Skip to main content

Raparperileivokset I Raparperi I Leivos I Äitienpäivä I Leivonta I Leivonnainen I Sesonkiruoka I Kevät I Ruoka I Rhubarb I Pastry I Food photography
Olen jo pidempään ihmetellyt mikä minua vaivaa. Saan itseni kiinni uppoutuneena omiin ajatuksiini suunpielet vienosti hymyssä. Vatsanpohjaa kutkuttaa.  Ajattelen vain yhtä asiaa nukkumaan mennessäni ja heti ensimmäisenä herättyäni. Maalailen mielessäni missä ja miten kohtaisimme seuraavaksi. Moon ihastunu. Tai ei, tämä on jotain enemmän. Tämä on raparperirakkautta!

Raparperileivokset I Raparperi I Leivos I Äitienpäivä I Leivonta I Leivonnainen I Sesonkiruoka I Kevät I Ruoka I Rhubarb I Pastry I Food photography

Meneillään on jokakeväinen raparperikohtaus. Viime vuosina se on ilmennyt ainakin seuraavissa muodoissa: raparperipaistos, raparperilimonadi, raparperigalette ja karamellisoitunut raparperipiirakka. Taannoisella piknik brunssilla olin nimetty viralliseksi raparperivastaavaksi kun päästäni tuntui pulppuavan raparperireseptiä toisen perään. Näiden raparperileivosten lisäksi tarjolla oli mm. raparperi-homejuusto bruchetat ja raparperimimosat.

Kevät on hieman myöhässä ja bongasin juuri ensimmäiset vauvaraparperinvarret läheisessä siirtolapuutarhassa. Aww! Näiden leivosten raparperit olivat vielä hollantilaisia Stockmannin Herkusta. Jos haluat oikein söpöstellä, tee raparperileivoksiin pienellä sydänmuotilla (sekin Stockalta) sydän. Raparperileivokset sopivat loistavasti vaikka äitienpäivään! Taikinan pyöräytin näppärästi pakastealtaasta. Pakastealtaalla meni tosin sormi hetkeksi suuhun ja jouduin googlettamaan lehtitaikinan ja voitaikinan eroja. Lopulta päädyin lehtitaikinalevyihin, silläkin uhalla että voitaikina olisi makoisempi vaihtoehto. Lehtitaikinalevyt on yleensä kaulittu ohuemmiksi ja taikina ei nouse paistettaessa yhtä paljon. Näissä leivoksissa kun taikinaa tulee vielä kahdessa kerroksessa, uskoisin että valintani oli oikea. Raparperissa on paljon happoa ja tällä ohjeella leivoksista ei tule supermakeita. Jos tykkäät siirappisemmasta meiningistä, niin ripottele leivosten päälle raesokeria ennen paistamista.

Raparperileivokset I Raparperi I Leivos I Äitienpäivä I Leivonta I Leivonnainen I Sesonkiruoka I Kevät I Ruoka I Rhubarb I Pastry I Food photographyRaparperileivokset I Raparperi I Leivos I Äitienpäivä I Leivonta I Leivonnainen I Sesonkiruoka I Kevät I Ruoka I Rhubarb I Pastry I Food photography Raparperileivokset I Raparperi I Leivos I Äitienpäivä I Leivonta I Leivonnainen I Sesonkiruoka I Kevät I Ruoka I Rhubarb I Pastry I Food photography

Raparperileivokset resepti

8 kpl

300 g raparperinvarsia
nokare voita
1 dl ruokosokeria
1/2 appelsiinin mehu ja kuori raastettuna
1 vaniljatanko
0,5 tl kanelia
1 pkt / 500 g valmiiksi kaulittuja lehtitaikinalevyjä
1 kananmuna voiteluun
tomusokeria koristeluun
(raesokeria)

Lisäksi tarvitset: sydämenmuotoisen piparimuotin tai näppärät sormet

Ota lehtitaikinalevyt sulamaan leivinpaperilla vuoratun pellin päälle.
Pese raparperit ja poista huonot kannat. Puolita raparperit pituussuunnassa, jotta raparpereistä tulee ohuempia. Leikkaa raparpereista noin 5 cm pitkiä paloja – katso että palat ovat yhtä pitkiä ja istuvat taikinalevyjen päälle niin että taikinalevyn reunoille jää vielä tilaa.

Kuumenna pannulla nokare voita. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet pikkulusikalla. Laita kaikki ainekset pannulle, myös vaniljatanko,  ja anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia tai kunnes raparperit ovat pehminneet – kuitenkaan hajoamatta.

Puolita lehtitaikinalevyt. Tee puoliin (8 kappaleeseen) sydänmuotilla sydänmenmuotoinen aukko. Asettele kolme kappaletta raparperinpaloja ehjille taikinalevylle. Sivele vettä taikinalevyn reunoille ja aseta sydäntaikinalevy päälle. Liitä taikinat haarukan avulla painamalla. Voitele kananmunalla. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.
Viimeistele reippaalla tomusokerilla.

Vinkki! Tällä ohjeella leivoksista ei tule supermakeita. Jos pidät makeammasta, kokeile koristella leivokset raesokerilla kananmunalla voitelun jälkeen.

Raparperileivokset I Raparperi I Leivos I Äitienpäivä I Leivonta I Leivonnainen I Sesonkiruoka I Kevät I Ruoka I Rhubarb I Pastry I Food photography

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

  • Sari sanoo:

    Meillä on siis sama rakkauden kohde. Mun ihastus on pitänyt pintansa jo yli 30 vuotta ja edelleen sydän jaksaa pamppailla sille, varsinkin näin keväisin.
    Kiitos tästä reseptistä, kokeilen.

    • Jenni sanoo:

      Mä luulen että iso osa viehätystä on juuri tässä kevään ja satokauden odotuksessa. Ja onhan raparperi nyt ihan älyttömän monipuolinen ja siitä saa vaikka mitä hyvää. Kiva jos innostut kokeilemaan! 🙂

Jätä kommentti