Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö FILOS ja Asennemedia

paahdetut munakoisot

Nyt on kuumaa! Munakoison valmistuksessa ja maustamisessa kannattaa ottaa mallia välimeren keittiöstä, jossa munakoiso on perinteinen ja suosittu kasvis. Nämä kreikkalaiset paahdetut munakoisot hunnutin kreikkalaisella jogurtilla, aidolla kreikkalaisella Filos fetalla ja Filos ekstra-neitsytoliiviöljyllä. Olen vähän sitä mieltä, että jos joku ei pidä munakoisosta, sen täytyy johtua vain siitä, että oliiviöljyä ei ole tarpeeksi tai munakoisoa ei ole uskallettu paahtaa tarpeeksi. Munakoiso rakastaa oliiviöljyä ja pystyy imemään öljyä itseensä hämmentäviä määriä sienen lailla. Yhdessä runsaiden mausteiden kanssa munakoisot pehmenevät ja paahtuvat uunissa herkullisen mehukkaiksi.

paahdetut munakoisot resepti

Maustaminen kreikkalaisittain

Perinteisesti kreikkalaista ruokaa ei mausteta kovin voimakkaasti vaan se luottaa laadukkaisiin ja tuoreisiin raaka-aineisiin. Oliiviöljyllä on oleellinen osa kreikkalaisessa ruoanlaitossa ja maustamisessa. Terveellistä kreikkaaista oliiviöljyä käytetään säästelemättä ruoanlaitossa, salaateissa ja leivän dippaamiseen. Filos.fi sivuilta löytyy lisää vinkkejä oliiviöljyn käyttöön ja varmasti herkullisen kreikkalaisen sitruunakanan resepti. Filos kreikkalaista ekstra-neitsysoliiviöljyä saa pullotettuna kolmessa koossa. Isoimman 750 ml pidän käsivarren etäisyydellä keittiössä ja 2,5 desilitran pikkupullon pöytäoliiviöljynä ruokapöydässä.

Kreikkalaisessa keittiössä tyypillisimmät mausteet ovat tuoreet yrtit kuten oregano, rosmariini, timjami ja minttu. Valkosipuli ja suolainen kreikkalainen feta maustavat myös monet ruoat. Hieman yllättäen perinteisestä keittiöstä saattaa löytyä toisinaan myös anista, chiliä, korianteria, kanelia ja kuminaa. Tästä sain innostuksen kokeilla kanelia ja chiliä munakoison maustamiseen, mikä sinetöi sen, että nämä paahdetut munakoisot tulevat löytymään syksyllä vielä useasti meidän uunissa paahtumassa.

paahdetut munakoisot uunissa
kreikkalaiset paahdetut munakoisot

Vinkki! Paahdettu munakoiso on loistava lounas myös seuraaville päiville.

Kreikkalaiset paahdetut munakoisot

4 hlö / 6 munakoisovenettä

3 kpl munakoisoja (á 300-400 g)
sormisuolaa

marinadi:
1 dl Filos original ekstra-neitsytoliiviöljyä
punainen mieto chili pienittynä
3 valkosipulinkynttä murskattuna
1 rkl oreganoa
1/2 tl kanelia
1/2 tl paprikajauhetta
sitruunan raastettu kuori

Tarjoiluun:
Filos kreikkalaista jogurttia 8%
Filos original fetajuustoa
tuoretta oreganoa
tuoretta chiliä
rouhittua mustapippuria
Filos original ekstra-neitsytoliiviöljyä

Halkaise munakoisot ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Leikkaa veitsellä munakoisoihin ristikkäiset viillot. Varo leikkaamasta pohjaan asti. Ripottele munakoisoille sormisuolaa ja anna maustua 15 minuuttia. Pyyhi ylimääräinen suola pois talouspaperilla.

Sekoita marinadi. Sivele kaikki marinadi munakoisojen pintaan. Paista uunin keskiosassa 200-asteessa 30 minuuttia. Sivele munakoisojen pintaan lisää Filos ekstra-neitsytoliiviöljyä. Nosta uunin lämpö 230-asteeseen ja paahda munakoisoja vielä 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.

Tarjoile kreikkalaiset paahdetut munakoisot kreikkalaisen jogurtin, fetamurun ja tuoreen oreganon ja chilin kanssa. Pirskottele päälle vielä hieman oliiviöljyä.

munakoisot uunissa


Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti