HELPPO RIESKA: POHJALAINEN OHRARIESKA

Helppo ja helppo. Ensimmäinen pellillinen näytti aikalailla siltä kuin kuvittelen pohjalaisen leivinuunissa paistetun ohrarieskan näyttävän. Toinen pellillinen kärähti sillä välin kun kuvasin ensimmäistä satsia, Minin vaatiessa rieskaa kovaäänisesti taustalla. Seuraavaksi palohälytin pärähti päälle. Savupilven hälvennettyä nautimme rieskaa siskonmakkarasopan kera.

Resepti löytyi googlettamalla ja valitsin helpoimman ja nopeimman mahdollisen vaihtoehdon. Kokeile vaikka tätä perinnerieskaa jos sinulla on aikaa liottaa ohraryynejä yön yli: Savolainen juhannusrieska (tuohkorieska)

Nautitaan heti voin kera.

Pohjalainen ohrarieska 

1 l piimää
1-2 tl suolaa (ensi kerralla laittaisin sen kaksi)
6-7 dl ohrajauhoja (vähintään 7 dl)
1 dl vehnäjauhoja

Sekoita kylmään piimään suola ja jauhot puuhaarukalla. Valmiin taikinan tulee olla pehmeää. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja taputtele jauhoitetulla leivinpöydällä litteiksi rieskoiksi. Pistele ja paista 300 asteisessa uunissa, mieluiten leivinuunissa noin 5 minuuttia. Nauti tuoreena voin kanssa.

Ja oikeasti se menee näin:

Ensinnäkin 1 tl suolaa oli liian vähän eli ensi kerralla laittaisin tuon kaksi. Ohrajauhoja meni kevyesti se 7 dl, ehkä vähän ylikin. Taikina oli edelleen niin löysää että kehitin oman tavan miten saada rieska muotoiltua. Jauhota pelti reippaasti. Siis nyt sitä jauhoja saa olla kunnolla. Lätkäise kauhalla sopivan kokoinen köntsä pellille, lisää päälle jauhoja ja painele varovaisesti lituskaksi.

Kärähtänyt pohjalainen ohrarieska.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.

7 kommenttia

 1. suolaajahunajaa 23.10.2011

  Tämä on meillä lapsuuden lämmittävä ruokamuisto, jota sai aina ylijääneestä perunamuussista. Pitääkin ensi kerralla tehdä muussia yli tarpeen ja laittaa taikina tulemaan.

  Vastaa
 2. Jenni 23.10.2011

  Päädyin itsekin tekemään rieskaa kun jääkaapissa oli litra piimää. Piti keksiä resepti johon sen saa upotettua. Tykkään enemmän suolaisesta joten rieskat veivät helposti voiton piimäpohjaisilta kakuilta. Ovat niin hyviä juuri tuoreeltaan.

  Tein myös pari päivää sitten italialaista tomaattikeittoa johon saa piilotettua vanhan leivän kannikan.

  Jenni liemessä

  Vastaa
 3. Anonyymi 29.10.2011

  Ihme resepti…ei kyllä onnistunut tolla ohjeella rieskat.

  Vastaa
 4. Jenni 30.10.2011

  Voisitko täsmentää niin voisi miettiä missä meni vikaan! Itselläni epäonnistui 50 %, mutta se nyt vaan johtui rieskojen kärähtämisestä 😉 Loput onnistui hyvin tällä ohjeella. Taikina on löysä joten jauhoja pitää lisätä reippaasti kun muotoilee.

  Mutta siis vähän vaikea auttaa kun ei tiedä mistä on kysymys…

  Vastaa
 5. Hannele 30.10.2011

  Savun hälvettyä tarkistetaan kytkennät, poistetaan palaneet kohdat ja syödään – niin tuttua! 🙂

  Rieska on hyvää!

  Vastaa
 6. Jenni 30.10.2011

  Muita perinteisiä ja suht säännöllisiä mokia on löllöksi ylikeitetty spagetti, räjähtäneet keitetyt perunat ja puuron räjäytys mikrossa 😉

  Nirso on aina niin järkevä ja käyttää kaikkeen ajastinta.

  Vastaa
 7. Anonyymi 04.10.2014

  Hei tampio, sen rieskataikinan KUULUU olla löysää, ja yleensä se kaadetaan pellille!!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *