Skip to main content

Kun eniten stressaa kaikki. Silloin parasta toimintaterapiaa on blogin kirjoittaminen. Palataan vielä hetkeksi stressivapaaseen kesään Suomenlinnassa ja grillin äärelle. Grillijuhlia on kauhean kiva järjestää. Etenkin jos vieraat hoitavat grillauksen. Ystäväperhe toi mukanaan salaattiainekset, kokonaisen kanan ja entrecote lihoja. Illan kokki veti kanan ketarat levälleen, seivästi grillitikuilla ja kärtsäsi pallogrillissä. Resepti kulkee kuvaavasti nimellä ”Road killed chicken”.

Road killed chicken grillissä.

Sittemmin grillissä on kypsynyt kana poikineen. Kesälomamatkallamme samaisen ystäväperheen kanssa siirryin sivustakatsojan roolista grillikanavastaavaksi. Tyylipisteitä ei onneksi jaettu, minulle eikä kanalle, mutta huomasin että lopulta kyse ei ole kovinkaan monimutkaisesta asiasta. Oleellista on kanan marinointi ja tarpeeksi kuuma grilli sekä riittävä hiillos. Kanaa voi myös marinoida paiston aikana. Sillä sipuli-blogista bongasin vastikään herkullisen kuuloisen mm. chilillä ja inkiväärillä maustetun ja halsteriin runtatun paholaisen kanan.

Hyvin kypsynyt kana ja lapsille lepyttelynakit.

Kanan marinointi

Kanaa tulisi marinoida vähintään pari tuntia, mielellään yön yli. Marinadia kannattaa tunkea myös nahan alle. Sekoitin oman marinadini voista, öljystä, suolasta, tuoreesta rosmariinista, sitruunamehusta, raastetusta sitruunankuoresta, valkosipulista ja tuoreesta punaisesta chilistä.

Suosikki lihakaupan, Love to Meatin,  entrecote. 

Kokonaisen kanan grillaus

Avasimme marinoidun kanan leikkaamalla vatsan auki. Grillaustikkujen avulla kana levitetään litteäksi. Homman voi tehdä myös poistamalla selkärangan. Seikkaperäiset selkäranganleikkuuohjeet löytyy esimerkiksi Siskot kokkaa-blogista. Lättänä ku lättänä, päädyit sitten kumpaan ratkaisuun tahansa.

Jalkoihin ja siipiin laitettiin foliosuojat, jotta kanaa on helpompi käännellä grillattaessa. Kanaa grillataan noin 50 minuuttia riippuen kanan koosta. Aloitimme grillauksen nahkapuolelta noin 10 minuuttia. Kääntö ja taas 10 minuuttia. Kana kypsyi loppuun nahkapuolialaspain. Nahka kärtsääntyy väkisinkin mustaksi. Isommassa grillissä voi kokeilla laittaa hiilet toiselle puolelle grilliä ja paistaa puolen välin jälkeen epäsuoralla lämmöllä. Valele kanaa marinadilla grillauksen aikana.

Alkupalaa.
Ruma, mutta hyvä!

Rujon kanan vastapainoksi sopi mansikkasalaatti.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä Instagramissa @liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

4 Kommenttia

 • Pakko kokeilla tuota lituska-kanaa! 😀

  -Heidi
  http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

 • Aino Salminen sanoo:

  Meillä Luxemburgissa valmiiksi avattuja ja ”litistettyjä” kanoja voi ostaa kaupasta valmiina, naturel tai marinoituna portugalilaiseen tapaan. Kyseistä churrasco-marinadia voi myös ostaa valmiina pullossa ja se on sekoitettu valkosipulista, paprikasta, valkoviinistä, suolasta ja chilistä. Kannattaa kokeilla!

 • Jenni sanoo:

  Seuraava someilmiö: lituska-kana! 😀

 • Jenni sanoo:

  Oi, kuulostaa hyvältä! Pitäiskö vinkata kanafirmojen tuotekehitykseen, tuollainen valmiiksi marinoitu lituskakana voisi olla hitti. Mutta oleellista on varmasti tuo oikeasti hyvä marinadi. Churrasco kuulostaa juuri sellaiselta, pitää kokeilla! 🙂

Jätä kommentti