Skip to main content

vinkit kahvin keittämiseen
YHTEISTYÖSSÄ MOCCAMASTER

Kahvin keittäminen kuulostaa yksinkertaiselta. Sitä se onkin, jos et asu samassa taloudessa coffee geekin kanssa. Onneksi Moccamaster on helpottanut huomattavasti aamuista kahvinkeittorutiiniamme siirryttyämme kiukuttelevasta espressolaitteesta suodatinkahvin valmistamiseen. Hyvästä kahvista emme olleet valmiita luopumaan ja eipä ole tarvinnut. Muutamalla askeleella valmistat höyryävän kuumaa ja täydellistä suodatinkahvia kivuttomasti ja nopeasti. Tässä kuumimmat vinkkini kahvinkeittämiseen! Ja tämä on siis se Nirson helppo ja nopea versio.

kahvinkeitto vinkit
Tänään kupissa Johan & Nyström Signature Brew Buena Vista

Täydellisen kahvin keittäminen

1. Kahvipavut
Parhaan lopputuloksen saamiseksi käytä kahvipapuja. Ei liian tuoreita, ei liian vanhoja. Noin 1-3 viikkoa kahvinpaahtamispäiväyksestä on optimaalinen aika. Väärä päiväys ja kotona tulee sanomista. Kahvipapujen paahtoaste tulisi olla suodatinkahville sopiva. Pussin kyljestä löydät yleensä suosituksen.

2. Kahvipapujen jauhatus ja optimaalinen karkeusaste
Suodatinkahvin kanssa jauhatus ei ole onneksi ihan niin justiinsa. Nykyään tulee ostettua myös valmiiksi suodatinkahville jauhettuja kahveja. Espresson kanssa sai aina jumpata:  ei liian rouheaa,  jolloin kahvi sujahtaa litkuna läpi, eikä liian tiukkaa tai kahvi jäi laitteeseen. Lopputuloksena kahvipapupussista näkyi pohja ennenkuin Nirsoa tyydyttävä karkeusaste oli saavutettu. Suodatinkahvia varten jauhamme pavut hienohkoksi ja pyrimme pysymään pidempiä aikoja samassa kahvilaadussa.


Täydellisen jauhatuksen metsästys

3. Oikea suhde
Punnitse pavut digitaalisella vaa’alla. Hyvä yleispätevä määrä on 6 g kahvipapuja desiä kohden. Valmiiksi jauhettuun kahviin voit käyttää mittalusikkaa, jolloin suosittelen 8 Moccamaster mitallista per 10 kuppia.

4. Puhtaanapito
Tarkista että kahvimyllyssä ei ole vanhoja kahvin jäämiä. Poista tarvittaessa. Viimeistele puhdistus kahvimyllyn puhdistukseen tarkoitetulla villisiankarvasudilla. Myös kahvinkeittimen osat tulee aina puhdistaa huolellisesti heti käytön jälkeen. Kerran olin jynssännyt keittiötä toista tuntia. Ainoa asia minkä Nirso heti äkkäsi kotiin tullessaan oli Moccamasteriin jääneet kahvinpurut.

5. Kahvin keittäminen
Kaada vesisäiliöön kylmää raikasta vettä puhtaalla vain kahvinkeittoon tarkoitetulla kannulla. Aseta suodatinpaperi ja lisää vesimäärää vastaava määrä jauhettua kahvia. Paina nappia.

6. Kahvin nauttiminen
Esilämmitä kahvikupit kuumalla vedellä. Kaada kahvi heti kuppeihin ja halutessasi tarjoa lämmitetyn täysmaidon kera. Fiilistele kuinka helppoa ja nopeaa kahvinkeittäminen meillä nykyään onkaan.


Täydellisen kahvin täydellinen makupari: sitruunainen pistaasikakku.

Pistaasikakku

200 g suolaamatonta huoneenlämpöistä voita
2 dl ruokosokeria
3 luomumunaa
1 dl murskattua pähkinäsekoitusta
1 dl murskattuja pistaasipähkinöitä
2 dl gluteenittomia jauhoja
2 luomusitruunan kuori hienoksi raastettuna

pistaasikuorrute
1,5 dl sokeria
2 sitruunan mehu
1 dl murskattuja pistaasipähkinöitä

muuta
suorakulmainen vuoka n. 25 cm
vuoan voiteluun voita

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele vuoka voilla. Vatkaa huoneenlämpöistä voita ja ruokosokeria vatkaimella tai yleiskoneella kunnes se muuttuu vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää munat yksi kerrallaan välissä antaen taikinan kunnolla sekoittua. Lisää murskatut pähkinät, jauhot ja sitruunan kuori. Murskasin pähkinät hienohkoksi murskaksi.

Laita taikina vuokaan. Käytin itse kahta Stockmannilta hankittua pikkuvuokaa. Paista noin 30-35 minuuttia. Anna jäähtyä ja tee sillä välin pistaasikuorrute. Kuumenna pannulla keskilämmöllä sokeria ja sitruunamehua samalla puukauhalle sekoittaen, noin 5 minuuttia. Kun sitruunamehua on haihtunut ja kuorrute hieman jämäköitynyt, lisää pistaasipähkinät. Sekoita ja kaada kakun päälle.

Helsinki Coffee Festival – kahvinörttien kokoontumisajot

Huhtikuussa järjestetään 22-24.4 Kaapelitehtaalla supersuositut Helsinki Coffee Festivalit . Luvassa on vaikka mitä ohjelmaa, luentoja ja makuelämyksiä kaikille kahvinystäville. Moccamasterin ständillä järjestetään mm. cupping eli kahvinmaistelu ja opastusta kahvinkeittimen puhdistamiseen. Tai tule kuulemaan vinkit alkoholittomaan kahvidrinkkiin Liemessä-blogin Jenniltä lauantaina ja sunnuntaina klo 16 🙂

Sain Helsinki Coffee Festival lippuja arvottavaksi! Montako kuppia kahvia sinulla kuluu päivässä? Jos haluat, niin kuulen mielelläni myös omasta ”kahviprosessistasi”. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan Helsinki Coffee Festival liput sinulle ja ystävällesi (2 kpl / arvo 32 €). Osallistua ehtii ke 13.4 asti. Tuplaa voittomahdollisuutesi ja käy osallistumassa myös Instagramin puolella @liemessa, jossa on tarjolla samanmoinen lippupaketti. Messuilla nähdään!


Yhteistyössä Moccamaster

Kahvinystävien kohtauspaikka – Moccamaster Facebook sivut
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

18 Kommenttia

 • Laura sanoo:

  Itse en juo kahvia lainkaan, mutta mieheni on kahvinörtti .. Onneksi ei kuitenkaan pahimmasta päästä! Kahvimessuista olis kyllä superinnoissaan.

  – Laura

 • Anonyymi sanoo:

  Kiva palkinto! 🙂 nykyään juon n. 2 kuppia/päivä kun olen vähentänyt imettämisen vuoksi (ja ennen sitä raskauden vuoksi tietysti). Ei se määrä vaan se laatu 🙂 johansson.a.maria (a)gmail.com

 • Minna E sanoo:

  Mä tykkään kahvista, mutta juon sitä lähinnä aamuisin. Joskus jos tulee tilaisuus juoda oikein hyvää kahvia, niin saatan juoda iltapäiväkahvitkin. Toisaalta mielummin juon teetä kuin pahaa kahvia. Mutta. Moccamasterilla on olemassa kaksi kahvimittaa, joista toinen on pienempi metallisempi. En nyt osaa ihan tarkasti sanoa suhdetta, mutta 10 kuppia kahvia tarvitsee 7 lusikallista kahvia. On mitattu sähkövaa'alla mieheni toimesta. En muuten saivartelisi, mutta kun meillä just sattuu olemaan tää pienempi mitta käytössä. Paitsi nyt mua alkoi epäilyttämään jos ollaankin keitetty meidän kahvi kaikki nämä vuodet ihan väärin? ;D

 • Jenni sanoo:

  Moi! Asiahan piti tarkistaa. Mittaan kahvin aina vaa'alla, joten mitta ei ole käytössä. Vaakamme on joskus hieman epätarkka mutta mittasin että Moccamaster mitallinen on 9 g kahvia. Tästä Nirso sai laskukaavan
  12.5 * 6 = 9x
  Tuloksena 10 kuppiin eli 1,25 litraan tarvittaisiin 8,5 mitallista. Eli lähemmäs tuota 7 mittaa niinkuin teillä. Korjaankin nyt tekstiin tuon mittamäärän, kiitos!
  Tuskin ootte ihan väärin siis juoneet kahvinne 😀

 • Jenni sanoo:

  Itsellä sama eli aamukahvi ja iipeekahvi 🙂

 • Jenni sanoo:

  Voit siis samaistua elämään kahvinörtin kanssa 🙂 Toivottavasti palkinto osuu kohdalle!

 • Satu sanoo:

  Kahvin kulutuksen taso on mulla nykyään yhtä vuoristorataa, välillä päivä hujahtaa ilman yhtäkään kupillista ja toisina päivinä mikään ei suju ilman aamukahvia, aamupäiväkahvia, lounaskahvia, iltapäiväkahvia, fika-hetkeä kaverin (tai kolmen) kanssa ja jos kunnolla repsahtaa niin saattaa sitä vielä kotonakin keitellä kaffet iltalukemisen piristykseksi. Kotona kahvia keitellään ihan Moccamasterilla ja perus Juhla Mokasta… Mutta ehkä visiitti Coffee Festivaalille innostaisi piipahtamaan mukavuus(helppous)alueen ulkopuolella aamusumppejakin tehdessä!

 • Tuplaespresso sanoo:

  Kuten nimimerkkikin kertoo, tuplaesspressoja menee jokunen päivässä 🙂 Toiset käyvät kahvilla, mutta minä käyn kahvilla. Tällä hetkellä ”ainoa oikea” espressokoneeseen on Monterivan Scuro Napoli.

 • Kirsi sanoo:

  Normipäivään sisältyy kaksi kupillista (vai pitäisikö sanoa suurta kulhollista) kahvia. Toisinaan ja erityisesti viikonloppuisin menee toki useampikin kuppi. Meillä juodaan vanhalla & ikuisesti toimivalla espressokeittimellä keiteltyä vahvaa kahvia runsaan maidon kera, viimeksi ostettiin pussillinen kahvia Helsingin kahvipaahtimolta. Oikein hyvää! Työpaikalla sen sijaan perinteiset vaaleapaahtoiset suodatinkahvit eivät houkuttele, joten se helpottaa pitämään pahimmat kofeiiniöverit onneksi erossa. Jos aina olisi tarjolla kunnolla valmistettua tuoretta kahvia, joisin sitä varmasti ihan liikaa! Puoliso kerran totesi naureskellen, että minut on niin helppo tehdä onnelliseksi, pelkkä kysymys ”haluatko kahvia?” saa kuulemma silmäni loistamaan.

  Coffee festival voisi siis olla mun juttu… 😀
  (kirsikkatriina (a) gmail.com)

 • Anni sanoo:

  Yritän pitää kahvinjuonnin kahdessa kupissa per päivä. Jos tulee ryystettyä enemmän, alkaa kyseessä olla kofeiinin tankkaaminen kahvinautinnon sijaan. 🙂

 • Jenni sanoo:

  Heh, itselläni on sellainen tasasen tappava kahvinkulutus. En kyllä pystyisi olla yhtäkään päivää ilman 😀 Odotan myös kahvifestareita! Varmasti inspiroiva tapahtuma. Toivottavasti nähdään siellä! 🙂

 • Jenni sanoo:

  Nimimerkki saattaa vihjata jotain mieltymuksistä 🙂 Meillä voitti arki, helppous ja järki 🙂 Ja hyvästä kahvista ei ole tarvinnut kuitenkaan luopua. Suodatinkahvin valmistaminen on myös oma kiehtova maailmansa ja monissa maailman kolkissa kuuminta hottia.

 • Jenni sanoo:

  Coffee Festival olisi niin sun juttu! 😀 Sun pitää viedä työpaikalle omat tummapaahtoiset kahvit! Meillä kahvilaadut vaihtelee ja tykkään kokeilla erilaisia kahveja. Tummempi paahtoista on kyllä useimmiten kupissa (kulhossa).

 • Jenni sanoo:

  Sama kulutustahti täällä. Joskus lipsuu 🙂 Ihan varmasti olen riippuvainen kofeiinista, mutta yhtälailla olen riippuvainen pienestä kiireettömästä kahvitauosta työpäivän keskellä. Etenkin iltapäivästä se piristää kummasti!

 • Jenni sanoo:

  Laura, onneksi olkoon, voitit liput! Laitatko sähköpostilla osoitteesi [email protected] niin saadaan liput matkaan sinulle ja miehellesi! 🙂

 • Anonyymi sanoo:

  Katselin tätä kahvikeskustelua. Minulla ei ole ikinä ollut kahvinkeitintä. Nykyään pressopannu ja mutteripannu, ennen pannukahvi-aitopannu;). Helppoa kuin heinän teko. Ei tarvita suodatinpusseja. Vain vastajauhetut pavut, puhdas vesi. Sen kun aamulla huitaisee koneeseen, niin päivä on täydellinen. Harmi, kahvi tapahtuma olisi kahvifriikille ollut kiva, mutta ensi kertaan.

 • Jenni sanoo:

  Tapahtuma järjestetään varmasti taas ensi vuonna!

  Heh, meiltä löytyy tuota kahviarsenaalia. Erilaisia vekottimia on ihan tarpeeksi, mies kun on lievästi hurahtanut 🙂 Kahvinkeitin toimii meillä jotenkin arkena parhaiten kun pitää saada paljon ja nopeasti.

Jätä kommentti