Skip to main content

Paris Brest on tuulihattumainen ranskalainen hienostunut leivonnainen kreemi-täytteellä. Leivos tuli tutuksi Blogiringin  ruoka- ja leivontabloggaajille järjestämässä Alpro Airy & Creamy kondiittorikoulussa. Kondiittorin pikakurssin vetivät alansa huiput, Patisserie Teemu & Markuksen, Teemu ja Markus. Järjestäjänä pyörin kondiittorikoulussa lähinnä ympyrää, joten missasin itse opetuksen. Lähdin omin päin untuvikkona testaamaan mukaan saatua reseptiä. Kuohkeat leivokset täytetään Alpron Airy & creamystä valmistetulla paahdetulla valkosuklaamoussella – taivas pursotinpussissa.

Taikinan reseptiä seurasin tarkasti. Mitä nyt muutamia yksityiskohtia unohtui kuten renkaiden voitelu ja mantelit päältä. Details, details. Pidin Hotlinen auki Facebookissa kurssin käyneiden bloggaajien kanssa. Uunin lämpötilan tulisi olla 10-15 astetta korkeampi kotiolosuhteissa kuin Patisserien ohjeessa. Ensimmäinen pellillinen tuntui jäävän raa’aksi ja kuohkea ei ole se sana jolla kuvailisin pellillistä 5 mm paksuja tinttasia lituskoja. Toinen satsi oli vielä uunissa ja nostin lämpötilaa reippaasti 180 asteeseen ja siirsin pellin ylätasolle. Tuntui että kuumemmassa leivoksista haihtui paremmin nestettä ja ne alkoivat kohota. Kärvensin viimeiset minuutit grillivastuksella. Kananmunalla voitelu olisi tehnyt rinkuloista varmasti houkuttelevamman värisiä tavallisella paistolla.


Toinen satsi näytti jo heti paremmalta.

Airy & creamy mousseni ei ehtinyt aikataulusyistä jähmettyä jääkaapissa vaadittua yli 4 tuntia, ja jäi siitä syystä vähän löysäksi. Siirsin valmiit leivokset kuvauksen jälkeen jääkaappiin jähmettymään, missä täytekin ajan kanssa jämäköityi. Täytteen paahteinen ja kinuskinen maku tulee uunissa paahdetusta valkosuklaasta. Soijamaidon sijasta käytin Alpron uutta mantelimaitoa niin leivonnaisiin kuin täytteeseenkin. Soijamaidot ja soijasta valmistettu Airy & Creamy whipping cream ovat olleet tähän asti musta aukko keittiössäni. Heti selvisi muutamakin hyvä syy miksi  näitä tuotteita voisi tai kannattaisi käyttää; Airy & Creamy pysyy kesähelteellä paljon paremmin kuin tavallinen kermavaahto eikä lähde valumaan. Pienellä yllytysellä muutama uskalias bloggaaja jopa keikautti vaahtovadin päänsä päälle todistaakseen että Airy & creamy todella pitää muotonsa. Airy & Creamy ei myöskään sisällä laktoosia, joten tarjottavat on helppo tehdä kaikille vieraille sopiviksi, eikä tarvitse tehdä laktoosittomia versioita erikseen. Toki reseptissä pitää huomioida laktoosittomuus kokonaisuudessaan. Maussa tulee soija miedosti läpi, joten sitä kannattaa maustaa kevyesti vaikka vaniljalla.

Alkuperäinen resepti Patisserie Teemu & Markus. Suluissa omat muutokset.

Paris Brest

125 m vettä
125 ml Alpro soijamaitoa (Alpro mantelimaitoa)
1 rkl sokeria (0,5 tl)
1/2 tl suolaa
100 g voita
150 g / 2,3 dl vehnäjauhoja
4 kpl kananmunia

Voiteluun 1 kpl kananmunia
Koristeluun mantelilastuja
Pursotin

Mittaa kattilaan vesi, soijamaito, sokeri, voi ja suola. Kiehauta seos. Tämän jälkeen siivilöi vehnäjauhot vähän kerrallaan seoksen joukkoon koko ajan jäykällä lastalla sekoittaen (puulasta). Kun kaikki jauho on lisätty, ja teos tasainen, jatka sen kuumentamista liedellä koko ajan sekoittaen noin minuutin ajan. Tämän jälkeen siirrä kattila sivuun ja anna seoksen levätä noin 5 minuuttia. . Lisää kananmunat yksitellen siten, että kun kananmuna on sekoittunut joukkoon täysin, lisää seuraava. Massa on valmista pursotettavaksi.

Pursota valmiista massasta n. 1 cm paksuisia halkaisijaltaan 8-10 cm renkaita uuninpellille leivinpaperin päälle. Jätä 2-3 cm senttimetri väliä, koska leivos kohoaa paistettaessa. Voitele renkaat kananmunalla ja ripottele mantelilastuja päälle. Paista 160-asteisessa uunissa 18-20 min tai kunnes pärisbrestit ovat kauniin kullanruskeita. Jäähdytä ennen käyttöä.

Paahdettu valkosuklaamousse

200 g valkosuklaata
1 rkl hunajaa
120 g Alpro soijamaitoa
250 g (1 prk) Alpro Airy & Creamy
1 kpl liivatelehteä

Rouhi valkosuklaa pieniksi teräskulhoon. Paahda valkosuklaata 130-asteisessa uunissa 35 minuuttia. Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Kun suklaa on valmis, kiehauta kattilassa hunaja, soijamaito ja Alpro Airy & Creamy. Purista liivatteista vedet pios ja lisää kuumaan soijamaitoseokseen. Sekoita tasaiseksi ja kaada kuumana suklaa päälle. Poraa sauvasekoittimella tasaiseksi. Kaada säilytysastiaan jäähtymään jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi.

Kokoaminen:
Halkaise jäähtyneet paris brestit kahtia. Vatkaa Alpro Airy & Creamy valkosuklaamousse sähkövatkaimella tai käsin kuohkeaksi vaahdoksi. Pursota vaahtoa reilusti paris brestin väliin, koristele vadelmilla ja sulje kansi. Koristele valmiit paris brestit vielä tomusokerilla.

Alpro Airy & Creamy kondiittorikoulu

Lopuksi muutamia fiiliskuvia Alpron Airy & Creamy kondiittorikoulusta. Ilta oli hauska näin järjestäjänkin näkökulmasta, vaikkakin vähän salaa toivoin että olisin itsekin päässyt osallistumaan kondiittorikouluun Teemun & Markuksen keittiöön 🙂

Oppilaita odotetaan.


Teemu tulee hakemaan bloggaajat.


Tälläisiä niistä pitäisi sitten tulla.

Raudanlujat ammattilaiset.


Ei yhtään kuumottavaa 😉 Kakkukatrin taidonnäyte.


Patisserie Teemu & Markus pitää majaa Kiseleffin talossa Helsingissä.


Bloggaajat seuraavat silmä – ja kamera – kovana.

Soul kitchenin Anna pursottaa. Eikös ole aika suloiset essut kaikilla? 🙂

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

14 Kommenttia

 • Nää pääsee meilläkin testiin mahdollisimman pian. Paahdettu valkosuklaa oli sen verran hyvää.. 😛 Kiitos kuvista, nappaan niistä muutaman itsellekin muistoksi! Ja iso kiitos myös kivasta iltapäivästä! 🙂

 • Hannele sanoo:

  Leivokset ja tapahtuma kuulostavat hurmaavilta (tähän vaäliin se puttepossun nimipäivälaulun pätkä).

  Soija(maito)tuotteet on minulle kummajaisia, mutta toivottavasti ja luultavasti ne on kehittyneet siitä kun joskus 90-luvulla niiden kanssa vähän pelasin. Tämän myötä rohkenen antaa mahdollisuuden tälläkin vuosituhannella 😉

 • Jael sanoo:

  Oi mikä ihana tapahtuma:) Käytän paljon soijatuotteita ja olisin varmaan oppinut tuolla niistä lisääkin..

 • Jenni sanoo:

  Huli, olisi hauska vertailla miten kenelläkin nämä onnistuvat kotioloissa, ja toivottavasti voit oppia myös minun virheistä 🙂

  Hannele, 90-luvusta on varmasti pidempi aika kuin meistä oikeasti tuntuu. Juurihan vedin trumpettihousut ja platform-kengät jalkaani…

  Jael, Alpron edustaja jakoi pikaisia vinkkejä miten kasvisperäisiä ”kermoja” voi käyttää. Käytönnössä missä tahansa missä käytetään maitotuotteita. Mitä ja miten yleisemmin käytät soijatuotteita ruuanlaitossa?

 • Chef Jones sanoo:

  Paahdettu valkosuklaa kuulostaa jo niin herkulliselta,mutta huomasitko maku eroa paahdetun ja hauteeessa sulaneen valkosuklaan välillä? Nätit on leivokset 🙂

 • Jenni sanoo:

  Valkosuklaata paahdetaan uunissa 35 minuuttia ja se paahtuu aika rajusti pinnasta, jopa ruskean sävyiseksi. Lopussa alensin hieman lämpötilaa ettei suklaa vain kärähdä. Väri ja maku muuttuu paahtamisesta kinuskiseksi. Uskoisin että on aika paljon eroa!

 • Tusla sanoo:

  No kyllä on södet essut ja teillä on varmasti mahtava iltapäivä! 🙂

  Kotiuuneissakin, niiden ominaisuuksissa ja tehoissa on muuten aika paljon eroja…

 • Jenni sanoo:

  Essut sai ottaa mukaan, mutta ei ollut pakko 😉

  Niin totta. Oman uuninsa oppii vain kokeilemalla, ja tämä resepti tuntuu olevan aika ”herkkä”, joten kannattaa testata paistamista muutamalla testikappaleella.

 • Anonyymi sanoo:

  Mielenkiintoisis reseptejä täällä.

  Kävin muuten tuolla ”suomen ruokablogit” sivulla joka lienee myös sinun ja ajattelin kysäistä että onko sitä tarkoitus joskus päivittää. Uutiset on vuoden vanhoja ja oikean reunan lista blogeista ei oikein vastaa vasemman reunan blogipäivityksiä. Blogipiknik-kutsu taitaa olla vuoden tai kahden takaa ja…

 • Jenni sanoo:

  Heippa,

  Uutispäivitykset ovat kyllä jääneet ihan täysin paitsioon, se on totta! Blogeja päivittelin viimeksi muutama viikko takaperin. Oikeanpuoleinen lista ja vasemman puolen feedissä olevat blogit ovat täysin identtiset. Saattaa toki olla että listalla on joku blogi joka on vaikka lopettanut. Feedissä näkyy vain blogit jotka päivittyvät ja siinä järjestyksessä kun päivittyvät.

  Tämän vuoden blogipiknikiä vasta suunnitellaan ja päivääkään ei taida vielä kukaan tietää.

  Mutta kiitos muistutuksesta, voisin yrittää muistaa päivitellä myös uutispuolta toisinaan ja kiva kuulla että sille olisi tilausta 🙂

  Jenni

 • on taas niin kauniita kuvia, jenni!

 • Kreetta sanoo:

  Herkkuja ammattilaisten kanssa, aika kivannäköistä touhua! Päätin käväistä täällä blogissa, kun siitä oli tänään puhetta seminaarissa ja itsekin jonkin verran samaa puuhailen. Hyvältä ja hauskalta näyttää!

 • Jenni sanoo:

  Kiitos Kreetta, täällä minä puuhastelen 🙂 Seminaari sai taas ajatuksen juoksemaan, tykkäsin kyllä kovasti!

 • Portobello sanoo:

  Kiitokset vielä kivasta tapahtumasta!

  Itse oikaisin vappuna ja tein vain huippuhyvää paahdettua valkosuklaamoussea. Toimi hyvin nyyttäreiden makeana herkkuna tuoreiden vadelmien ja paahdetun pähkinärouheen kanssa.

Jätä kommentti