Skip to main content
Etanat ja valkosipulit menevät käsikädessä.

Ranskan matkasta inspiroituneena halusin järjestää ranskalaisen illallisen. Saimme vielä sopivasti houkuteltua ystäväpariskunnan visiitille. Pariisilaisesta gourmetpuodista hamstratut säilötyt etanat ja niihin suositeltu punaviini olivat lähtökohta illalle. Kun vielä samaan aikaan Helsingin Sanomien Ruokasivut julkaisivat ranskalaisia reseptejä niin tiesin pääruokammekin; kukkoa (kanaa) viinissä. Lapsiperheessä vieraiden on kuitenkin turha kuvitella kävelevänsä valmiiseen pöytään. Ehei, vieraat toimivat viihdytyskomiteana emännän hääriessä keittiössä. Kun hiljaisuus vihdoin laskeutui nakitin toisen vieraistamme etanavastaavaksi. Jälkiruokakin saatiin kuohkeaksi kahdeksalla käsiparilla.

Kaksitoista etanaa ja kuusi valkosipulinkynttä myöhemmin.

Valkosipulietanat (24 kpl)


 • 24 etanaa
Maustevoi:
 • 100 g voita
 • 1 valkosipulin kynsi (kokeile 12 kpl niin alkaa tuntua jossain)
 • 1 salottisipuli
 • 3 rkl persiljaa hienonnettuna
 • 2 tl sitruunan mehua
 • suolaa ja valkopippuria 
Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään. Huuhtele etanat ja anna kuivahtaa. Jos etanat ovat kovin suuria, voit puolittaa ne. Hienonna valkosipuli, salottisipuli ja persilja. Sekoita maustevoin ainekset tahnaksi. Ohjeen yksi kynsi tuntui naurettavan vähältä joten kuvittelin olevani rohkea kolminkertaistamalla määrän. Etanavastaavamme kuitenkin nokitti ja tuplasi kynnet kuuteen kappaleeseen kahtatoista etanaa kohti. Jos sinulla on etanapannu, laita jokaiseen koloon etana ja päälle reilu nokare tahnaa. Voit kypsentää etanat myös pienissä, uuninkestävissä annosvuoissa.
Hesarin ohje neuvoo uunin lämpötilaksi 250 ja paistoajaksi 5-10 minuuttia. Etanavastaavamme laski lämpötilaa 175:een ja antoi etanoiden tiristä 20 minuuttia. Tarjoa patongin tai maalaisleivän kera.

Kanaa viinissä.

Kanaa viinissä (4 hlö)

 • 10 pientä salottisipulia
 • 4 valkosipulinkynttä
 • 1 kokonainen broileri (tai 4 koipea)
 • suolaa ja mustapippuria
 • 3 rkl vehnäjauhoja
 • 4 rkl rypsiöljyä
 • 4 rkl voita
 • 4 dl punaviiniä
 • 170 g pekonia
 • 200 g herkkusieniä (tai suppilovahveroita tai tatteja)
 • 2 dl lihalientä (2 rkl vasikanfondia ja 2 dl vettä)
 • 1 laakerinlehti
 • 8 oksaa timjamia
 • 4 rkl hienonnettua persiljaa
Kuori sipulit ja valkosipulin kynnet ja laita ne padan pohjalle odottelemaan. Helppo tapa kuoria suuri määrä sipuleita on kaataa kuumaa vettä niiden päälle ja antaa seistä 30 minuuttia. Sen jälkeen kuoret irtoavat helposti.
Leikkaa broileri 8 osaan. Mausta palat suolalla ja pippurilla ja pyörittele vehnäjauhoissa.
Kuumenna paistinpannu. Lisää öljy ja voi ja anna niiden ruskistua hiukan. Paista broilerinpaloihin kaunis ruskea väri. Älä laita lihoja pannnulle liian paljon kerrallaan. Siirrä lihapalat pataan sipulien seuraksi. Kaada paistinpannulle punaviini ja anna kiehahtaa. Näin saat pannulta maut talteen. Kaada viini pataan lihojen päälle. Paloittele pekoni ja sienet. Ruiskista ne paistinpannulla ja nosta pataan lihojen sekaan. Huuhtele pannu lihaliemellä ja lisää pataan. Lisää laakerinlehti ja timjamin oksat. Hauduta joko hellalla tai uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia. Tarkista maku. Viimeistele pata hienonnetulla persiljalla.
Oma broilerinpeijakkaani ei ollut yhtään yhteistyöhaluinen ja leikkaaminen oli työlästä. Ensi kerralla ajattelin kokeilla maissikanaa broilerin sijaan. Ohjeesta poiketen lisäsin laakerinlehtien määrää ja haudutusaikaa puoleentoista tuntiin.
Suklaakohokkaat.
Pastanjauhajien bloggaamat suklaafondantit päättivät illallisen. Mielestäni nämä onnistuivat hyvin ensikertalaiselta. Ulkonäöllisesti kaipaisivat ehkä jotain; tomusokeria, kuorrutustuksen, jäätelöä? Ostoslistalla on jo pitkään roikkunut pieni jäätelöpallokaavin jolla saisi tehtyä kivemman näköisiä jälkiruoka-annoksia.Torstain Hesarista luen aina ensimmäisenä ruokasivut. Ruokatorstain ohjeet ovat usein perinteisiä mutta niin kovin käyttökelpoisia. Ja mikäs sopisi paremmin jouluun kuin juurikin ne perinteiset jouluherkut. Ruokatorstain joulu – keittokirja kokoaa Ruokatorstain kaikkien aikojen parhaimmat jouluohjeet yhdeksi niteeksi. Ilostuin kovasti kun sain käsiini yhden arvostelukappaleen. Ruokakuvat olivat houkuttelevia ja inspiroivat jo (!) suunnittelemaan joulumenua. Vaikka kyseessä on joulukirja niin monet reseptit ovat varmasti käyttökelpoisia kaikkiin talven juhliin. Ruokatorstain joulu on saatavilla Mediakulmassa Sanomatalossa, Hesarin verkkokaupassa ja hyvin varustetuista kirjakaupoista kautta maan. Hintaa komeudella on 36 euroa.Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

5 Kommenttia

 • Nanna sanoo:

  I-H-A-N-A illallinen!

 • Sofié sanoo:

  Oi mikä illallinen!

  Lähden uudeksi vuodeksi Pariisiin, niin tämäntyypinen illallinen ennen reissua nostattaisi kummasti matkakuumetta 🙂

  Kokeilin sunnuntaina Sara La Fountainin suklaafondanttia ja siitä tuli tosi hyvää 🙂

  Minulla on tuo Ruokatorstai ja aikaiseksi joululahjaksi ajattelin itselleni ostaa heidän joulukirjansa. Saisi sitten inspiraatiota jouluherkkuihin. Ruokatorstai- kirja pitäisi minusta olla joka kodissa, todella hyvä keittokirja 🙂

 • Merituuli sanoo:

  Mekin tykätään valkosipulista, mutta juuri etanoiden kohdalla kynsi tai kaksi on omaan makuumme juurikin passeli tämänkokoiseen settiin. Silloin maku viipyilee taustalla maistuen kuitenkin selkeästi, mutta muutkin maut pääsevät esille. Mutta nämä nyt onkin niitä makuasioita :).

 • Jenni sanoo:

  Sofié, ihanaa reissua. Nauti! Olen viettänyt kerran uuden vuoden Pariisissa. Olihan se aika hätkähdyttävää kun Champs-Élyséellä
  vaelsi varmaan miljoona ihmistä. Hauska (ei sillä hetkellä niin hauska) yksityiskohta oli että joku varasti juuri ostamani Benettonin hatun suoraan päästäni. Kertoo ehkä jotain kuinka paljon sitä porukkaa oli.

  Merituuli: Okei, tuo valkosipulin määrä lähti ehkä vähän lapasesta mutta jotenkin se tuntuu ”häviävän” uunissa. Oonkohan koskaan syönyt ruokaa jossa olisi mielestäni liikaa valkosipulia..? Tuskimpa 🙂

  Nanna, oli I-H-A-N-A 😀

 • Anonyymi sanoo:

  Mmm. Näyttääpä hyvälle! terveisin Tony Ponkala

Jätä kommentti