Skip to main content

Työtilanteen pakoittamana jouduin pitämään muutaman viikon kesälomaa. Ei se pelkkää kärsimystä ollut; teimme kesälomareissun landelle, fiksasin fillarin ja olen nauttinut kesäisestä kaupungista. Nyt on taas täysi tohina päällä ja toivottavasti se heijastuu blogiinkin!

Ruokavalio perinteisesti kevenee kuin itsestään lämpömittarin elohopean noustessa. Kala on mitä mainioin kesäruoka. Graavasin itse lohet, säästin pitkän pennin ja loihdin kesäherkkuja uusien perunoiden ja sillin kera noposteltavaksi.

Lohen graavaus on helppoa!

Osta ruodoton lohifile tai poista ruodot pihdeillä. Jos haluat pienemmän palan niin osta mieluiten paksu niskapala. Suolaa kala karkealla merisuolalla, tillillä, pippurilla ja sokerilla, kääri tiiviiseen kääröön leivinpaperiin, kelmuun tai folioon. Anna graavautua 1-2 päivää jääkaapissa painon alla (esim. lautanen).

Lohirulla (6 hlö)

500 g graavilohta
1 pkt tuorejuustoa (Philadelphia natural)
1 pkt ruohosipulituorejuustoa
1 dl creme fraiche
1 rkl sitruunamehua
tilliä
pippuria
suolaa

Leikkaa graavattu lohifilee ohuiksi levyiksi. Tein fileesta 3 ”laattaa” jotka ladoin yhdeksi isoksi levyksi elmukelmun päälle. Sekoita täyte ja levitä fileiden päälle. Rullaa kelmun avulla, kääri tiukaksi paketiksi kelmuun ja laita pakkaseen.

Poista kelmu ja leikkaa 2 cm:n paloiksi. Ensimmäinen satsi oli pakkasessa vain muutaman tunnin. Seuraava yön yli. Kunnolla pakastunutta pötköä oli paljon helpompi leikata ja siitä tuli siistejä paloja. Toki viipaleiden sulamista pitää odotella tovi.

Mummonkurkut

Mummonkurkut ovat ikisuosikki ja niitä on tehty monasti ennenkin. Ohje löytyy arkistojen kätköistä Suomi P*kele-menusta.


Saaristolaisleipänapit löytyivät Stockmannilta. Sormisuola viimeistelee lohen.

Lohipastrami-ohjeen löysin Lilyn The Culinaristan palstalta. Tummanleivän ystävänä vaihdoin vaalean patongin saaristolaisleipään. Hauskat saaristolaisleipänapit löytyivät Stockmannilta mutta voit tehdä pyöreitä pikkuleipiä vaikka piparkakkumuotilla tai lasilla Realista.

Lohipastrami ( 8 hlö)

lohen selkäfileetä
suolaa
sokeria
pippurisekoitus (musta, valko, viher ja/tai roseepippuria)
(juustokuminaa)

Leikkaa ruodottoman ja nahattoman lohen keskiosasta noin 3 cm paksu ja 8 cm pitkä pötkö. Ripottele jokaiselle sivulle mausteseosta sekä rullaa pötkö tiukkaan elmukelmupakettiin ja laita jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi maustumaan. Itse annoin lohen levätä yön yli.

Poista lohi kelmusta ja käytä se nopeasti kuivalla kuumalla pannulla. Lohen on tarkoitus kypsyä pinnasta vain muutaman millin. Anna jäähty hetki ja rullaa takaisin elmukelmuun. Laita rulla pakkaseen muutamaksi tunniksi. Poista kelmu ja leikkaa muutaman sentin paksuisiksi viipaleiksi. Tarjoile pastramiviipaleet saaristolaisleivän ja avokado-wasabitahnan kera.

Avokado-wasabitahna

avokadoa
limetti
valkosipulinkynsi
wasabia
suolaa & pippuria

Sekoita avokado, lime ja murskattu valkosipulinkynsi ja mausta wasabilla sekä suolalla ja pippurilla.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti