Skip to main content

baileys nakukakku naked cake YHTEISTYÖSSÄ BAILEYS

Kevään ensimmäiselle illallisvieraalle tarjoiltiin Baileys-nakukakkua, joka kätkee sisäänsä suklaisen mehevää ja appelsiinista suklaakakkua, valuvaa karamellisoitua Baileys-toffeekastiketta ja leipomokakuista tuttua voikreemitäytettä appelsiinivivahteella. Nakukakun voi jättää paljaaksi, kuorruttaa ohuelti tai kätkeä kokonaan kuorrutteeseen. Itse suosin rentoa lähestymistä. Joku saattaisi sanoa taidonnäytettäni sotkuiseksi, minä kutsun sitä rustiikkiseksi. Muuten yksinkertainen Baileys-nakukakku koristellaan näyttävästi kukilla ja kuivatuilla appelsiiniviipaleilla. Päälle ja reunoille voi halutessaan lusikoida Baileys toffeekastiketta.

Elämässä on hyvä välillä työntää itseään epämukavuusalueelle, jotta voi todella tuntea onnistuvansa. Tai epäonnistuvansa. Tällä kertaa kuitenkin jäätiin reippaasti plussan puolelle. Nukuin yön Baileys Orange Truffle -pullo kainalossa unelmoiden uudesta appelsiinisesta Baileys-jälkiruoasta. Scrollasin Pinterestistä nakukakkuja jännetuppitulehdusta uhmaten. Luin sata ja yksi vinkkiä nakukakun tekemiseen. Seuraavana päivänä uskaltauduin keittiötarvikeliikkeeseen tiedustelemaan kakkuvuokia, kulmapalettiveistä ja kukkaputkia. Kun kukkaputkien kohdalla kauppias pyöräytti silmiään tiesin että nyt uidaan syvissä vesissä. Nakukakun tekeminen ei kuitenkaan ollut rakettitiedettä. Älä siis peljästy. Tavallisella veitsellä ja älykkyysosamäärälläkin pärjää. Nyt se on testattu.

Inspiraatiota kukkakaupasta

Nakukakku suklaakakkupohja

3 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 1/4 tl ruokasoodaa
1/2 tl leivinjauhetta
1 rkl suodatinkahvinpuruja
1/2 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria

0,5 dl rypsiöljyä
2,5 dl sokeria
1 muna + keltuainen

2 dl piimää
1 dl huoneenlämpöistä Orange Truffle Baileysiä

voita ja vehnäjauhoja vuokien voiteluun
2 kpl 15-18 cm vuokia

Sekoita kuivat aineet keskenään – paitsi sokeri – ja laita sivuun.

Sekoita toisessa astiassa märät aineet eli piimä ja Baileys – ja laita sivuun.

Vatkaa sokeri ja öljy yleiskoneella kunnes ne ovat sekoittuneet. Lisää muna ja keltuainen.

Lisää kuivat ja märät aineet noin kolmessa osassa. Aloita ja lopeta kuivilla aineilla.

Voitele vuoat voilla ja jauhota vehnäjauhoilla. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Anna kakkupohjien jäähtyä ainakin 15 minuuttia ennen irroittamista.

Vinkki! Kun kakkupohjat ovat jäähtyneet, kääri ne kelmuun ja laita jääkaappiin vuorokaudeksi odottamaan leikkaamista ja kakun kokoamista. Pohjissa säilyy kosteus ja niitä on helpompi leikata murenematta.

Voikreemitäyte

Tuplaa ohje jos haluat peittää kuorruttaa kakun kokonaisuudessaan

3 valkuaista
1 dl sokeria
200 g huoneenlämpöistä voita
1 tl vaniljasokeria
1 appelsiinin kuori raastettuna

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kevyesti sekaisin yleiskoneella. Nosta kippo vesihauteeseen. (Psst. Kitchen Aidini kippo oli liian paksupohjainen, joten siirsin massa välissä toiseen tavalliseen isoon metallikulhoon). Sekoittele välillä ja anna lämmetä 65-70 asteiseksi. Tähän lämpömittari on eri kätevä. Nosta kippo pois vesihauteesta ja jatka taas vatkaamista kovalla teholla kunnes saat kiiltävää vaahtoa ja kulho on jäähtynyt. Eli noin 3-5 minuuttia. Lisää voi ruokalusikallinen kerrallaan joukkoon ja jatka vatkaamista kunnes seos on tasaista. Mausta vaniljasokerilla ja raastetulla appelsiininkuorella.

Vinkki! Nosta voikreemitäyte pursotinpussissa jääkaappiin vähintään tunniksi. Yön yli jäähtyessään kreemi oli aikalailla jäykistynyt. Lämmittelin pursotinpussia hetken käsissäni ennen pursottamista, jotta massan sai taas liikkeelle.

Vinkki! Päätä etukäteen millaisen pursotuksen haluat tehdä: perinteinen siisti nakukakku pursotus, kuvien mukainen ”rustiikki pursotus” vai perinteinen peittävä pursotus. Helpoiten levittäminen käy tarkoitukseen tarkoitetulla kulmaveitsellä*. Myös tavallinen veitsi ajaa asiansa.

Vinkki! Kakkuihin saa erityisiä kakkuputkia, joiden sisään koristekukat pujotetaan. Tämä meni jo liian promeiningiksi ja Chez Mariuksessa leviteltiin käsiä. Tajusin, että nyt raja on ylitetty.

Toffeekastike

3 dl ruokosokeria
1,5 dl Baileys orange truffle
100 g suolaamatonta voita
hyppysellinen sormisuolaa

Lämmitä pannulla ruokosokeri, voi ja Baileys. Sekoittele puukauhalla ja anna toffeen sakeutua noin 5 minuuttia.

Vinkki! Toffee on sopivan paksuista kakun kuorruttamiseen kun se tippuu hitaasti lusikasta. Liian valuva toffee valuu kakun päältä pois. Omani oli 15 minuuttia jääkaapissa ja oli hiinä ja hiinä liian löysää. Pitäisin siis jääkaapissa vähintään puoli tuntia ja testaisin.

Vinkki! Nakukakun kuorruttaminen kannattaa aloittaa valumista. Lusikoi varovasti valumia ympäri kakkua taiteilijan vapaudella. Nostele lopuksi lusikalla toffeeta kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin ja koristele kukilla vasta hieman ennen tarjoilua.

Kesän juhlissa Baileysin voi tarjoilla kotimaisten pakastettujen vadelmien kera<

Kuivatut appelsiinit

Appelsiiniviipaleet pysyvät kauniin värisinä kun kuivatat ne huoneilmassa. Pese ja viipaloi appelsiinit ohuiksi viipaleiksi. Aseta ritilän päälle esimerkiksi kylpyhuoneeseen lattialämmityksen päälle. Anna kuivua 2 päivää. Note to self: älä laita viipaleita suihkun hanan alle, jos vaikka naapurisi sattuisi käymään vessassa ja vedet valuisivat hanasta suoraan appelsiiniviipaleprojektisi päälle.

Nakukakun kokoaminen

Leikkaa kakkupohjat kahteen osaan leipäveitsellä. Käännä pohjat ylösalaisin – näin kakusta tulee suorempi ja yläreuna on tasainen.

Aloita täyttäminen levittämällä toffeekastiketta kakun keskelle ja jättämällä reunoille muutama sentti tyhjää. Pursoita voikreemitäytettä pyöreällä tyllalla kakun reunoille jättämällä puolisen senttiä tyhjää tilaa. Pursoita toinen kierros täytettä kakun keskiosaan. Laita päälle toinen kakkupohja ja toista kunnes kakku on täytetty.

Jos haluat rustiikkisen ilmeen eli ohuelti kreemiä kakun reunoille, lisää kreemiä kootun kakun kerrosten väleihin. Levitä isolla veitsellä tai kulmapalettiveitsellä reunaja myöden. Levitä lopuksi kreemiä kakun päälle.

Jos haluat peittää kakun kokonaan, kreemi kannattaa levittää kahdessa osassa. Ensin ohuelti, jonka jälkeen laita kakku jääkaappiin vähintään tunniksi. Jatka kreemin levittämistä kunnes haluttu peittävyys on saavutettu.

Toffeekastikkeen valuttaminen kannattaa aloittaa reunoilta. Varmista että kastike on tarpeeksi jähmeää; sen tulisi tippua hiljalleen lusikasta, ei juoksevana norona. Lusikoi varovasti kastiketta kakun reunoille pieni lusikallinen kerrallaan ja testaa miten kastike lähtee valumaan reunaa pitkin. Lusikoi toffeekastike lopuksi kakun päälle.

Kakku vain paranee jääkaapissa, joten kakun voi tehdä hyvin tähän asti vaikka edellisenä päivänä. Ennen tarjoilua koristele myrkyttömin kukkasin ja kuivatuilla appelsiiniviipaleilla.

Psst. Ilahdun kommentistasi! Huomioithan, että alkoholia koskeva kommentointi poistetaan Valviran alkoholimainontaa koskevan ohjeistuksen mukaisesti.

Yhteistyössä Baileys

Lisää reseptivinkkejä – Baileys Facebook-sivut

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

3 Kommenttia

  • Maikki sanoo:

    Todella kaunis kakku! Minun mielestäni tälläiset nakukakut (hauska termi muuten!) ovat kaikista kauneimpia. Ne ovat myös parhaimman makuisia, koska ne eivät ole yhtä makeita kuin kokonaan kuorrutetut 🙂

  • Jenni sanoo:

    Kiitos Maikki! 🙂 Tutta turiset ja riippuu myös kuorrutteesta. Tykkään itsekin maukkaista kakuista, mutta ei liian äklömakeista. Semmoisista joita sietää nauttia toisenkin palan 🙂

Jätä kommentti