Skip to main content

Toissapäivänä oltiin niin rendikästä niin rendikästä viestintätoimisto Akvamariinin bloggaajille järjestämässä Food For Trendsetters-tapahtumassa. Viestintätoimiston ja Sara La Fountainin esitysten antoisin anti käsitteli ruokatrendejä ja ruokabloggaajakenttää ulkomailla. Viininäkökulmaa avasi suomen toinen Master of Wine Tuomas Meriluoto. En tyytynyt vain copypeistaamaan asiantuntijoiden monologia vaan kokosin kuulemani perusteella ja ajatuksistani oman ruokatrendiraamatun 2011-2012.

Jennin Ruokatrendiraamattu 2011-2012

Kotiruoka – Kotona järjestetään illanistujaisia ravintoloiden sijaan. Vieraat eivät enää astu valmiiseen pöytään vaan otetaan mukaan kokkailuihin.

Mummoilu – oman mehun tai hillojen tekeminen, säilöminen, marjojen poiminta, kalastus.

Villiyrtit – omalta takapihalta tai lähimetsästä haetaan villiyrttejä ruuanlaittoon

Yksinkertaisuus ja aitous– Niin ravintoloissa kuin kotonakin suositaan yksinkertaista ruokaa ja edullisia kotimaisia ruoka-aineita

Pientuottajien tuotteita marketteihin – Maatilatori avasi jo liikkeen Kannelmäen Prismaan

Gastronominen Suomi – Gastronomiset kotimaanmatkat kasvattavat suosiotaan. Mökkireissulla poiketaan lähialueen pientuottajien tiloille ja Turkkusessa käydessä ravintolapöytä buukataan etukäteen.

Luomutuotteiden brändäys – pientuottajien tuotteet brändätään näkyvämmin

Lisäaineettomuus – Valmisruokavalikoima monipuolistuu kun lisäaineettomia valmisruokia tuodaan markkinoille. Lisäainekeskustelu alkaa pikkuhiljaa näkyä myös ruokateollisuuden isompien toimijoiden tuotteissa. Uskon tähän siitäkin huolimatta että Atria ei ollut erityisesti huomioinut vellovaa keskustelua uutuustuotteissaan. Atria odottaa myyntilukuja ja kääntänee kelkkansa 2012.

Lihansyönnin väheneminen – Tietoisuus eläinten karmaisevista oloista lihan tehotuotannossa kasvaa. Myös sekasyöjät vähentävät lihansyöntiä esimerkiksi noudattamalla kasvisruokavaliota kerran viikossa. Käy vaikka tutustumassa No meat on monday-blogiin. Marinoimattoman lihan osuus myynnistä kasvaa. Broilerisuikaleiden myynti vähenee.

Gourmet pikaruoka – voisiko hampurilaisen, hot dogin, pizzan tai tacon tehdä paremmin?

Uudet myymälä ja ravintolakonseptit – Lasipalatsin kulman pioneeri on Camionette – Saadaanko Helsinkiin ensimmäinen cupcake-myymälä tai ravintolarekka?

Pop-up ravintolat – näitä on nähty jo HelYes sekä Ravintolapäivä protestina liian tiukalle lainsäädännölle.

Natural Wines eli luonnolliset viinit – tuotantoprosessiin puututaan mahdollisimman vähän. Viini käy rypäleiden omalla hiivalla ja sitä ei suodateta. Laatu vaihtelee rajusti mutta tarkoitus onkin tarjota jotain erityistä.

Ruokabloggaajat – Ruokablogien merkitys vaikuttajina kasvaa edelleen. Toiminta kaupallistuu koko ajan enemmän. Bloggaajia kohtaan kasvanut mielenkiinto näkyi tässäkin tapahtumassa. Korviini vuosi knoppitieto että tänä vuonna sama setti järjestettiin ruokatoimittajille mutta supistettuna. En yllättyisi jos näkisimme ruokabloggaajan ravintolan, herkkupuodin tai jopa oman tv-ohjelman.

Moni luettelemistani asioista näkyy jo trendeinä, mutta uskon niiden vahvistuvan edelleen. Mielenkiintoista palata listaan vuoden päästä.

Se-kaunis-kokki Sara.
Sara La Fountain kertoi maailmalla näkyvistä ruokatrendeistä:
 • Aamiainen ja viikonloppubrunssit – ruuissa näkyy uusia yhdistelmiä
 • Italialaiset ruuat – uusia versioita. Tuoremakkarat ja grillatut pizzat suosittuja.
 • Meksikolaiset maut – gourmet tacot
 • Etninen fuusiokeittiö
 • Luomu- ja lähiruoka – tulossa erittäin eksklusiivisia ekobrändejä
 • Ruokakojuja ja rekkoja joista kehittyy kokonainen lifestyle
Maailman ruokatrendien lisäksi Sara kertoi mitä hän ottaa huomioon suunnitellessaan reseptiä. Tässä Saran ruokafilosofia TOP 5:

 • Visuaalisuus – ruuan tulee olla houkutteleva
 • Maku ja nyanssit (ruuassa maistuu suola, makea,  karvas, hapan ja japanilainen käsite ”umami”)
 • Tarkoituksenmukaisuus ja idea
 • Helppous
 • Hauskuus ja yhdessätekeminen
Paikalla oli myös ruokateollisuusalanyrityksiä. Nostetaan muutamia tuoteuutuuksia esiin:
Pågenin vaniljaisia minipuusteja söin heti kotiin päästyäni koko pussillisen. Siis ihan testimielessä, tottakai. Nirso ei edes suostunut maistamaan. Eivät nämä kotipuusteille pärjää mutta auttavat makeannälkään.
Pyrex valmistaa keittiövälineitä. Mielenkiintoisimpia tuoteuutuuksia olivat Pyrex Mini-annosastiat joihin voi loihtia hauskoja annoskokoisia ruokia. Topaz-lettupannun yksiulotteinen käyttötarkoitus ei oikein avautunut. Paistinpannu on liian matala kastikkeille joten käyttö rajoittuu lettuihin ja pihvien paistamiseen. 
Maustesekoitus ja paistopussi kiireiselle perheen äidille. Tuoteselosteen mukaan en heti keksinyt maustetta mitä siinä _ei_ olisi joskin silti kana jäi maultaan valjuksi. En myöskään pystynyt erottelemaan eri makuja vaan tuotteella maustettu kana maistui maustetulta kanalta. Tuotteissa ei käytetä natriumglutamaattia, siitä plussaa, mutta miksi kanaa ei vain voisi maustaa itse ja laittaa normaalisti paistopussiin?
Seulo.fi on lähikauppa+kauppahalli netissä. Tuotteet kerätään pientuottajilta ja toimitetaan keskitetysti suoraan kotiisi. Toimitusmaksu on maltillinen 7,80 euroa. Toimitusaika on 2 päivää. Leipä on leivottu toimituspäivän aamuna.  Päivittäistavarakaupan valikoiman ja pientuottajien tuotteiden lisäksi voit tilata palveluita kuten pesula- ja kirjastoasioinnit. Tämä saattaa olla kiinnostavaa jos esimerkiksi ikääntyvät vanhempasi tarvitsevat kotiapua. Voit tehdä ostokset heidän puolestaan.
Täytyy sanoa että Atria ei tuonut mitään uutta pöytään. Odotin että olisimme saaneet kuulla uudesta lisäaineettomasta valmisruokasarjasta mutta ei mitään. Päällimmäisenä jäi puistatus tiedosta että ravintoloihin myydään valmiiksi kypsennettyä possunniskaa jonka ravintoloitsija vain kätevästi lämmittää. Missä on ammattiylpeys?
Valonpilkahdus lihapuolella. Maalaistuote Vatajalla on Suomen laajin lisäaineettomien tuotteiden valikoima. Nyt kuitenkin tarkkana, kaikki tuotteet eivät ole lisäaineettomia. Pyökkisavustettu grillimakkara on kuitenkin aidosti savustettu ja Vatajan tuotteiden lihapitoisuus huitelee 60-92 % välillä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

8 Kommenttia

 • kerttu sanoo:

  kiitos jenni tosi mielenkiintoisesta postauksesta! mukavaa keväänjatkoa!

 • Jenni sanoo:

  Kiitos. Samasta aiheesta varmasti näkyy nyt postauksia muissakin blogeissa joten yritin tuoda oman näkemykseni tulevaisuudesta.

  Listaa voisi jatkaa edelleen. Kävin lukemassa Viva Ciabata-blogia ja yhdyn Aleksin ennustukseen eli seuraava kuuma juttu on ohra. Olen itsekin kokeillut ohraa viime aikoina. Italiassa sitä käytetään kuulemma paljon keitoissa. Muutenkin ruis ja perinneruuat tulevat kotikeittiöön ruuanlaitossa.

  Ihanaa kevättä ja kesää sinullekin 🙂

 • Annaleena sanoo:

  Puhut(kirjoitat :)) kyllä asiaa!

 • Tusla sanoo:

  Ja jotenkin musta tuntuu, että olet enemmän kartalla näistä trendijutuista kuin Sara… 🙂 Vaikka se Sara kaunis onkin niin en ole ihan täysin vakuuttunut hänen muista ansioistaan. Mutta makuasioista nämä jutut toki on.
  Hyviä näkökulmia sulla!

 • Jenni sanoo:

  Moi,

  Kiitos Tusla 🙂

  Omat huomiot kumpuavat lähinnä Suomesta kun muailmalla ei ole tullut reissattua niin aktiivisesti. Edellinen matkani suuntautui brittiruokakultuurin mekkaan Espanjan aurinkorannikolle 😉

  Sarahan on todellinen maailmanmatkaaja. Nykyään tosin koko maailma on jokaisen ulottuvilla ihan tästä kotitietokoneeltakin!

 • pinea sanoo:

  Minä puolestani väittäisin, että juuri lihan syöminen on seuraava trendi… Kaikkiruokaisuus. Sisälmykset ja luista keitetyt mehevät liemet. Hyvien raaka-aineiden ja materiaalien arvostus (johon liittyy olennaisena osana karjasta/kanalinnuista/jne. huolehtiminen). Ja se, että liha ja vihannekset eivät enää poissulje toisiaan, vaan rikastuttavat toinen toistaan!

  (Vaikka ehkä tämä kaikki liittyy tuohon toiseen kohtaan, uusmummoiluun?)

 • Jenni sanoo:

  Hyvä; saadaan väittely aikaiseksi 😉 Itseasiassa en näe että meidän näkemykset on niinkään ristiriidassa. Lihansyönti varmasti painottuu enemmän edullisiin ruhon osiin ja eettisempään lihansyöntiin, mutta lihan kulutus kokonaisuudessaan vähenee kasvissyönnin lisääntyessä.

  Mutta aika näyttää!

 • pinea sanoo:

  Ajattelinkin, että tällainen pieni soraääni ei kauheasti haittaa 😉 ”Mummoilu” on kyllä mielenkiintoinen juttu, kaikkine säilöntäjuttuineen, metsän antimineen ja nyt kai sitten kesäkanoineen. Ehkä sitä kautta päästään takaisin perusasioihin? Aika näyttää, mielenkiinnolla jään seuraamaan 🙂

  Tuo ”Gastronominen Suomi” oli myös mielenkiintoinen kohta, olisi hienoa, jos löydettäisiin eri alueiden parhaat ruisleivät, rönttöset, ahvensopat, kaalikääryleet, jne., ja että niiden esiin nostaminen innostaisi ihmisiä etsimään oikeita makuja ja pistämään vielä paremmaksi!

Jätä kommentti