Kaupallinen yhteistyö Heimon Kala
Lohikäärmetorttu. Kuin mielenkiintoista! L-o-h-i-k-ä-ä-r-e-t-o-r-t-t-u. Jos luit lohikäärmetorttu, niin voin kertoa, että et ole ainoa lukija 😀 Varsinainen silmänkääntötemppu on se, että tämä suolainen kääretorttu rakentuu paahtoleivistä. Lohikääretorttu on hauska vaihtoehto perinteisemmälle voileipäkakulle kesän juhlapöytiin. Suosikkitäytteeni on ehdottomasti kalatäyte, johon laitoin tällä kertaa Heimon Kalan kylmäsavukirjolohta. Täyte toimii sellaisenaankin, mutta parsapesto tuo täytteeseen uudenlaisen makuvivahteen ja freesin vaaleanvihertävän sävyn.
Liemessä On The Road -kesäkiertue Suomen suvessa starttasi viime viikolla Turun saaristosta. Road tripiämme voi seurata Instagram stooreissa @liemessa. Tallennan myös kaikki reissut @liemessa profiilin kohokohtiin, niin ne ovat myöhemminkin katsottavissa. Matkalla saareen ladoimme Idan kanssa Raision Prismasta kottikärryllisen ruokaa mukaan. Seuraavana aamuna läväytin silmäni auki punaisen mummonmökin makuukammarissa ja tajusin jotain suhteellisen oleellista unohtuneen. Ne paahtoleivät! Noh, kipaisin sitten lähikaupasta hakemassa. 1,5 tunnin kauppareissun ja parin lauttamatkan jälkeen käsissäni oli saariston lähikyläkaupan ainukainen paahtoleipäpaketti.
Jännitin etukäteen kääretorttupohjan tekemistä paahtoleivistä. Että pysyykö se oikeasti kasassa. Pysyy se kun muistaa nämä kaksi niksiä: paahtoleivät kannattaa latoa hieman limittäin ja kääriä lohikääretorttu mahdollisimman tiukaksi paketiksi leivinpaperin ja folion sisään. Päälle tuleva kuorrute peittää rumat saumakohdat. Jos kääretorttutekniikka jännittää, niin voit aivan hyvin tehdä neliskulmaisen perinteisemmän voileipäkakun paahtoleivistä. Silloin jakaisin kylmäsavukirjolohi-täytteen kahteen osaan, joista toiseen sekoittaisin parsapeston. Näin saat eriväriset täytteet kahteen kerrokseen.
Lohikääretorttu
12 kpl isoa viipaletta täysjyvä tai muuta ”rouheista” paahtoleipää
1/2 dl maitoa
Parsapesto
10 kpl parsaa
1 sitruunan kuori + mehu
tilkka oliiviöljyä
1 tl hunajaa
1 valkosipulin kynsi
nippu lehtipersiljaa
ripaus suolaa
Keitä parsoja 5 minuuttia. Leikkaa halutessasi muutama nuppu koristelua varten. Survo kaikki ainekset sauvasekoittimella ja anna parsapeston jäähtyä.
Kylmäsavulohitäyte Huom! Ota kuorrutetta sivuun koristeluun!
250 g Heimon kala kylmäsavustettua kirjolohifilettä
200 g tuorejuustoa
300 g ranskankermaa
1 rkl sitruunamehua
1 sitruunan raastettu kuori
nippu ruohosipulia
pippuria
suolaa
Sekoita keskenään tuorejuusto, ranskankerma, sitruunamehu ja sitruunan hienoksi raastettu kuori. Ota noin 1/5 täytteestä sivuun kuorrutusta varten.
Poista nahka ja leikkaa kylmäsavustettu kirjolohifile pieniksi kuutioiksi.
Lisää joukkoon kirjolohi, ruohosipuli ja mausteet.
Yhdistä parsapesto kylmäsavulohitäytteeseen ja laita jääkaappiin odottamaan.
Lisäksi:
leivinpaperi
folio
Koristeluun esimerkiksi:
Heimon kala kirjolohenmätiä (pakaste)
lehtipersiljaa
kurkkusiivuja
parsanuppuja
sitruunaviipaleita

Lohikääretortun kokoaminen
Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Aseta paahtoleivät suorakulmion muotoon leivinpaperin päälle hieman limittäin. Sudi paahtoleivät kevyesti maidolla ja kaulitse yhtenäiseksi levyksi. Paras tekniikka oli lisäksi painella kaulimella saumakohdista.
Levitä kylmäsavukirjolohi-parsatäyte pohjan päälle jättäen muutama sentti tyhjäksi lyhyiltä sivuilta. Kääri lohikääretorttu tiukalle rullalle aloittaen lyhyestä sivusta. Kääri lohikääretorttu vielä folioon ja laita jääkaappiin tekeytymään saumapuoli alaspäin noin 4 tunniksi. Kuorruta ja koristele!
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!