Skip to main content


Rapanen mudcake.

Saan välittömän hengenahdistuksen kun Nirso luettelee ketä kaikkia aikoo pyytää kylään. Vieraiden kutsuminen on se helppo osuus, mutta kuka hoitaa ja missä välissä perusteellisen siivouksen sekä tarjoilut? ”Ei sun tarvii siivota”, Nirso kohauttaa olkapäitään kun minä jään miettimään mikä siinä siivoamisessa tai pikemminkin siivottomuudessa ahdistaa.

Nirson mukaan olen ”hysteerinen” jos imuroin kerran viikossa. Pidän siisteydestä ja siitä että tavarat ovat hyvässä järjestyksessä. Siivous on terapeuttista. Tunnen kuinka joka rätin vedolla sykkeeni tasoittuu. Urakan loputtua naatiskelen nojatuolissa ja katselen aikaansaannoksiani. Isäni imuroi valonkatkasijoiden päältäkin, joten tuskin syitä sotkuahdistukseen tarvitsee etsiä kovin kaukaa. Mutta voiko siitä päästä eroon? Tein ihmiskokeen. Nirso pyysi vieraita kylään, ja minä yritin rentoutua. Status Liemessä Facebook ryhmästä:

Harjoittelen stressitöntä emännöintiä: en siivoa, enkä kata pöytää etukäteen. Tunti ennen vieraiden saapumista nukun päikkäreitä. Puolituntia ennen otan kuuman suihkun. 5 minuuttia ennen roikun facebookissa. Lievä hengenahdistus, mutta toistaiseksi mitään pahaa ei ole tapahtunut.

Rentoutumisen lisäksi olen harjoitellut nopean paakelsin tekemistä vieraiden varalle. Mutakakun kanssa ei ole niin justiinsa. Saa olla vähän rapasta. Sopii tähän uuteen huolettomaan asenteeseeni. Okei myönnetään…viimeksi eilen hinkkasin koko kämpän kumihanskat kädessä 😉

Mutakakku – Mudcake

2 dl sokeria
200 g voita
200 g taloussuklaata
4 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
(1 tl leivinjauhoja)

Sulata suklaa kattilassa ja voi mikrossa. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Jos käytät leivinjauhoja, sekoita vehnäjauho ja leivinjauho. Yhdistä kaikki aineet ja sekoita taikinaksi. Jauhota kakkuvuoka sivelemällä reunoille voita ja jauhota vehnäjauhoilla tai korppujauhoilla. Vuoraa vuuan pohja leivinpaperilla. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa 20-25 minuuttia.

En laittanut leivinjauhoja, mutta nyt huomasin sitäkin monissa ohjeissa käytettävän. Tämä ohje tuli anopilta. Paistoin kuvan kakkua 15 minuuttia ja leikkasin liian nopeasti. Ei vaan pysty odottaa jäähtymistä! Ensi kerralla paistaisin 20 minuuttia. Mielestäni mutakakku saa olla vähän rapasta. Siivilöi jäähtyneen kakun päälle tomusokeria. Tarjoillaan kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

6 Kommenttia

 • Hannele sanoo:

  WOW, sinä pystyit siihen, ottamaan vieraat vastaan ilman siivousta. Meillä(kin) vieraat on syy siivota. Ehkä pidän siitä kiinni, jotta tulee edes joskus siivottua.

  Pienenä oli todennut äitille: ”äiti, onko siisteys sinun mielestä maaiman tärkein asia?”. Edelleen olen samaa mieltä, joskin nyt ajattelen, että siisteys ja järjestys on eri asioita.

 • Jenni sanoo:

  Tiukkaa se teki, mutta pystyin! Maatessani sohvalla Nirso alkoi siivoskella oma-aloitteisesti vähän ennen vieraiden saapumista. Pitäisi ehkä hellittää omia standardeja, mutta se on niin sisäänrakennettua! Vieraat on hyvä syy siivota Nirsonkin mielestä, mutta sille riittää että ”suurimmat kasat” raivataan.

  Järjestys ei meillä pysy 5 minuuttia kauempaa. Yleensä kun pääsen tavaroiden järjestelyssä loppuun asti niin Mini on jo aloittanut epäjärjestelyn toisesta päästä…

 • Riikka sanoo:

  Minä taidan olla ihan samanlainen. Musta on ihana kun meillä käy vieraita, mutta sitten iskee paniikki siivoamisesta ja tarjottavista. Sitten minä aloitan tiuskimisen hetki ennen vieraiden tuloa, kun apupoika ei heiluttele rättiä mielestäni tarpeeksi tehokkaasti. Viime aikoina olen kuitenkin yrittänyt tsempata ja siivota hyvissä ajoin ennen vieraita. Ylipäätään ollaan yritetty laittaa koti järjestykseen torstaisin, niin sitten perjantaina ei tartte siivota ollenkaan.

  Ja muutenkin valkoisten lattioiden ja silloin tällöin lattialistojen alta kömpivien turkiskuoriaisten (YÖK) takia täytyy meillä imuroida vähintään kahdesti viikossa (YÖK YÖK).

 • Jenni sanoo:

  Jaiks! Meillä oli edellisessä asunnossa turkiskuoriaisia. Taitaa löytyä kaikista vanhoista taloista…Niitä löytyi sohvanvälistä, sohvanalta ja vaatteista. Pysyivät 'näkymättömissä' juurikin ahkeralla imuroinnilla.

  Viikonloppusiivous hoituisi parhaiten jos minut jätettäisiin muutamaksi tunniksi yksin kotiin 😀 En edes laittaisi pahakseni, mutta toisaalta on kiva viettää viikonloppuisin aikaa perheen kanssa eikä nojailla rättiin.

 • Hannele sanoo:

  Epäjärjestely on ihana sana!

 • smooth.my.day sanoo:

  Vaihdapa osa (noin 50 g) taloussuklaasta esim. maraboun minttusuklaaseen. Ai että tulee namia!

Jätä kommentti