Skip to main content

Jauhelihakastike 2.0 – aito ragù alla bolognese niinkuin italialaismammat sen tekevät! Ragu resepti on tuliaiseni teille Italian matkalta ja La Mia Bologna-pastakurssilta. Kaikkien jauhelihakastikkeiden äidin juuret ovat syvällä Bolognassa, Italiassa. Tarinan mukaan ragu sai tutumman nimensä pasta bolognese kun amerikkalaiset nimesivät bolognalaisten siirtolaisten mukanaan tuoman pastaruoan. Voin kertoa, että söin matkan aikana äärimmäisen monta ragua, mutta parashan löytyi kun itse teki ja nyt jaan salaisuuden parhaaseen jauhelihakastikkeeseen, jota olen koskaan syönyt.

Viimeisen viikon aikana olen kokannut tätä samaista ragua jo kaksi padallista; isänpäivänä Nirsolle ja perheelle ja eilen survival kitiksi siksi aikaa kun olen kaksi päivää Tallinnassa työmatkalla. Reseptin alkuperäinen luoja, pastakurssin vetäjä Daniel, ei antanut reseptinsä mukana tarkkoja raaka-aine määriä. Kirjasin alla olevaan reseptiin millaisia määriä suunnilleen olen itse laittanut, mutta kannustan luovuuteen ja jalostamaan sen oman täydellisen ragu-reseptin 🙂

Täydellisen ragun resepti on yksinkertaisuudessaan: paljon rakkautta ja intohimoa, porkkana-varsiselleri-sipuli, oliiviöljyä niin että hirvittää, rasvaista naudanjauhelihaa, pancettaa eli italialaista ilmakuivattua pekonia (Prismasta!), valkoviiniä, tomaattikastiketta ja suolaa, enemmän suolaa. Annetaan porista pari tuntia. Rikoin jo kaikkia sääntöjä tarjoilemalla ragun kanssa italiasta tuomaani spagettia. Oikeaoppisesti ragu tarjoillaan tagliatellen kera.

Ragu alla bolognese resepti

padallinen / koko suvulle

rakkautta
intohimoa
3 varsisellerin vartta
4 porkkanaa
2 sipulia
oliiviöljyä niin että hirvittää
600 g rasvaista naudanjauhelihaa
100 g pancettaa eli italialaista ilmakuivattua pekonia (tai pekonia)
1,5 dl kuivaa italialaista valkoviiniä
70 g tomaattipyrettä
1,5 l paseerattua tomaattikastiketta
suolaa niin että tulee irvistyttää

Tarjoiluun:
tagliatelle pasta (markettipastoista esim Rummo)
Parmigiano reggiano juustoa

Kokkaa rakkaudella ja intohimolla. Maista. Sovella. Ota vähän viiniä.
Pieni varsisellerit, sipulit ja porkkanat. Kuullota kasviksia padassa oliiviöljyssä. Oliiviöljyä saa olla niin paljon, että hirvittää. Fiiliksen mukaan, itse laitan ainakin pari desiä.

Kun kasvikset ovat kuullottuneet (noin 10 minuuttia), nosta lämpöä, lisää jauheliha ja paista. Leikkaa pancetta pieniksi paloiksi (taittelen pancettasiivukasan kahteen kertaan ja leikkaan veitsellä kuutioiksi). Paista. Lisää valkoviini ja anna poreilla hetki.

Lisää lopuksi tomaattipyre ja paseerattu tomaattikastike. Anna poreilla 2 tuntia. Sekoittele välillä. Mausta hirvittävällä määrällä suolaa.

Keitä hyvälaatuinen durumpasta (tagliatelle) al denteksi reippaalla suolalla maustetussa keitinvedessä. Sekoita pasta kastikkeen joukkoon. Pelkkää kastiketta voi myös pakastaa. Tarjoile parmigiano reggiano juuston kera.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

42 Kommenttia

 • Johanna Aarnipuro sanoo:

  https://vikalinka.com/crock-pot-rustic-italian-beef-ragu/

  Tämä miellytti enemmän pienillä muutoksilla tosin ?

 • Maarit sanoo:

  Kävisiköhän valkkarin sijaan millään punaviini? Kaapissa ei nyt satu olemaan muuta ja kaikki muut ainekset löytyy?

  • Jenni sanoo:

   Sori vastaus tulee vähän myöhään, mutta toki käy! Perinteisesti italialaiset käyttää punaviiniä ruoanlaitossa riistaruoissa, mutta toki se sopii loistavasti tähänkin.

 • Aimo H sanoo:

  Ihmettelin reseptiä, kun ei siinä ole lainkaan mausteita. No, ei pidä olla ennakkoluuloinen, ajattelin.
  Tein suurinpiirtein tämän ohejjn mukaan, ainoastaan naudan jauhelihan korvasin hirvellä.
  Ehdottomasti paras bolognesekastike, mitä ole koskaan tehnyt. Ehkäpä jopa paras, mitä olen syönyt!

  • Jenni sanoo:

   Totta, ei valkosipulia, ei yrttejä. Tosin, kun olin tehnyt tämän kerran alkuperäisen reseptin mukaan, niin seuraavalla kerralla lisäsin valkosipulia vaikka sitä ei ”kuuluisi” laittaa. Eli kyllä musta voi sitten jatkojalostaa vaikka mausteilla oman suun mukaiseksi 🙂

 • Tiia S sanoo:

  Nam! Maha pullollaan tätä herkullista ragua. Kiitos reseptistä! ?

 • Imbi Liiwand sanoo:

  Kysyisin, miksi laidetaan paljon suolaa, onko sille minkä merkitys.Isot kiitokset.

 • Milja sanoo:

  Moikka! Ajattelin tehdä tätä koko suvulle 🙂 riittääkö määrästä kuinka monelle? 🙂 Meitä on noin 20hlöä joista puolet lapsia.

  • Jenni sanoo:

   Heippa, pahoittelut että vastaan matkan takia näin myöhässä, meniköhän pirskeet jo! Teillä on kyllä iso suku…
   Tekisin tämän satsin pääruokana 8 aikuiselle. Eli 20 hlö joista puolet lapsia, niin sanoisin että tuplaa ohje.

 • Niina sanoo:

  Voi jestas miten hyvää olikaan!!! Alkuun todella mausteettomuus ja suolan irvistyttävä määrä ihmetytti. Selvis kyllä lautasella! Niin hyvää❤️

  • Jenni sanoo:

   Joo, ei siitä makua puutu! Nyt kun olen tehnyt olen tosin lisännyt valkosipulia. Koska valkosipuli <3 Mutta ei tämä aito alkuperäinen ohje sitä mitenkään kaipaa.

 • Elina sanoo:

  Tämä oli todella hyvää, pääsee ”varmojen hyvien ” -listalle, josta voi etsiä reseptejä ruokavieraita varten.?

 • Nella sanoo:

  Todella hyvä ohje! Olin rohkea suolan suhteen ja laitoin vähän reilu ruokalusikallisen. ”Niin että irvistyttää” on vaikeaa arvioida. Omani on kyllä syötävää, mutta ohjeen ohjeistuksen mukaan olisi voinut tapahtua suurempikin moka.

 • Lea Kutvonen sanoo:

  Paras bolognese mitä olen syönyt, nyt teen valkosipulilla ja ilman sitä kinkkua kun ei viitsi kauppaan lähteä, katsotaan mitä tulee.

 • Jossu sanoo:

  Super hyvää tuli, suolaa kyllä pitää laittaa niin että hirvittää mutta se tuo nuo upeat maut esiin.
  Perhe kiittää reseptistä.

 • Anniina sanoo:

  Moi, millä korvaisit valkoviinin? Kiitos vastauksesta 🙂

 • Pekka Tiira sanoo:

  Ehkä huonoin ruokaohje mihin olen törmännyt. Olen sentään vuosikymmeniä tehnyt ruokaa. Jo aloitus on huono. Ei kai tarkoitus ole uppopaistaa juureksia ja muita ainesosia. Älkää hyvät ihmiset sortuko myöskään laittamaan suolaa hirveitä määriä, miettikää omalla järjellänne, mikä on oikea määrä. En edes jaksa alkaa luettelemaan virheitä, mitä tämän ohjeen suhteen on tehty. Löydätte paljon järkevämpiä ohjeita netistä kyllä. Jos Italian mammat tekee tällä ohjeella Ragua, niin voi aikamiespoika parkoja.

  • Luigi sanoo:

   Ime peukkua ja lopeta ulina, pottupekka

   • Pekka Tiira sanoo:

    Kiitos hienosta kommentistasi, toki se on helppoa, kun nimimerkin takaa huutelee.

  • Juha sanoo:

   Iso mies nillittää kun ei edes ruoanlaitosta ymmärrä mitään. Käy edelleen hakemassa bolognese kuiva-ainekset lisäaineineen kaupasta ja sekoita sikanautaan sekaisin. Näin sinun mielestä maailma pelastuu.

   • Pekka Tiira sanoo:

    Samat sanat sinulle kuin Luigille. Olisi mielenkiintoista toki tietää omat ruuanlaittotaitosi? Suolaa suolaa enemmän suolaa, lisää suolaa juu.

  • JP sanoo:

   Ihan mielenkiinnosta haluan kuulla Pekalta ne virheet? Ohjehan on oikeasti todella autenttinen italialaisen keittiön peruilta. Olen vuosien aikana törmännyt näihin ”kotikokkeihin”, ketkä lyttää suolan käytön ja hehkuttaa kuinka raaka-aineen oma maku on parasta jos vaan osaa tehdä. Ja kuinka tekevät itse kaikki alusta alkaen. Ne yleensä puhuvat itsensä pussiin ennen pitkää. Niin varmaan Pekkakin. Kerran juttelin yhden tapauksen kanssa joka vannoi että ei käytä suolaa missään. Oli pakko kysyy että jätitkö sen loimulohen suolaamatta kans, mistä rehenteli aiemmin. Ei oikein vastannutkaan enää mitään. Meitä kaikkia on moneen junaan, ja jos itse teet ruokaa edes silloin tällöin, niin kaikki on kotiinpäin. On aivan turhaa leuhkia omalla osaamisella tai haukkua toisen herkkuruokaa. Tämän sivuston pitäjälle erityiskiitos ohjeista ja jutuista. Löydän itseni monesti näiltä sivuilta lukemassa juttuja ruuan ihmeellisestä maailmasta.

 • Kal-El sanoo:

  Pekka reseptihän näyttää tosi hyvältä ja toimivalta. Ehdottomasti aion kokeilla. Virheitä ei maallikon silmään reseptistä juurikaan löydy. Sen sijaan tekstissäsi on viljalti kielioppivirheitä. Ainakin neljä löytyi heti ensi vilkaisulla.

 • Pekka Tiira sanoo:

  Kal_El, tottakai sinun pitää kokeilla. Kuitenkin suosittelen älä käytä ylettömästi öljyä. Ja mitä tulee kielioppivirheisiin, niin haluan oppia virheistäni. Jospa siis kertoisit tekemäni virheet. Olen mielestäni melko hyvä suomenkielen käyttjä. En toki tunne kaikkia kielioppisääntöjä, mutta kuitenkin uskon olevani keskivartoa parempi tässä asiassa. Autonajotaidostani en sano mitään.

 • Pekka Tiira sanoo:

  Nyt voit jälleen kommentoida kielioppivirheitä ja väärinkirjoitusta, koska se tuntuu olevan sinulle tärkeämpää kuin asiasiältö. Kuinkahan monta virhettä löydät?

 • Eki sanoo:

  Todella onnistunut resetpi, olen laittanut ruokaa yli 40 vuotta enkä saikähtänyt suolanmäärää reseptissä käytin hunajaa pehmentämään makua, hyvää on!

 • Pekka Tiira sanoo:

  Eikö öljyn määrä häirinnyt tai hämmästyttänyt sinua? Suolan määrähän on makuasia, itse olen tottunut vähäsuolaiseen ruokaan, korvaan suolan käyttämällä erilaisia yrttejä. Toki makuasioitahan nämä ovat. Olisikin mukava tietää, kuinka paljon suolaa laitoit, siis mikä sinun mielestäsi on ”suolaa niin että tulee irvistyttää”?

 • Pekka sanoo:

  Tää on tosi hyvä, itse teen about samalla tavalla, yksi italialainen mamma laittaa myös makkaraa boloon ?? ja 2dl öljyy, 3 tunnin jälkeen öljy nousee pintaan ja kuoritaan poijes, mut varmasti tiesitkin tään ??

  • Jenni sanoo:

   Mielenkiintoista! Tässä on varmaan myös aluekohtaisia eroja Italian sisällä. Mä sain opit ragun ”synnyinseudulla”, mutta voisin kuvitella että esimerkiksi etelä-Italiassa resepti näyttää aika erilaiselta. Haaveilen matkasta etelämpään, ehkä joku päivä vielä!

 • Mikael Jokela sanoo:

  Olipas aivan loistavaa teen uudemman kerran.
  -Ravintolakokki vuosimallia 70

  Ps. Suolaa laitoin noin puoli toista kourallista eli ehkä noin desin ja hyvää oli.

 • Kai Metso sanoo:

  Tuohon kun lorautat vielä loppuvaiheessa puoli lasia täysmaitoa pehmentämään tomaatin happamuutta, ni A VOT. Aikas lähelle ”oikeaoppisen” oloista, jos vertaa Italian kulinaarisen akatemian keräämiin perinneohjeisiin. Nannaa.

 • Pasta sanoo:

  Öljyn sijaan laitoin 2dl punaviiniä ja suolaa vain teelusikallisen, mutta hyvää tuli silti!

 • Pave sanoo:

  Tosi hyvää tulee tällä ohjeella. Itse hiukan maustan lisäämällä yrttejä ja valkosipulia.

 • Juppe sanoo:

  Oikea Ragussa on pappardelle pasta ei Tagliatelle

 • Juha sanoo:

  Tuleeko tosiaan 1,5 litraa paseerattua tomaattia, äkkiseltään kuulostaa paljolta?

 • Juha Luoma sanoo:

  ”Oikeaoppisesti ragu tarjoillaan tagliatellen kera”. Ei vaan bolognessa pappardellen kanssa ja pieni tilkkaa maitoa haudutuksen loppuvaiheessa. 1,5 litraa paseerattua tomaattikastiketta, onko reseptissä virhe? Juha

Jätä kommentti