KURPITSAN TUOKSUINEN KOTIÄITI

Liemessä-blogin leivontakiintiö vuodelle 2009 on vihdoin täytetty. Pullantuoksuista kotiäitiä minusta ei tullut vieläkään, mutta kurpitsantuoksuinen kylläkin. Ostamani kurpitsanpala on ollut riittoisa; siitä on tehty jo kurpitsakeittoa, Minille sosetta ja tämä kurpitsapiirakka. Valmistusaika 1 h.

Minin ensimmäinen ateria perunaa ja äidinmaitoa. Perunan lisäksi olemme kokeilleet kurpitsaa.

Kurpitsapiirakka (8-10 hlö)
Ohje: Maku.fi

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
100 g voita
2 tl sokeria
1 tl kanelia
1/2 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä

tai Sunnuntain kätevä valmis murutaikinapohja.

Täyte
5 dl kurpitsaa soseutettuna
3 munaa
1 prk (2 dl) kermaviiliä
2 dl fariinisokeria
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl kanelia
1 tl muskottipähkinää
1/2 tl suolaa
1/4 tl jauhettua neilikkaa

Lisäksi kermavaahtoa, vaniljakastiketta tai jäätelöä

Vähän roisin näköinen siitä tuli. Onneksi netti on täynnä hyviä leivontablogeja, niin tämän ei tarvitse olla sellainen 🙂

Nypi jauhot, rasva ja mausteet murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikina piirasvuoan pohjalle ja nosta vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Pistele jäähtynyt pohja haarukalla ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi seokseksi ja kaada täyte piirakkapohjan päälle. Paista piirakkaa 175 asteessa noin 50 minuuttia. Tarjoile kurpitsapiirakka lämpimänä tai kylmänä jäätelön, konjakilla maustetun kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa.

Valitsin eri nettiohjeista Maku.fi:n reseptin. Monessa muussakin ohjeessa neuvottiin sekoittamaan kaikki täytteet keskenään kurpitsasoseeseen. Sosehan oli kuumaa ja lisättyäni fariinisokerin se muuttui ihan ruskeaksi. Mielessäni kurpitsapiirakan kuuluu näyttää siltä kuin täydelliset, todennäköisesti värjätyt, kurpitsapiirakat näyttivät vuonna 1997 Yhdysvalloissa Halloweenina. Tämä värimaailma oli jotain ihan muuta. Valmistin piirakan kuitenkin loppuun ja ihan hyvä maku siinä oli. Jouluinen ja makea. En onneksi lisännyt kermavaahtoon enää sokeria.

Arkistojen kätköistä

5 kommenttia

  1. Anonyymi 14.11.2009

    Olin reilu kymmenen vuotta sitten jenkkilässä vaihto-oppilaana, ja sieltä taasen muistan vain juuri leipomasi näköisiä torttuja, eli ei syytä harmitella 🙂

    Vastaa
  2. Jenni 19.11.2009

    Kiitos lohduttavista sanoista 🙂

    Vastaa
  3. Daphnion 25.10.2011

    Minkä kokoiseen vuokaan teit piirakan?

    Vastaa
  4. Jenni 25.10.2011

    Halkaisija 25 cm ja syvyys 5 cm eli aika syvään vuokaan. Tästä tulee siis isohko piirakka.

    Kaunis tuo minun tekeleeni ei tosiaan ollut mutta maultaan ihana. Kaunis kermavaahtonokare pelastaisi jo paljon 🙂

    Vastaa
  5. Daphnion 26.10.2011

    Sellaista vielä pohdiskelin, että täytyykö kurpitsamössölle tehdä jotain, että sen saa saa soseutettua vai ihanko raakana soseutetaan? En ole ikinä tehnyt mtn kurpitsasta, niin ei ole mitään tietoa. 🙂

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *