AITO ITALIALAINEN RAGU ALLA BOLOGNESE

Jauhelihakastike 2.0 – aito ragù alla bolognese niinkuin italialaismammat sen tekevät! Ragu resepti on tuliaiseni teille Italian matkalta ja La Mia Bologna-pastakurssilta. Kaikkien jauhelihakastikkeiden äidin juuret ovat syvällä Bolognassa, Italiassa. Tarinan mukaan ragu sai tutumman nimensä pasta bolognese kun amerikkalaiset nimesivät bolognalaisten siirtolaisten mukanaan tuoman pastaruoan. Voin kertoa, että söin matkan aikana äärimmäisen monta ragua, mutta parashan löytyi kun itse teki ja nyt jaan salaisuuden parhaaseen jauhelihakastikkeeseen, jota olen koskaan syönyt.

Viimeisen viikon aikana olen kokannut tätä samaista ragua jo kaksi padallista; isänpäivänä Nirsolle ja perheelle ja eilen survival kitiksi siksi aikaa kun olen kaksi päivää Tallinnassa työmatkalla. Reseptin alkuperäinen luoja, pastakurssin vetäjä Daniel, ei antanut reseptinsä mukana tarkkoja raaka-aine määriä. Kirjasin alla olevaan reseptiin millaisia määriä suunnilleen olen itse laittanut, mutta kannustan luovuuteen ja jalostamaan sen oman täydellisen ragu-reseptin 🙂

Täydellisen ragun resepti on yksinkertaisuudessaan: paljon rakkautta ja intohimoa, porkkana-varsiselleri-sipuli, oliiviöljyä niin että hirvittää, rasvaista naudanjauhelihaa, pancettaa eli italialaista ilmakuivattua pekonia (Prismasta!), valkoviiniä, tomaattikastiketta ja suolaa, enemmän suolaa. Annetaan porista pari tuntia. Rikoin jo kaikkia sääntöjä tarjoilemalla ragun kanssa italiasta tuomaani spagettia. Oikeaoppisesti ragu tarjoillaan tagliatellen kera.

Ragu alla bolognese resepti

padallinen / koko suvulle

rakkautta
intohimoa
3 varsisellerin vartta
4 porkkanaa
2 sipulia
oliiviöljyä niin että hirvittää
600 g rasvaista naudanjauhelihaa
100 g pancettaa eli italialaista ilmakuivattua pekonia (tai pekonia)
1,5 dl kuivaa italialaista valkoviiniä
70 g tomaattipyrettä
1,5 l paseerattua tomaattikastiketta
suolaa niin että tulee irvistyttää

Tarjoiluun:
tagliatelle pasta (markettipastoista esim Rummo)
Parmigiano reggiano juustoa

Kokkaa rakkaudella ja intohimolla. Maista. Sovella. Ota vähän viiniä.
Pieni varsisellerit, sipulit ja porkkanat. Kuullota kasviksia padassa oliiviöljyssä. Oliiviöljyä saa olla niin paljon, että hirvittää. Fiiliksen mukaan, itse laitan ainakin pari desiä.

Kun kasvikset ovat kuullottuneet (noin 10 minuuttia), nosta lämpöä, lisää jauheliha ja paista. Leikkaa pancetta pieniksi paloiksi (taittelen pancettasiivukasan kahteen kertaan ja leikkaan veitsellä kuutioiksi). Paista. Lisää valkoviini ja anna poreilla hetki.

Lisää lopuksi tomaattipyre ja paseerattu tomaattikastike. Anna poreilla 2 tuntia. Sekoittele välillä. Mausta hirvittävällä määrällä suolaa.

Keitä hyvälaatuinen durumpasta (tagliatelle) al denteksi reippaalla suolalla maustetussa keitinvedessä. Sekoita pasta kastikkeen joukkoon. Pelkkää kastiketta voi myös pakastaa. Tarjoile parmigiano reggiano juuston kera.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

15 kommenttia

  1. Johanna Aarnipuro 18.11.2019

    https://vikalinka.com/crock-pot-rustic-italian-beef-ragu/

    Tämä miellytti enemmän pienillä muutoksilla tosin 😉

    Vastaa
    • Jenni 25.11.2019

      Tuollainen pitkään haudutettu kuulostaa kyllä ihan superhyvältä, en epäile yhtään 🙂

      Vastaa
  2. Maarit 20.11.2019

    Kävisiköhän valkkarin sijaan millään punaviini? Kaapissa ei nyt satu olemaan muuta ja kaikki muut ainekset löytyy😭

    Vastaa
    • Jenni 25.11.2019

      Sori vastaus tulee vähän myöhään, mutta toki käy! Perinteisesti italialaiset käyttää punaviiniä ruoanlaitossa riistaruoissa, mutta toki se sopii loistavasti tähänkin.

      Vastaa
  3. Aimo H 21.11.2019

    Ihmettelin reseptiä, kun ei siinä ole lainkaan mausteita. No, ei pidä olla ennakkoluuloinen, ajattelin.
    Tein suurinpiirtein tämän ohejjn mukaan, ainoastaan naudan jauhelihan korvasin hirvellä.
    Ehdottomasti paras bolognesekastike, mitä ole koskaan tehnyt. Ehkäpä jopa paras, mitä olen syönyt!

    Vastaa
    • Jenni 25.11.2019

      Totta, ei valkosipulia, ei yrttejä. Tosin, kun olin tehnyt tämän kerran alkuperäisen reseptin mukaan, niin seuraavalla kerralla lisäsin valkosipulia vaikka sitä ei “kuuluisi” laittaa. Eli kyllä musta voi sitten jatkojalostaa vaikka mausteilla oman suun mukaiseksi 🙂

      Vastaa
  4. Tiia S 21.11.2019

    Nam! Maha pullollaan tätä herkullista ragua. Kiitos reseptistä! 😊

    Vastaa
    • Jenni 25.11.2019

      Ihana kuulla! Ja sitähän riittää! Tein juuri viime satsin rippeistä vielä lasagnenkin.

      Vastaa
  5. Imbi Liiwand 04.12.2019

    Kysyisin, miksi laidetaan paljon suolaa, onko sille minkä merkitys.Isot kiitokset.

    Vastaa
  6. Milja 06.12.2019

    Moikka! Ajattelin tehdä tätä koko suvulle 🙂 riittääkö määrästä kuinka monelle? 🙂 Meitä on noin 20hlöä joista puolet lapsia.

    Vastaa
    • Jenni 10.12.2019

      Heippa, pahoittelut että vastaan matkan takia näin myöhässä, meniköhän pirskeet jo! Teillä on kyllä iso suku…
      Tekisin tämän satsin pääruokana 8 aikuiselle. Eli 20 hlö joista puolet lapsia, niin sanoisin että tuplaa ohje.

      Vastaa
  7. Niina 07.12.2019

    Voi jestas miten hyvää olikaan!!! Alkuun todella mausteettomuus ja suolan irvistyttävä määrä ihmetytti. Selvis kyllä lautasella! Niin hyvää❤️

    Vastaa
    • Jenni 10.12.2019

      Joo, ei siitä makua puutu! Nyt kun olen tehnyt olen tosin lisännyt valkosipulia. Koska valkosipuli <3 Mutta ei tämä aito alkuperäinen ohje sitä mitenkään kaipaa.

      Vastaa
  8. Elina 13.12.2019

    Tämä oli todella hyvää, pääsee “varmojen hyvien ” -listalle, josta voi etsiä reseptejä ruokavieraita varten.😄

    Vastaa
  9. Nella 15.12.2019

    Todella hyvä ohje! Olin rohkea suolan suhteen ja laitoin vähän reilu ruokalusikallisen. “Niin että irvistyttää” on vaikeaa arvioida. Omani on kyllä syötävää, mutta ohjeen ohjeistuksen mukaan olisi voinut tapahtua suurempikin moka.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *