AITO ITALIALAINEN RAGU ALLA BOLOGNESE

Jauhelihakastike 2.0 – aito ragù alla bolognese niinkuin italialaismammat sen tekevät! Ragu resepti on tuliaiseni teille Italian matkalta ja La Mia Bologna-pastakurssilta. Kaikkien jauhelihakastikkeiden äidin juuret ovat syvällä Bolognassa, Italiassa. Tarinan mukaan ragu sai tutumman nimensä pasta bolognese kun amerikkalaiset nimesivät bolognalaisten siirtolaisten mukanaan tuoman pastaruoan. Voin kertoa, että söin matkan aikana äärimmäisen monta ragua, mutta parashan löytyi kun itse teki ja nyt jaan salaisuuden parhaaseen jauhelihakastikkeeseen, jota olen koskaan syönyt.

Viimeisen viikon aikana olen kokannut tätä samaista ragua jo kaksi padallista; isänpäivänä Nirsolle ja perheelle ja eilen survival kitiksi siksi aikaa kun olen kaksi päivää Tallinnassa työmatkalla. Reseptin alkuperäinen luoja, pastakurssin vetäjä Daniel, ei antanut reseptinsä mukana tarkkoja raaka-aine määriä. Kirjasin alla olevaan reseptiin millaisia määriä suunnilleen olen itse laittanut, mutta kannustan luovuuteen ja jalostamaan sen oman täydellisen ragu-reseptin 🙂

Täydellisen ragun resepti on yksinkertaisuudessaan: paljon rakkautta ja intohimoa, porkkana-varsiselleri-sipuli, oliiviöljyä niin että hirvittää, rasvaista naudanjauhelihaa, pancettaa eli italialaista ilmakuivattua pekonia (Prismasta!), valkoviiniä, tomaattikastiketta ja suolaa, enemmän suolaa. Annetaan porista pari tuntia. Rikoin jo kaikkia sääntöjä tarjoilemalla ragun kanssa italiasta tuomaani spagettia. Oikeaoppisesti ragu tarjoillaan tagliatellen kera.

Ragu alla bolognese resepti

padallinen / koko suvulle

rakkautta
intohimoa
3 varsisellerin vartta
4 porkkanaa
2 sipulia
oliiviöljyä niin että hirvittää
600 g rasvaista naudanjauhelihaa
100 g pancettaa eli italialaista ilmakuivattua pekonia (tai pekonia)
1,5 dl kuivaa italialaista valkoviiniä
70 g tomaattipyrettä
1,5 l paseerattua tomaattikastiketta
suolaa niin että tulee irvistyttää

Tarjoiluun:
tagliatelle pasta (markettipastoista esim Rummo)
Parmigiano reggiano juustoa

Kokkaa rakkaudella ja intohimolla. Maista. Sovella. Ota vähän viiniä.
Pieni varsisellerit, sipulit ja porkkanat. Kuullota kasviksia padassa oliiviöljyssä. Oliiviöljyä saa olla niin paljon, että hirvittää. Fiiliksen mukaan, itse laitan ainakin pari desiä.

Kun kasvikset ovat kuullottuneet (noin 10 minuuttia), nosta lämpöä, lisää jauheliha ja paista. Leikkaa pancetta pieniksi paloiksi (taittelen pancettasiivukasan kahteen kertaan ja leikkaan veitsellä kuutioiksi). Paista. Lisää valkoviini ja anna poreilla hetki.

Lisää lopuksi tomaattipyre ja paseerattu tomaattikastike. Anna poreilla 2 tuntia. Sekoittele välillä. Mausta hirvittävällä määrällä suolaa.

Keitä hyvälaatuinen durumpasta (tagliatelle) al denteksi reippaalla suolalla maustetussa keitinvedessä. Sekoita pasta kastikkeen joukkoon. Pelkkää kastiketta voi myös pakastaa. Tarjoile parmigiano reggiano juuston kera.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

29 kommenttia

 1. Johanna Aarnipuro 18.11.2019

  https://vikalinka.com/crock-pot-rustic-italian-beef-ragu/

  Tämä miellytti enemmän pienillä muutoksilla tosin 😉

  Vastaa
  • Jenni 25.11.2019

   Tuollainen pitkään haudutettu kuulostaa kyllä ihan superhyvältä, en epäile yhtään 🙂

   Vastaa
 2. Maarit 20.11.2019

  Kävisiköhän valkkarin sijaan millään punaviini? Kaapissa ei nyt satu olemaan muuta ja kaikki muut ainekset löytyy😭

  Vastaa
  • Jenni 25.11.2019

   Sori vastaus tulee vähän myöhään, mutta toki käy! Perinteisesti italialaiset käyttää punaviiniä ruoanlaitossa riistaruoissa, mutta toki se sopii loistavasti tähänkin.

   Vastaa
 3. Aimo H 21.11.2019

  Ihmettelin reseptiä, kun ei siinä ole lainkaan mausteita. No, ei pidä olla ennakkoluuloinen, ajattelin.
  Tein suurinpiirtein tämän ohejjn mukaan, ainoastaan naudan jauhelihan korvasin hirvellä.
  Ehdottomasti paras bolognesekastike, mitä ole koskaan tehnyt. Ehkäpä jopa paras, mitä olen syönyt!

  Vastaa
  • Jenni 25.11.2019

   Totta, ei valkosipulia, ei yrttejä. Tosin, kun olin tehnyt tämän kerran alkuperäisen reseptin mukaan, niin seuraavalla kerralla lisäsin valkosipulia vaikka sitä ei “kuuluisi” laittaa. Eli kyllä musta voi sitten jatkojalostaa vaikka mausteilla oman suun mukaiseksi 🙂

   Vastaa
 4. Tiia S 21.11.2019

  Nam! Maha pullollaan tätä herkullista ragua. Kiitos reseptistä! 😊

  Vastaa
  • Jenni 25.11.2019

   Ihana kuulla! Ja sitähän riittää! Tein juuri viime satsin rippeistä vielä lasagnenkin.

   Vastaa
 5. Imbi Liiwand 04.12.2019

  Kysyisin, miksi laidetaan paljon suolaa, onko sille minkä merkitys.Isot kiitokset.

  Vastaa
 6. Milja 06.12.2019

  Moikka! Ajattelin tehdä tätä koko suvulle 🙂 riittääkö määrästä kuinka monelle? 🙂 Meitä on noin 20hlöä joista puolet lapsia.

  Vastaa
  • Jenni 10.12.2019

   Heippa, pahoittelut että vastaan matkan takia näin myöhässä, meniköhän pirskeet jo! Teillä on kyllä iso suku…
   Tekisin tämän satsin pääruokana 8 aikuiselle. Eli 20 hlö joista puolet lapsia, niin sanoisin että tuplaa ohje.

   Vastaa
 7. Niina 07.12.2019

  Voi jestas miten hyvää olikaan!!! Alkuun todella mausteettomuus ja suolan irvistyttävä määrä ihmetytti. Selvis kyllä lautasella! Niin hyvää❤️

  Vastaa
  • Jenni 10.12.2019

   Joo, ei siitä makua puutu! Nyt kun olen tehnyt olen tosin lisännyt valkosipulia. Koska valkosipuli <3 Mutta ei tämä aito alkuperäinen ohje sitä mitenkään kaipaa.

   Vastaa
 8. Elina 13.12.2019

  Tämä oli todella hyvää, pääsee “varmojen hyvien ” -listalle, josta voi etsiä reseptejä ruokavieraita varten.😄

  Vastaa
 9. Nella 15.12.2019

  Todella hyvä ohje! Olin rohkea suolan suhteen ja laitoin vähän reilu ruokalusikallisen. “Niin että irvistyttää” on vaikeaa arvioida. Omani on kyllä syötävää, mutta ohjeen ohjeistuksen mukaan olisi voinut tapahtua suurempikin moka.

  Vastaa
 10. Lea Kutvonen 19.01.2020

  Paras bolognese mitä olen syönyt, nyt teen valkosipulilla ja ilman sitä kinkkua kun ei viitsi kauppaan lähteä, katsotaan mitä tulee.

  Vastaa
 11. Jossu 21.03.2020

  Super hyvää tuli, suolaa kyllä pitää laittaa niin että hirvittää mutta se tuo nuo upeat maut esiin.
  Perhe kiittää reseptistä.

  Vastaa
 12. Anniina 11.04.2020

  Moi, millä korvaisit valkoviinin? Kiitos vastauksesta 🙂

  Vastaa
 13. Pekka Tiira 17.04.2020

  Ehkä huonoin ruokaohje mihin olen törmännyt. Olen sentään vuosikymmeniä tehnyt ruokaa. Jo aloitus on huono. Ei kai tarkoitus ole uppopaistaa juureksia ja muita ainesosia. Älkää hyvät ihmiset sortuko myöskään laittamaan suolaa hirveitä määriä, miettikää omalla järjellänne, mikä on oikea määrä. En edes jaksa alkaa luettelemaan virheitä, mitä tämän ohjeen suhteen on tehty. Löydätte paljon järkevämpiä ohjeita netistä kyllä. Jos Italian mammat tekee tällä ohjeella Ragua, niin voi aikamiespoika parkoja.

  Vastaa
 14. Kal-El 17.04.2020

  Pekka reseptihän näyttää tosi hyvältä ja toimivalta. Ehdottomasti aion kokeilla. Virheitä ei maallikon silmään reseptistä juurikaan löydy. Sen sijaan tekstissäsi on viljalti kielioppivirheitä. Ainakin neljä löytyi heti ensi vilkaisulla.

  Vastaa
 15. Pekka Tiira 18.04.2020

  Kal_El, tottakai sinun pitää kokeilla. Kuitenkin suosittelen älä käytä ylettömästi öljyä. Ja mitä tulee kielioppivirheisiin, niin haluan oppia virheistäni. Jospa siis kertoisit tekemäni virheet. Olen mielestäni melko hyvä suomenkielen käyttjä. En toki tunne kaikkia kielioppisääntöjä, mutta kuitenkin uskon olevani keskivartoa parempi tässä asiassa. Autonajotaidostani en sano mitään.

  Vastaa
 16. Pekka Tiira 18.04.2020

  Nyt voit jälleen kommentoida kielioppivirheitä ja väärinkirjoitusta, koska se tuntuu olevan sinulle tärkeämpää kuin asiasiältö. Kuinkahan monta virhettä löydät?

  Vastaa
 17. Eki 18.04.2020

  Todella onnistunut resetpi, olen laittanut ruokaa yli 40 vuotta enkä saikähtänyt suolanmäärää reseptissä käytin hunajaa pehmentämään makua, hyvää on!

  Vastaa
 18. Pekka Tiira 18.04.2020

  Eikö öljyn määrä häirinnyt tai hämmästyttänyt sinua? Suolan määrähän on makuasia, itse olen tottunut vähäsuolaiseen ruokaan, korvaan suolan käyttämällä erilaisia yrttejä. Toki makuasioitahan nämä ovat. Olisikin mukava tietää, kuinka paljon suolaa laitoit, siis mikä sinun mielestäsi on “suolaa niin että tulee irvistyttää”?

  Vastaa
 19. Pekka 24.04.2020

  Tää on tosi hyvä, itse teen about samalla tavalla, yksi italialainen mamma laittaa myös makkaraa boloon 🤔😋 ja 2dl öljyy, 3 tunnin jälkeen öljy nousee pintaan ja kuoritaan poijes, mut varmasti tiesitkin tään 😅👍

  Vastaa
  • Jenni 28.04.2020

   Mielenkiintoista! Tässä on varmaan myös aluekohtaisia eroja Italian sisällä. Mä sain opit ragun “synnyinseudulla”, mutta voisin kuvitella että esimerkiksi etelä-Italiassa resepti näyttää aika erilaiselta. Haaveilen matkasta etelämpään, ehkä joku päivä vielä!

   Vastaa
 20. Mikael Jokela 02.05.2020

  Olipas aivan loistavaa teen uudemman kerran.
  -Ravintolakokki vuosimallia 70

  Ps. Suolaa laitoin noin puoli toista kourallista eli ehkä noin desin ja hyvää oli.

  Vastaa
 21. Kai Metso 03.08.2020

  Tuohon kun lorautat vielä loppuvaiheessa puoli lasia täysmaitoa pehmentämään tomaatin happamuutta, ni A VOT. Aikas lähelle “oikeaoppisen” oloista, jos vertaa Italian kulinaarisen akatemian keräämiin perinneohjeisiin. Nannaa.

  Vastaa
 22. Pasta 16.10.2020

  Öljyn sijaan laitoin 2dl punaviiniä ja suolaa vain teelusikallisen, mutta hyvää tuli silti!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *