Skip to main content

Omenat uuniin ja sohvalle puoleksitoista tunniksi rötväämään. Niin mikä tässä hillottamisessa olikaan vaikeeta? Tämän helpon omenahillo-ohjeen myötä minustakin kuoriutui pieni martta!

Jostain syystä meidän hillot säilyy kauheen huonosti. Pohja näkyy jo 🙂


Mitäs muita mausteita voisi ajatella…inkivääri, vanilja?

Uuniomenahillo

omenaa
hillosokeria
kanelia
muskottipähkinää
(vettä)

Lohko omenat ja poista siemenkodat. Laita omenat uuninkestävään vuokaan tai pataan. Sekoita joukkoon hillosokeria ja mausteita kuten kanelia ja ripaus muskottipähkinää. Lisäsin joukkoon myös tilkan vettä ettei hillosta tulee liian kuivaa. Paista 150 asteessa 1,5 tuntia. Survo hilloksi sauvasekoittimella.

Sokerin määräksi sanoisin enintään 1/4 omenan määrästä ettei tule liian makiaa. Jos hillo syödään heti niin voit laittaa vähemmän sokeria. Sokeri auttaa hillon säilymisessä. Alkuperäisessä Kokit ja Potit-blogin ohjeessa suositeltiin 2 osaa omenaa, 1 osa sokeria, joka omaan makuun kuulostaa kovin makealta mutta kokeilemalla se selviää ja riippuu toki myös kuinka happamia omenat ovat.

Purkkien kuumentaminen

Jotta hillo säilyy säilöntäpurkkien pitää olla puhtaita. Kokeilin kerran purkkien sterilisointia uunissa kuumentamalla. Käärin purkit sanomalehteen ja heitin kansineen uuniin. Jo parin minuutin kuluttua oli pakko lopettaa järkyttävän käyhän takia. Ilmeisesti muovipinnoitetut kannet eivät tykänneet yli 200 asteen lämpötilasta. Purkit puhdistuvatkin helpoiten keittämällä ne kansineen vedessä kattilassa. Purkita hillo kuumana ja siirrä kylmään jäähdyttyään.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

14 Kommenttia

 • luimupupu sanoo:

  Uunisterliloinnissa riittää ihan vähän yli 100 astetta. Purkit ja kannet pellin tai lautasen päällä uuniin 10-20 minuutiksi ja hillo kuumiin purkkeihin. Purkeissa olevat etiketitkään eivät käryä ja hillo säilyy tavallisella ruokosokerillakin tehtynä ilman mitään säilöntämömmöjä kevääseen jos ei tule syödyksi.

 • Nanna sanoo:

  Eikä sanomalehtiä uuniin! 🙂 Tästä tuli mieleen nyt vähän se sun voin ja sokerin vaahdotus….

 • Minna Vuo-Cho sanoo:

  Kanelia, vaniljaa ja rommia… siitä tuli kesän karibialaisin omenahillo 🙂

 • Riikka sanoo:

  En nyt komppaa Nannaa, sillä mä kääräsen aina sanomalehteen! En kyl tiedä, et miksi niin täytyy tehdä. Yhtään tulipaloa en ole vielä (siten) saanut aikaan. 🙂 Mutta sata astetta riittää, ja purkinkannet aina keitän vedessä.

 • Jenni sanoo:

  Kiitos, juuri tälläistä konkareiden tietoa sitä kaipaa! Tämä sanomalehtiin kääriminen tuli tosi ”luotettavasta lähteestä” eli luin jostain netistä.

  Nanna, kerran postannut yhden kakun. Saako siitä nyt kuulla lopun elämäänsä 😀

  Pyydän vielä jos saataisiin Teresa ”Purkissa” Välimäeltä tähän joku viimeinen sana että tarviiko niitä sanomalehtiä ja mihin niitä tarvitsee.

 • Jenni sanoo:

  Rommi, wau. Hyvä idea lisätä alkoholia 🙂 Mitenköhän muuten onnistuisi muut syksyiset hillot uunissa kuten nyt vaikka viikunakompotti, päärynähillo..?

 • Jenni sanoo:

  Otin nyt ns. kirjan kauniiseen käteen. Purkissa-kirjassa sanotaan näin: ”..pestyt ja yön yli vedessä liotetut ja hyvin huuhdellut purkit kääritään sanomalehtiin niin että purkkien suuaukot jäävät vapaaksi. Purkit pinotaan 125-asteiseen uuniin niin että niiden suut osoittavat uunin perälle…vartin verran.Kannet ja tiivisteet kiehautetaan.”

  Nykyaikaisemmaksi ja helpommaksi tavaksi suositellaan ihan astianpesukonetta kuumimmalla mahdollisella ohjelmalla. Kirjasta ei myöskään selviä miksi purkit pitää kääriä sanomalehteen.

 • Jenni sanoo:

  Konkari-ruokatoimittajan Marita Suontaustan vinkki joka tuli Facebookin puolella: ”pestyt, kuivatut purkit kuumennetaan 100 asteisessa uunissa n 10 min, ei tartte paperia (en itse käytä). Sitten kuuma hillo purkkeihin. Kannet voi kiehauttaa vedessä, niitä ei kuumenneta uunissa”

 • Taina sanoo:

  Anoppini aina kääri lasipurkit sanomalehteen ja pani uuniin. Olen kuvitellut syyksi, että sanomalehteen käärittyä purkkia on helpompi käsitellä (ei ole niin kuuma?). Entä jos purkin käyttää mikrossa, pieni vesitilkka pohjalla, vaikka pari minuuttia? Kyllähän tiskirätitkin puhdistuu bakteereista mikrossa.

 • Anonyymi sanoo:

  Helpoin tapa on sterilisoida purkit mikrossa: vettä vaan sisälle ja mikroon kiehumaan! Korkit voi sit kiehuttaa kattilassa. Purkit pitää ensin liottaa vedessä yön yli, että mikrobit heräävät. Sanomalehti uunissa muistaakseni vaan helpottaa purkkien käsittelyä, mutta uskon et ilmankin onnistuu. Meillä yliopistossa kyllä käärittiin säilöttäessä purkit tunnollisesti sanomalehtiin 🙂 Tv. kotitaloustieteen opiskelija

 • Anonyymi sanoo:

  talouskäsineet kädessä on kätevää käsitellä kuumia purkkeja ja pulloja,minä laitan 100 asteiseen uuniin purkit ja pullot, korkit ja kannet keitän kattilassa

 • Jenni sanoo:

  Taina, just menin heittämään tiskirätin roskikseen kun yritin pyyhkiä sillä keittiön valkoista seinää joka sen jälkeen ainakaan ollut enää valkoinen 😉 En kyllä usko että mikrottaminenkaan olisi enää pelastanut sitä rättiä.

  Kiitos anonyymi että saimme kuulla hillottamisen ja purkkien sterilisoinnin uusimmista ja ajankohtaisista tuulista ihan yliopistomaailmasta 🙂 Kokeilen seuraavaksi tuota mikrottamista kun kuulostaa liottamisesta huolimatta aika kätevältä.

  Mitkäs on muuten talouskäsineet? Siis sellaiset työhansikkaat vai meinaatko ihan sellaisia ohuita kertakäyttöhanskoja?

 • Uunissa tehty omenahillo on niin hyvää! Saa isonkin omenasadon melko vaivattomasti säilöttyä. Postasin nyt syksyllä oman uuniomenahillo reseptin blogissani. Maustoin sen inkiväärillä, maustepippurilla, kanelilla ja neilikalla.

Jätä kommentti