Skip to main content

Koko vuosi on menty hienosti sallivaa kohtuuden ruokafilosofiaa noudattaen. Jouluaattonakin pystyn vielä hillitsemään itseni omien patojen äärellä. Joulupäivänä isäni luona syödään perinteisiä jouluruokia. The ultimate challenge! Ensimmäinen kukkurallinen kala- ja alkupalalautanen menee akuuttiin nälkään. Toisella kierroksella kerätään kinkut, kalkkunat, laatikot ja sörsselit. Kun enää ei yhtään mahtuisi, niin pakko änkeä vielä se kolmas ”all stars” lautanen joulun suosikeista. Tässä vaiheessa hän muistaa jälkiruokapöydän – näinhän se tulee menemään tänäkin vuonna.

Kuukausi sitten kukkaworkshopissa koin jotain aivan uutta: pöytään oli katettu houkutteleva ja värikäs hyvänolon kasvispainotteinen joulumenu. Näytti samaanaikaan kauhean terveelliseltä – tiedättehän sen epäilyksen siemenen takaraivossa. Vastoin ennakkoluulojani kaikki, siis todella aivan kaikki, oli niin herkullista ja nautin silmäkarkin lisäksi täysin uusista kasvispainotteisista jouluisista makumaailmoista. Hyvää tekevä joulumenu! Menun takana oli ihastuttava uusi ystäväni hyvinvointivalmentaja Maia Söderlund. Tapahtuman jälkeen otin Maiaan yhteyttä, koska eihän tälläiset herkut saa jäädä pienen piirin salaisuudeksi. Suurimman osan joulumenusta voi valmistella etukäteen niin että aatolle jää vähemmän tekemistä ja stressattavaa.

Maian kasvispainotteinen joulumenu

Kurkut punajuurihummuksella
Raikas perunasalaatti
Marinoidut paprikat pestolla
Marinoidut munakoisot yrteillä, mustalla tahinilla ja granaattiomenalla
Punajuurivärjätty graavilohi
Punakaalisalaatti
Kotitekoinen glögi
Paremmat piparit

Kuva: Maia Söderlund

Kurkut punajuurihummuksella

Hummuksen voi myös hyvin tehdä päivää ennen kuin se syödään, silloin maut tiivistyy ja hummus on parhaimmillaan. Keitän yleensä ison satsin kikherneitä (tai papuja) kerralla ja laitan ne sopivissa annoksissa pakkaseen.

4 dl keitettyjä kikherneitä
1 keitetty, pieni punajuuri
2 rkl tahinia (saa isoista marketeista ja etnisistä ruokakaupoista)
1 valkosipulin kynsi
noin puoli dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu tai 1,5 limen mehu
2 tlk korianterin siemeniä (hienonnettuna)
suolaa (mielellään savustettua suolaa)
pippuria
vettä tarpeen mukaan
mustia seesaminsiemeniä koristeluun

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja hienonna blenderissä, tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Maista ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Leikkaa kurkku noin sentin paksuiksi kolikoiksi. Kaiverra lusikalla pieni koko jokaisen palan keskelle. Laita hummus pieneen muovipussiin ja leikkaa toiseen kulmaan reikä. Pursota sopiva määrä hummusta jokaiselle kurkkupalalle ja ripottele mustia seesaminsiemeniä päälle.

Raikas perunasalaatti

Kilo keitettyjä perunoita (kuorittuja)
1 punasipuli
2 krl kapriksia
luomusitruunan kuori

Vinaigrette:

5 rkl oliiviöljyä
4 rkl omenaviinietikkaa
1 tlk hunajaa
1 rkl vanhanajan dijonsinappia (dijon à l’ancienne)
suolaa
pippuria

Aloita marinoimalla punasipuli. Sen voi tehdä jo päivää ennen kuin perunasalaatti syödään, tai anna hautua ainakin tunnin verran. Sekoita vinaigretten ainekset keskenään ja lisää siihen ohueksi viipaloitu punasipuli.

Piko perunat ja lisää kaprikset ja sitruunan kuori. Sekoita punasipulit kastikkeineen salaattiin ja sekoita kunnolla. Maista, lorauta lisää omenaviinietikkaa jos kaipaat lisää hapokkuutta. Salaatti säilyy muutaman päivän jääkaapissa.

Marinoidut paprikat pestolla

6 paprikaa (3 keltaista 3 punaista)

Vinaigrette:

5 rkl oliiviöljyä
4 rkl omenaviinietikkaa
1 tlk hunajaa
1 rkl vanhanajan dijonsinappia (dijon à l’ancienne)
hienonnettu valkosipulin kynsi
suolaa
pippuria

Ruskista parikat 230 asteisessa uunissa noin 35-45 minuuttia kunnes pinta on mustunut kaikilta puolilta. Kääntele paprikoita niin että kaikki puolet ruskistuvat. Ota paprikat uunista ja anna jäähtyä hieman. Laita ne sitten muovipussiin, kuori ja suikaloi. Sekoita vinagretten ainekset ja lisää paprikat. Anna mielellään niiden marinoitua jääkaapissa yön yli.

Pestoon:

2 ruukkua basilikaa tai 1 ruukku basilikaa ja 3 kourallista tuoretta pinaattia
20 mintunlehteä (ei pakollinen)
2 tlk nokkosrouhetta
valkosipulin kynsi
1 dl kuivassa pannussa ruskistettuja manteleita
noin 70 g parmesaania (kokeile lampaanmaitoparmesaania)
puolikkaan limen mehu
noin puoli desiä oliiviöljyä
suolaa, pippuria

Hienonna ainekset blenderissä tai sauvasekottimella. Lisää vettä kunnes pesto on hyvän paksuista. Laita pieni nokare pestoa jokaiselle paprikan siivulle.

Marinoidut munakoisot yrteillä, mustalla tahinilla ja granaattiomenalla

2 munakoisoa
oliiviöljyä
omenaviinietikkaa
valkosipulin kynsi
1/2 granaattiomena
3 rkl hienonnettua, tuoretta minttua
3 rkl hienonnettua, tuoretta korianteria
3 rkl mustaa tahinia (saa luontaistuotekaupoista)
2 rkl kurpitsansiemeniä (paahda kuivalla paistinpannulla)

Viipaloi munakoisot noin puolen sentin paksuisiksi. Sivele pikkuisen oliiviöljyä pintaan molemmille puolille ja paista uunissa noin 30 minuuttia kunnes munakoisot on kypsät. Varo kuitenkin kypsentämästä niitä liikaa, välttääkseen että siivut menee rikki.

Ota uunista ja anna jäähtyä. Sekoita omenaviinietikkaan puristettu valkosipulin kynsi ja sivele munakoisot etikalla. Mausta suolalla ja pippurilla. Voit hyvin valmistaa reseptin tähän saakka päivää ennen tarjoilua.

Asettele munakoisot isolle tarjoiluvadille niin että ne eivät peitä toisiaan. Hienonna yrtit ja ripottele munakoisojen päälle. lisää granaattiomenan siemenet ja kurpitsansiemenet. Sekoita tahiniin hieman oliiviöljyä niin että se on hyvän paksuista kaatamiseksi ja kaada viimeiseksi tahini munakoisojen päälle.

Kuva: Maia Söderlund

Punajuurivärjätty graavilohi

50 grammaa karkeaa merisuolaa jokaista lohikiloa kohti
hienoa merisuolaa
kookossokeria
Raaka punajuuri raastettuna
tillin oksia

Graavilohessa mielestäni enemmän aikaa ja vähemmän suolaa on valttia. Ja tärkeintä on, että lohi on mahdollisimman tuoretta, kysy kalatiskiltä milloin se on kalastettu. Graavaan lohen 2-3 päivää. Punajuuri värjää kauniisti lohen pinnan, punainen ja oranssi väri on todella kaunis yhdistelmä.

Ripauttele lautaselle hienoa merisuolaa ja asettele lohifilee sen päälle (kuoren alle on parempi olla laittamatta karkeaa suolaa, koska se kuhmuttaa sen pintaa ja hankaloittaa leikkaamista).

Ripottele lohen pintaan ensin suola ja sitten tillin oksia (käytä myös varsia ja riko niitä veitsellä jotta niistä irtoaa enemmän makua. Raasta punajuuri ja peitä lohen pinta raasteella. Laita kala muovipussiin ja aseta se laitaselle. Aseta kalan päälle toinen lautanen ja sen päälle jokin paino ja anna graavautua jääkaapissa 2-3 päivää. Kun kala on valmista, poista punajuuri ja tilli ja ylimääräinen suola. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi, lisää tuoretta tilliä ja tarjoa esimerkiksi perunasalaatin kera.

Punakaalisalaatti

1/2 pieni punakaali
2 kourallista manteleita
2 rkl limen tai sitruunan mehua
1 rkl omenaviinietikkaa
5 rkl oliiviöljyä
1 tlk hunajaa
1 tlk vanhanajan dijonsinappia
suolaa, pippuria
tuoretta minttua

Paahda mantelit kuivalla pannulla ja anna jäähtyä. Hienonna hieman.

Raasta punakaali juustohöylällä ja hienonna vielä veitsellä tarpeen mukaan. Sekoita kastikkeen ainekset ja hiero se punakaaliin käyttäen molempia käsiä. Hiero kaali niin että se vetistyy vähän jolloin se maustuu paremmin kastikkeen mauilla. Ripottele päälle hienonnettua minttua ja manteleita.

Kotitekoinen glögi

Aloin keittää omaa glägiä kuin asuimme ulkomailla eikä jouluksi saanut valmista glögiä. Nyt sen tekemisestä on tullut perinne. Pohjana voi käyttää vaikka mustaherukka- tai puolukkamehua. Viiniin glögiä ei kannata keittää, vaan on parempi tehdä glögitiiviste, jota halutessa voi lorauttaa viiniin joka lämmitetään ilman kiehumista.

Glögitiiviste

litra mehua
2 peukalon kokoista inkivääripalaa viipaloituna
5 kuivattua kaffirlimen lehteä
ruokalusikallinen neilikoita
4 tähtianista
kaksi isoa kanelitankopalasta
teelusikallinen kokonaisia mustapippureita
luomuappelsiinin kuori
ruokalusikallinen kokonaisia kardemummoja, rikottuna

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna kiehua puoli tuntia kannen alla. Anna glögin kylmetä, siivilöi ja säilytä lasipullossa jääkaapissa. Halutessa voit vielä kaataa muutaman desilitran mehua mausteden sekaan ja antaa sen hautua yön yli kattilassa. Poista tässä tapauksessa inkiväärin palaset. Sekoita tiiviste mehuun tai viiniin.

Paremmat piparit

Valkoinen sokeri ja valkoinen jauho ei ole meille hyväksi, mutta onneksi monta luonnollisempaa ja parempaa vaihtoehto on!

2 dl mantelirouhetta
200 gr voita
1,5 dl koivusokeria (eli zylitolia, saa luontaistuotekaupasta) tai kookossokeria
1 dl kookossiirappia (saa luontaistuotekaupoista)
1 tlk ruokasoodaa
2 tlk inkivääriä
2 tlk kanelia
2 tlk kardemummaa
2 tlk neilikaa
6 dl spelttijauhoja

Anna voin pehmetä huoneenlämmössä ja sekoita sokeriin sähkövatkaimella. Lisää sitten siirappi, sooda ja mausteet ja mantelit. Lisää jauhot vähän kerrallaan. Nosta valmis taikina pöydälle ja jaa se kahtia. Muotoile kaksi pitkulaista rullaa, joko neliskulmasia tai pyöreitä. Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Viipaloi rullat terävällä veitsellä mahdollisimman ohuiksi pipareiksi ja paista 175 asteisessa uunissa noin 7-10 minuuttia (riippuu hieman pipareiden paksuudesta)

Maia Söderlund

Maia tekee pääsääntöisesti vegeruokaa, mutta ei usko että on vain yksi ja ainut hyvä tapa syödä. Maia välttää nopeaita hiilareita kuten sokeria, valkoisia jauhoja ja pastaa etsien niille parempia vaihtoehtoja. Esimerkiksi sokerin sijaan xylitolia, vehnäjauhojen sijaan spelttiä tai tattaria ja pastan sijaan papupastaa. Hän ei koe luopuvansa mistään, vain korvaavansa nämä jollain paremmalla. Kuulostaa järkevältä! Kuten kuvista voi päätellä, Maia suosii värikkäitä kasviksia ja hedelmiä. Hyvinvointivalmennuksen lisäksi Maia pitää kokkauskursseja ja hyvinvointiin liittyviä workshoppeja yksityisille ja yrityksille. Jos kaipaat siis kokonaisvaltaista hyvinvointia elämääsi, ota Maia seurantaan 🙂

Maia’s Green Medicine Facebook-sivut
Instagram @maiasgreenmedicine
www.maiasgreenmedicine.com

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Yksi kommentti

  • Sami sanoo:

    Kiitos resepteistä! Me tehtiin kurkut, munakoiso ja perunasalaatti, kaikki olivat aivan loistavia! Hyvää joulua!

Jätä kommentti