni kylään Baba Foodsille Konalaan kuullakseni lisää.

Avin tytär ja poika kertoivat, että perheellä on aina ollut vahva perinne istua sunnuntaisin saman pöydän ääreen. Useamman vuoden ajan pöytäkeskustelut ajautuivat aina siihen että Avin autenttisten ruokien pitäisi kyllä olla kaikkien saatavilla. Tuotteet tehdään käsin lähellä Helsingissä, laadukkaat raaka-aineet ovat mahdollisuuksien mukaan kotimaisia (esim. kikherne ei taida vielä kasvaa näillä lakeuksilla), mahdollisimman vähillä lisäaineilla ja maku aina keskiössä. Arvostan!

Maistelin kaikki Babasin tuotteet läpi ja tässä tulee suosikki top 3: sopivasti tulinen Baba Hummus Green (koukussa!), Falafel Original (Arjenpelastaja isolla A:lla) ja Harissa maustettu chilitahna (mihin ei sopisi). Jos saa sanoa neljännen, niin tahini. Baban tahini eli 100 % seesamsiementahna on vaaleaa, juoksevaa eikä liian kitkerää ainakaan näin suomalaisen kielen päähän. Tahinikastikkeen lisäksi aion kokeilla tahinia makeassa leivonnassa, resepti on jo muhimassa.

Mezepöytä falafel hummus resepti

Mezepöytä

Baba Hummus Original, Chili, Green ja Punajuuri
Baba Falafel Original ja Bataatti
Baba Ganoush eli munakoisotahna
Baba Olivinade eli oliivitahna
Tahinikastike (ks. resepti alla)
Harissakurpitsat ja kikherneet (ks. resepti alla)
Baba Kvinoa-salaatti
tuliset Baba marokkolaiset porkkanat

Lisäksi:
Pitaleipää
Lehtipersiljaa
Granaattiomenansiemeniä
Tuoreita jalopenoja

Mezepöytä falafel resepti

Mezepöydän kokoaminen

Mezepöydän kokoamiseen menee 10 min – 1 h riippuen teetkö jotain itse, kuten harissakurpitsat. Babasin tahnat, kvinoa-salaatin ja marokkolaiset porkkanat voi kauhoa suoraan esille. Falafelit ja pitat kannattaa lämmittää uunissa viitisen minuuttia. Harissakurpitsat paistuvat uunissa 25 minuuttia jos sille tiellä lähdet. Odottaessa valmistuu myös tahinikastike.

  • Varaa jokaiselle tahnalle oma kippo tai lautanen.
  • Lämmitä falafelit ja pitaleivät pellillä 200-asteisessa uunissa 5-8 minuuttia. Pitaleivät kannattaa kastella vedellä ennen uunittamista jos haluat niistä pehmeitä.
  • Tarjoile falafelit vaihteeksi hummuspedillä! Levitä lautasen pohjalle esimerkiksi chilihummus. Asettele päälle falafelit ja koristele tahinikastikkeella, granaattiomenansiemenillä ja lehtipersiljalla.
  • Varaa tahnoja pitaleivän ja kasvisten seuraksi reippaasti. Hummusta ei levitetä ohuelti kuin voita, vaan leipä upotetaan kunnolla tahnaan!
Harissakurpitsa

Vinkki! Lämmitä Baban falafelit samalla laittamalle ne pellille viimeiseksi 5 minuutiksi.

Harissakurpitsa ja harissakikherneet

1 pieni myskikurpitsa
1 prk kikherneitä
2 rkl oliiviöljyä
1-2 tl Baba Harissaa
sormisuolaa

Kuori ja kuutioi kurpitsa. Huuhtele kikherneet. Levitä kurpitsakuutiot ja kikherneet leivinpaperilla vuoratulle pellille. Sekoita öljy ja harissa ja levitä tasaisesti kurpitsan ja kikherneiden joukkoon. Paista 200-asteessa 20 minuuttia. Nosta lämpö 225-asteeseen grillivastukselle ja paista vielä 5 minuuttia. Varo poksuvia kikherneitä!

Mezepöytä

Vinkki! Tahini sellaisenaan saattaa olla suomalaiseen suuhun liian vahvaa kastikkeeksi. Miedompi tahinikastike salaatteihin, falafeleille ja pitoihin syntyy lisäämällä tahinin sekaan sitruunamehua ja vettä.

Tahinikastike

1/2 prk (70g) Baba tahinia
1/2 sitruunan mehu
2-4 rkl kylmää vettä
ripaus suolaa

Sekoita voimakkaasti haarukalla tahini ja sitruunan mehu. Tahini saattaa jäykistyä ja erottua, älä peljästy! Lisää joukkoon vettä erissä ja sekoita samalla voimakkaasti kunnes koostumus on sopiva.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Yksi kommentti

Jätä kommentti