Skip to main content
Puolukkababka

Liemessä Joulukalenteri luukku 5 ✨Miten jaksan innostua ruoasta kerta toisensa jälkeen? Miten jaksan blogata vuodesta toiseen? Mistä inspiroidun? Ruoka ja luonnon antimet ovat minulle loputon inspiraation lähde. Yksi pieni ihmiselämä ei riitä oppimaan kaikkea ruoanlaitosta, saati muista ruokakulttuureista. Uskon, että ammennan iloa ruoasta muodossa tai toisessa loppuelämäni. Toinen iso inspiraatio ja eteenpäin vievä voima on muihin luovan työn ammattilaisiin tutustuminen ja kolmantena itsensä ja taitojensa ainainen kehittäminen. Viime aikoina olen innostunut ruokavideokuvauksesta. Kuvasimme yhdessä tiimityönä puolukkababka videon lahjakkaan My Berry Forest -blogin Tiinan kanssa. Instagram Reels-videomme löytyy nyt @liemessa! Kannattaa ottaa myös Tiinan herkullinen Instagram-tili seurantaan @myberryforest. Vaikuttajan työ on useimmiten yksinäistä puurtamista, joten oli ihan huikeaa uppoutua täysillä Tiinan kanssa projektiin ja suunnitella ja kuvata puolukkababka yhdessä.

Puolukka babka

Babka on alkujaan tunnettu juutalaisena kahvipöydän herkkuna. Käytännössä katsoen babka muistuttaa täytettyä pullapitkoa, joka kierretään hauskasti. Perinteisesti babka täytetään kanelilla tai hedelmähillolla, joskin nykyään suosituin versio taitaa olla suklaababka. Puolukkababka sai inspiraationsa mistäpä muusta kuin kotimaisesta, suloisesta ja jouluisesta puolukasta. Puolukkasurvoksesta tulee upea ja jopa teatraalisen raju punainen väri leivokseen.

Puolukkababka

My Berry Forest-blogin Tiina on tottunut leipomaan vegaanisesti, joten taikina on tehty mantelimaitoon ja maidottomaan margariiniin. Olen vielä vegaanisen leivonnan kanssa lapsenkengissä, mutta hauska huomata, että monesti se on helpompaa kuin on turhaan pelännyt. Usein tulee jopa leivottua vegaanisesti ”vahingossa” sen kummemmin asiaa miettimättä. Oli resepti sitten vegaaninen tai ei, niin en tee koskaan kompromisseja maun suhteen. Sitä on turha tässä pelätä. Puolukkababka syntisellä kinuskikastikkeella on taivaallista!

Puolukka babka

Vinkki! Babka pysyy hyvin mehevänä seuraavaan päivään tai jopa paranee. Päivässä babka tiivistyi ja kuivahti sen verran, että puolukasta syntyi kaunis tiikerikuvio babkasiivuun leikattaessa. Samana päivänä tarjoiltaessa babka on vielä hyvin pehmoista.

Puolukkababka ohje

Suosittelen kurkkaamaan puolukkababka videon @liemessa Instagramista. Löydät videon Reels-videoista! Puolukkababka reseptin ja tarinaa sen takaa löydät englanniksi My Berry Forest-blogista.

Puolukkababka

vegaaninen

1 1/2 dl mantelimaitoa
1 ps (11 g) kuivahiivaa
3 rkl ruokosokeria
ripaus suolaa
6 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
2 tl kardemummaa
100 g huoneenlämpöistä vegaanista voita tai leivontamargariinia

Puolukkatäyte:
2 dl puolukoita
1/2 dl sokeria

+1 dl puolukoita koristeluun

Kinuskikastike:
1 dl kookoskermaa
1 dl fariinisokeria
ripaus suolaa

Lämmitä mantelimaito kädenlämpöiseksi. Lisää kuivahiiva mantelimaitoon ja anna seistä muutama minuutti. Lisää sokeri, suola, mausteet ja jauhoja erissä samalla vaivaten. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia. Lisää lopuksi voi tai margariini ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Anna taikinan kohota tunti liinan alla huoneenlämmössä.

Valmista puolukkatäyte survomalla puolukat ja sokeri sauvasekoittimella soseeksi.

Kaulitse taikina suorakulmion muotoon jättäen lyhyt sivu noin 30 cm pituiseksi. Levitä puolukkasurvos taikinalevylle ja ripottele päälle loput puolukat. Rullaa taikinalevyt lyhyeltä sivulta rullalle ja nipistele kiinni. Leikkaa terävällä veitsellä taikinarulla lähes kahtia pituussuunnassa, mutta jätä taikinarulla ehjäksi muutaman sentin matkalta toisesta päästä. Nostele syntyneitä kahta taikinarullaa toistensa yli ja nipistä päät yhteen. Nosta puolukkababka leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Anna babkan kohota 30 minuuttia liinan alla huoneenlämmössä. ”

Paista puolukkababka 170-asteessa noin 40 minuuttia. Puolukkababka jää hieman taikinaiseksi ja todella meheväksi keskeltä. Jos pidät hieman kypsemmästä pullasta yleensäkin, niin paista vielä 10 minuuttia. Laita tarpeen tullen loppuajasta babkan päälle leivinpaperi, ettei pinta pala. Anna babkan jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.

Valmista kinuskikastike. Kuumenna kookoskerma ja sokeri kattilassa. Anna kiehua pienellä lämmöllä sekoitellen noin 5 minuuttia tai kunnes seos on sakeampaa. Ripottele seokseen suolaa ja anna jäähtyä. Kinuskikastike jähmettyy jäähtyessään, ja voit notkistaa sitä lämmittämällä. Kaada kinuskikastiketta babkan päälle.

Tip tap! Lisää joulureseptejä!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti