Skip to main content

LIEMESSÄ HYVÄNTEKEVÄISYYS YHTEISTYÖSSÄ KEKKILÄ

Mistä ruoka tulee? Jos nyt meidän lapsilta kysytään, niin ruoka tulee viljelylaatikoista tarhan pihalta. Omassa lapsuudessani takapihalla kasvoi vähintään raparperia, ruohosipulia ja marjapensaita ja mummolassa koko suku osallistui perunannostoon. Kerrostaloasumisessa kaipaan näitä lapsuuden kokemuksia, joita haluaisin antaa myös omille lapsilleni. Kaikilla kaupungissa kasvavilla lapsilla ei ole mahdollisuutta nähdä mistä ruoka tulee ja kokea itse viljellyn ruoan iloa. Uskon, että itse kasvattamalla lapset myös oppivat arvostamaan ruokaa ja maistelemaan rohkeasti erilaisia kasviksia.

Lastemme helsinkiläisen päiväkodin vanhempien keskuudessa syntyi ajatus viljelylaatikoista päiväkodin pihalla, jolloin kaikki lapset taustasta ja asumismuodosta riippumatta pääsevät nauttimaan kaupunkiviljelystä ja sadosta. Iloksemme Kekkilä lähti mukaan hyväntekeväisyystempaukseen ja päiväkodin urbaanit viljelylaatikot on toteutettu Kekkilän tuotteilla: helposti koottavat viljelylaatikot, luonnonmukainen lannoite ja puutarhamullat. Laatikoita koottiin neljä kappaletta, yksi puolivarjoon raparperia varten ja kolme muuta aurinkoon.

Kekkilän viljelylaatikoiden ympärillä kävi kova vilske kun innokkaat päiväkotilapset pääsivät päiväkodin tätien johdolla istuttamaan esimerkiksi raparperia, persiljaa, porkkanaa ja salaattia. Mullan möyhiminen ja kastelukannuilla kastelu olivat myös mielekkäitä tehtäviä. Kesälomien aikaan vanhemmat huolehtivat kastelusta ja lapset pääsevät keräämään lisää satoa taas uuden tarhavuoden alkajaisiksi. Tämä oli kyllä niin hyvän mielen projekti. Kiitos pienet puutarhurit, päiväkodin tädit ja sedät, vanhemmat ja Kekkilä!

Vinkit laatikkoviljelyyn

– Näppärä rakentaa viljelylaatikon itse. Helpomman kautta pääset kuitenkin Kekkilän koottavalla viljelylaatikolla. YouTubesta löysimme viljelylaatikon kokoamisohjeet. Tosin ristipääruuvimeisseli vaihtui nopeasti porakoneeseen, jos neljän viljelylaatikon kokoamisurakka haluttiin päätökseen yhden illan kuluessa.

– Käytä luonnonmukaista lannoitetta ja puutarhamultaa , etenkin jos lapset osallistuvat viljelyyn.

– Yhteen viljelylaatikkoon tarvitaan noin kuusi 45 litran säkillistä multaa.

– Aloita täyttämällä viljelylaatikko puoleenväliin ja lannoita annostusohjeen mukaan. Möyhi lannoite mullan sekaan. Joltain yli-innokkalta laatikkoviljelijältä tämä kohta saattaisi unohtua 😉

– Täytä laatikko lopulla mullalla ja kastele se runsaalla vedellä kauttaaltaan.

– Siemenet voi kylvää riveittäin tai jakamalla viljelylaatikon esimerkiksi kuuteen ruutuun. Jos kylvät riveittäin, tee viljelylaatikkoon tikulla tai sormella noin sentin syvät vaot. Ripottele siemeniä vakoon. Peittele ohuelti mullalla ja kastele. Jos jaat laatikon ruutuihin, kylvää siemenet ns. hajakylvönä eli ripottele eri siemeniä kuhunkin ruutuun. Peitä ohuelti mullalla ja kastele.

– Tökkää keppien päähän siemenpussit, jotta muistat missä kohdassa kasvaa mitäkin lajiketta.

– Kastele viljelmiä ahkerasti, lisäten kastelumäärää kasvukauden edetessä. Lasten kanssa suurin ongelma on lähinnä liikakastelu.

– Harvenna kasveja tarvittaessa, jotta kasvit pääsevät kasvamaan täyteen mittaansa. Pelkäsimme että lapset ”harventavat” ohi mennessään liikaakin, mutta viljelylaatikot saivat olla yllättävän rauhassa tarhan pihalla.

Liemessä Hyväntekeväisyys yhteistyössä Kekkilä
Liemessä Instagramissa @liemessa
Liemessä Snapchatissa @liemessa
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti