Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Gavrielides Foods ja Asennemedia

Kreikkalainen feta

Pikkujoulukausi kuumenee! Pikkujouluja ja illanistujaisia silmällä pitäen uunissani muhii juuri nyt ihana kreikkalainen uunifeta. Uunifeta on varmasti monelle suomalaiselle tuttu viimeistään uunifetapastasta. Perinteinen kreikkalainen tapa nauttia uunifeta on sellaisenaan leivän kera. Vuokaan valitsin kreikkalaisia herkkuja: kreikkalainen feta, Royal aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita basilika-mausteliemessä, kreikkalaisia oliiveja, valkosipulia, rosmariinia, chiliä ja tottakai reippaasti oliiviöljyä. Uunifeta on stressivapaa pikkujoulutarjottava, joka nostetaan pöytään h-hetkellä.

aurinkokuivattu tomaatti uunifeta

Välimeren auringon alta purkkiin ja liemeen

Kreikkalaiset Royal aurinkokuivatut tomaatit poimitaan kypsinä, halkaistaan, kuivatetaan välimeren auringon alla ja säilötään öljyyn tai mausteliemeen. Kuivatus tiivistää maut ja lopputuloksena on ihanan intensiivisen makuinen umaminen herkku. Aurinkokuivattuja tomaatteja löytyy kolmessa koossa: kokonaisina, suikaleina ja pieninä kuutioina. Kreikkalaiseen uunifetaan valitsin suikaleet basilika-mausteliemessa. Suikaleet ovat sopivan kokoisia suupaloja palanpainikkeeksi leivän kanssa. Toisaalta suikale kestänee uunitusta paremmin kuin pienemmät kuutiot.

Harva säilyke on niin monikäyttöinen kuin aurinkokuivattu tomaatti. Ideoin jo päässäni lisää käyttötarkoituksia lopuille tomaateille: ricotta-aurinkokuivattutomaattipasta, aurinkokuivattu tomaatti – fetavaahto, aurinkokuivattu tomaatti hummus, kreikkalaiset nachot tai vaikka aurinkokuivattu tomaatti – vuohenjuusto babka tai suolainen joulukranssi voitaikinasta. Aurinkokuivatut tomaatit säilyvät kyllä hyvin liemessä, joten purkinjämät tulee varmasti käytettyä.

Kreikkalainen uunifeta resepti

Kreikkalainen uunifeta

1/2 dl Filos original ekstra-neitsytoliiviöljyä
Filos Deluxe feta
2 dl Royal aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita basilika-mausteliemessä
1 prk Filos Deluxe kivettömiä vihreitä oliiveja
4 valkosipulinkynttä
punainen chili
2 rosmariininoksaa

tarjoiluun tuoretta hapanjuurileipää

Lorauta vuoan pohjalle oliiviöljyä. Laita vuokaan aurinkokuivatut tomaattisuikaleet, oliivit ja halkaistut valkosipulinkynnet. Laita feta vuoan pohjalle keskelle. Asettele fetan päälle chiliviipaleet ja rosmariininoka. Lorauta fetan päälle vielä oliiviöljyä.

Paista uunin keskiosassa 200-asteessa noin 25 minuuttia. Jos tuntuu, voit laittaa uunin lopuksi muutamaksi minuutiksi grillivastukselle. Tarjoile kreikkalainen uunifeta tuoreen leivän kera.

Kreikkalainen uunifeta
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti