Skip to main content
Jos ruoanlaitosta kirjoitettaisiin 10 käskyä, yksi käskyistä kuuluisi näin: älä ikinä, missään olosuhteissa, tarjoile vieraille ruokaa jota et ole tehnyt aikaisemmin. En tiedä missä mielentilassa keksimme päivää ennen sukulaisjuhlia että piperrämme 100 kpl filo-taikina kääröjä katkarapu ja kinkkutäytteellä. No tai tiedetään, Tammen keittokirjasta. Juhlapäivän aamuna suurin osa järjestelyille varatusta ajasta kului näihin kääryleisiin, yhteensä 2,5 tuntia. Ei suositella meidän kaltaisille aloittelijoille.


50 kpl katkarapukääröjä

1 paketti Filo taikinalevyjä
400 g katkarapuja
tuoretta ruohosipulisilppua
1 prk creme fraiche (15 %)
sitruunamehua
pippuria
kananmunaa ”liimaamiseen”

50 kpl kinkkukääröjä

1 paketti Filo taikinalevyjä
400 g kinkkukuutioita
2 pkt savuporo Koskenlaskijaa
kananmunaa ”liimaamiseen”

Muistimme kultaisen säännön hyvinkin nopeasti. Jouduimme viilaamaan strategiaamme useasti ja tuotekehittely tapahtui matkan varrella. Hyvinkin riskiä peliä kun vieraiden saapumiseen oli aikaa vain muutama tunti. Heti kättelyssä voi kertoa että katkarapu täyte tuollaisenaan ei ollut mikään huge succee ja kinkkutäyte peittoaa sen mennen tullen. Mutta aloitetaan alusta.

Filo-taikinaa löytyi ainakin K-supermarketista, tarkempaa tietoa ei ole kuinka yleisesti sitä tapaa pakastealtaista. Sulata taikinaa pakkauksessa pari tuntia. Me sulatimme varmuudeksi yön yli jääkaapissa. Leikkaa ohuempaakin ohuemmista taikinalevyistä suorakulmion muotoisia paloja, n. 15 cm * 20 cm. Tämäkin vaati aika monta epäonnistunutta Filo-palaa mytyssä tiskipöydällä ennen kuin löysimme optimaalisen koon ja muodon. Ajattelimme tehdä toisesta täytteestä nyyttejä Dumplin-style ja toisesta kääröjä. Kiva ajatus, eikö totta? Älä edes ajattele tekeväsi nyyttejä. Se vasta pipertämistä olikin ja nyytit halkesivat ennen kuin ne edes saavuttivat uunipeltiä. Asettele täyte taikinapalaselle. Liimana toimii rikottu kananmuna jota sivellään hieman reunoille. Taita taikina ensin sivuilta ja rullaa sitten koko matkalta. Lopuksi kääröt sivellään kananmunalla jotta ne saisivat edes vähän väriä. Kuvassa taustalla näkyy muutama käärö joista jätimme kananmunan kokonaan pois allergian takia. Ne erottuivat hyvin vaaleasta ulkokuoresta. Paista kääröjä 180-200 asteessa n. 10-15 min riippuen täytteestä.

Kinkkutäyte oli oma keksintömme ja paljon parempi (tietty) kuin kirjan katkarapuehdotus. Omia täytteitä voi siis keksiä, parhaiten toimii ehkä kuivemmat täytteet ja jättää creme fraichit sun muut pois. Toisena vinkkinä voisi mainita sen että taikinaa pitää kääriä tarpeeksi jotta täyte ei kuulla kääröstä läpi. Tämän takia suorakulmio on paras muoto taikinapalalle. Kolmentena vinkkinä: don’t try this at home!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

  • oliivia sanoo:

    Täydet pisteet rohkeudesta! Itse en uskaltaisi / osaisi pipertää tuollaisia herkkupaloja edes omalle porukalle… Herkullisen näköisiä nuokin; teissähän taitaa olla ihan keitraajan vikaa 😉Meillä käy usein niin että päädyn kuitenkin kokeilemaan jotain uutta reseptiä juuri vieraille/ juhliin. Mutta ne yleensä onnistuvat koska eivät ole tuota luokkaa kädentaitoa vaativia kuin nuo teidän herkkurullat!

  • Joni ja Jenni sanoo:

    Onneksi ollaan täytetty sukulaisjuhlavelvollisuudet taas vähäksi aikaa. Catering palveluiden tarjoaminen ei tunnu kovinkaan houkuttelevalta…Hyvä kun itse ehti syödä mitään 😉– Jenni liemessä

Jätä kommentti