Skip to main content

Soyappétit soijakoulun kevätlukukausi lähenee jo loppuaan. Ennen kuin kirmaatte kesälaitumelle, opetellaan valmistamaan gluteeniton täytekakku käyttämällä soijajauhoja. Halusin valmistaa perinteisen täytekakun gluteenittomana, eli leivonnassa ei käytettäisi lainkaan vehnäjauhoja. Tiedättekö kun juhlissa on yksi ”gluteeniton” tarjotin vähän syrjässä, johon kukaan ei koske. Kakusta tuli aivan yhtä hyvä kuin perinteisestä pohjastakin (jos ei parempi), joten tätä voi tarjota juhlissa kaikille vieraille.  Tämä kokeilu karisti ainakin omia ennakkoluuloja gluteenittomia leivonnaisia kohtaan. Tein taustatyötä opiskelemalla miten valmistetaan oikeaoppinen perinteinen sokerikakkupohja. Gluteenittomaan versioon vehnäjauhojen tilalla käytin soijajauhoja ja perunajauhoja.

Helppoa kuin heinän teko – katso vaikka videolta!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Gln0ALlt2ps]

Pistokoe

Nyt saa luntata! Kaikkien pistokokeen täyttäneiden soijakoululaisten kesken arvotaan 5 kpl kesän OFF! survival-kittejä. Mansikkakakku halutaan nauttia suojassa itikoilta. Pistokokeen vastaukset löytyvät videolta ja tästä postauksesta. Osallistumisaikaa on 20.6 asti. Viime kerralla Lemon Juice & Glycerinen vaahtosaippupaketti lähti hienosta suorituksesta ja arvonnan perusteella soijakoululaiselle Sarille. Onneksi olkoon!

http://www.surveymonkey.com/jsEmbed.aspx?sm=k6ZNoKbk8KUubI_2bsYYE1Ug_3d_3d


Perinteinenkin voi olla ’rendikästä’. Reunat jätetään tänä kesänä paljaaksi.

Soyappétit mansikkakakku (gluteeniton)

1 osa kananmunia
1 osa sokeria
1/2 osa Soyappétit soijajauhoja
1/2 osa perunajauhoja

Lisäksi 4 kananmunan taikinaan:
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
voita vuuan voiteluun
Koristeluun:
5 dl kuohukermaa
2 dl rahkaa
0,5 dl sokeria
mustikoita
mansikoita
sitruunamelissaa

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään. Lisää jauhot vaahdon joukkoon ja sekoita hyvin. Aseta irtopohjavuuan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat hyvin voilla. Kaada taikina vuokaan ja paista n. 35 minuuttia 180 asteessa. Pohjan liiallista tummumista voi estää asettamalla leivinpaperin kakkupohjan päälle 20 minuutin kohdalla. Älä avaa luukkua aikaisemmin ettei pohja lässähdä. Kokeile cocktailtikun kanssa onko pohja valmis. Tikkuun ei saisi jäädä taikinaa.

Jos kakku nautitaan heti, pohjaa voi kostuttaa esimerkiksi vaniljalla maustetulla maidolla. Täytteeksi voisi sopia myös esimerkiksi raparperi- tai mustikkahillo. Tarkistathan että lisätäytteet ovat gluteenittomia.

Soyappétitin nettisivuilta löysin vinkkejä soijajauhojen käyttämiseen leivonnassa, ja mitä rajoitteita se asettaa. Tässä muutama hyvä-tietää ennenkuin alat leipomaan soijajauhoilla:
– 1 kananmuna = 1 rkl soijajauhoja ja 2 rkl vettä.
– Voit korvata kananmunan soijajauhoilla hiivataikinoissa (pullat, leivät jne)
– Sokerikakkutaikinassa kananmunaa ei voi korvata soijalla, koska kananmuna vatkataan vaahdoksi.
– Soijajauhoja sisältävät leivonnaiset saattavat saada väriä nopeammin, joten tarkkaile paistettaessa. Ratkaisin tämän paistamalla pohjaa ensin 20 minuuttia. Lopuksi paistoajaksi laitoin kakun päälle leivinpaperin ettei pinta ruskistu liikaa.

– Leivonnaisiin saattaa tulla hieman kellertävämpi väri kuin vehnäjauhoilla leivottaessa.

Soijakoulun tarjoaa Soyappétit.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

Jätä kommentti