Skip to main content

Laskiaispulla I Paras pullataikina I Pulla I Taikina I Leivonta I Laskiainen I Manteli I Mantelimassa I Resepti I Ohje I Vinkit I

Elämässä on hyvä olla tavoitteita. Vuodesta 2011 ja muumimamman laskiaispullafiaskon jälkeen yksi päätavoitteistani elämässä on ollut oppia leipomaan täydellinen pulla. Olen vihdoin saavuttanut pitkäaikaisen haaveeni. Kaikki on saavutettu. Mitäköhän sitä sitten elämällään tekisi? 😀  Ihan yksin tähän pisteeseen ei kyllä olla päästy, vaan siihen tarvittiin yksi leipuri-kondiittori Ida avuksi. Nyt käsissäni on jotain kultaakin arvokkaampaa: paras pullataikina resepti ja vinkit täydelliseen laskiaispullaan. Tämän postauksen jätän perintönä seuraaville sukupolville. Ja teille!

Täydellinen laskiaispulla on pehmoinen, kuohkea, maukas, suussasulava, välissä kermaa ja notkistettua mantelimassaa ja päällä manteleita ja tomusokeria. En ole koskaan haukannut mitään täydellisempää. Vaikka männävuosien laskiaispullakakku ja Nutella laskiaispulla ovat olleet herkullisia, niin hyvin tehdyssä klassikossa on sitä jotain. Herkullista laskiaisenodotusta!

Laskiaispulla I Paras pullataikina I Pulla I Taikina I Leivonta I Laskiainen I Manteli I Mantelimassa I Resepti I Ohje I Vinkit I

Paras pullataikina ja täydellinen laskiaispulla – 5 vinkkiä

Pullataikina. Pullataikinaan ei laiteta kananmunaa. Kananmuna kovettaa pullaa, kuten myös liika jauho.

Vaivaaminen. Hyvässä pullataikinassa on sitko. Tarkista sitko ottamalla pieni nokare taikinaa. Pyöritä se käsissä palloksi ja lähde levittämään taikinaa. Jos taikina repeilee helposti, jatka vaivaamista. Pullataikinan vaivaamiseen kannattaa käyttää yleiskonetta. Vaivaamisen kanssa ei kannata hätäillä  vaan vaivaa huolellisesti noin 10 minuuttia.

Paistoaika. Tarkkaile paistoaikaa etteivät pullat kuivu. Sopiva paistoaika on 7-10 minuuttia 220-asteessa, mutta aina uunista riippuen. Ärhäkällä uunilla paistettaessa alenna lämpö 200-asteeseen ja paista hieman pidempään. Pulla on valmis kun se pohjasta kypsynyt ja ruskea.

Kermavaahto. Varmista, että pulla on hyvin jäähtynyt ennen kermavaahdon pursottamista.
Paras maku kermavaahtoon tulee kuohukermasta, mutta se vetistyy herkästi.
Käytä siis kuohukermasta tehtyä kermavaahtoa vain jos tarjoilet pullat heti. Vispikermalla saat kauniin pursotuksen. Kermaa ei tarvitse makeuttaa.

Mantelimassa. Notkista mantelimassa sähkövatkaimella ja lisäämällä hieman maitoa, jolloin saat siitä helpommin lusikoitavaa.

Laskiaispulla I Paras pullataikina I Pulla I Taikina I Leivonta I Laskiainen I Manteli I Mantelimassa I Resepti I Ohje I Vinkit ILaskiaispulla I Paras pullataikina I Pulla I Taikina I Leivonta I Laskiainen I Manteli I Mantelimassa I Resepti I Ohje I Vinkit I

Täydellinen laskiaispulla

Noin 15-20 pullaa

Paras pullataikina

5 dl täysmaitoa
50 g tuorehiivaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
13 dl vehnäjauhoja
200 g huoneenlämpöistä voita

Voiteluun:
1 muna

Mantelimassa
1 pötkö mantelimassaa
3 rkl täysmaitoa

Kermavaahto
2 dl vispikermaa

Koristeluun
mantelilastuja
tomusokeria
(tai raesokeria)

Pullataikinan valmistus
Pilko voi kuutioiksi ja anna pehmetä huoneenlämmössä.
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää sokeri, suola ja kardemumma.
Lisää jauhoja hiljalleen yleiskoneella taikinaa alustaen.
Taikina saa jäädä pehmeäksi, mutta niin että se irtoaa kulhon reunoilta.
Lisää huoneenlämpöinen voi ja vaivaa taikinaa vielä noin 10 minuuttia.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi noin 30 minuuttia.

Pullan leipominen
Leivo pullataikinasta pitko ja leikkaa se osiin. Sopivan kokoinen pulla tulee 80-100 grammasta taikinaa. Pyöritä pullia alustaa vasten. Anna pullien kohota kaksinkertaiseksi leivinpaperilla vuoratulla pellillä liinan alla.
Sudi pullat kauttaaltaan munalla. Ripottele halutessasi päälle mantelilastuja ja raesokeria.
Paista uunin keskiosassa 220-asteessa 7-10 minuuttia. Jos et nauti pullia heti (ha!), pulla säilyy parhaiten pakkasessa.

Laskiaispulla I Paras pullataikina I Pulla I Taikina I Leivonta I Laskiainen I Manteli I Mantelimassa I Resepti I Ohje I Vinkit I

Laskiaispullien täyttäminen
Anna pullien jäähtyä kunnolla ennen halkaisemista.
Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Kermaa ei tarvitse makeuttaa.
Leikkaa laskiaispullan lakki 1/3 matkalta.
Lusikoi keskelle nokare mantelimassaa.
Pursota kermavaahto. Aseta lakki varovaisesti päälle.
Viimeistele tomusokerilla.

EDIT: Testasin taas taikinaa ja nyt 13 dl oli sopiva määrä vehnäjauhoja, vaikka vaivasin pitkään. Kuun asento vai mikä, mutta muutin ohjeeseen tuon 13 dl jauhoja.

Laskiaispulla I Paras pullataikina I Pulla I Taikina I Leivonta I Laskiainen I Manteli I Mantelimassa I Resepti I Ohje I Vinkit I

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

15 Kommenttia

 • Tuuli sanoo:

  Vielä parempaa jos leipoo juurella ja jättää hiivankin pois 🙂

  • Jenni sanoo:

   No sen kyllä uskon! Juureen leipominen kyllä kiinnostelee. Ehkä siinä on tavoitetta seuraavaksi 10 vuodeksi? 😀

 • Santtu sanoo:

  Aivan mahtavaa

 • Linda sanoo:

  Anteeksi mutta millä ihmeellä tuolla jauhomäärällä pitäisi saada aikaiseksi pehmeä ja kuohkea taikina?! Yleensä en koneella pullataikinaa tee enkä mittaile jauhojakaan liiemmin, mutta nyt koneellisena ajattelin kokeilla. Mittasin ohjeen mukaisen määrän jauhoja valmiiksi kulhoon josta aina pikku hiljaa lisäilin taikinan sekaan. Jo noin 10 desin lisäämisen jälkeen huomasin, että taikina näyttää liian kovalta, ja niinhän se olikin. Aivan kamalan kova köntti jota ei saanut kyllä millään enää pelastettua. Hyvä että sain sen taikinakoukusta irti. Mietinkin vain että minkähänlaisia kivipullia olisi tullut tuolla täydellä jauhomäärällä, hukkaan meni ne ainekset ja tarpeeksi ei uusia kaapista tähän hätään löydy.

  • Jenni sanoo:

   Hei Linda,

   Pahoittelut, vasta nyt huomasin viestisi. Vaikea sanoa miksi ei nyt onnistunut! Voi harmi. Itse olen juuri tuolla 14 dl saanut sopivan koostumuksen pitkällä vaivauksella. Vakoilin muita pullaohjeita ja niissä vehnäjauhoja oli resepteissä kaikkea 11-16 dl välillä. Itselläni on käytössä Kitchen Aid ja siinä ihan tavallinen taikinakoukku. Jauhojen lisäämisen jälkeen taikinaan lisätään vielä huoneenlämpöinen voi, joka kyllä vielä pehmentää taikinaa.

   • Irene sanoo:

    Mekin leivomme pullia työksemme ja aika samat määrät voita sokeria yms mutta meillekin 14dl jauhoja on liikaa, ei kyllä tulisi mieleen lisätä niin paljoa. Lopetamme jauhojen lisäämisen heti kun pullataikinaa voi vaan käsitellä lisäämättä enempää jauhoja. Tämä on tosiaan isoin asia mitä kotileipurit taitavat tehdä, ja toinen voisi olla ehkä että eivät malta kohottaa taikinaa tarpeeksi pitkään että siitä tulisi kuohkeaa, silloin pullista tulee myös kovia jos taikina ei saa kohota rauhassa (viehän se aikaa) ? myös DL mitalla mitattuna jauhojen määrä voi vaihdella aikamoisesti desilitrasta desilitraan, niin oikeasti sinne voi mennä enemmän tai vähemmän jos noudattaa pelkkiä DL mittoja ohjeessa sokeasti.

    • Tinttiih sanoo:

     Todella hyviä vinkkejä, pullat onnistuivat hyvin ja niistä tuli maukkaita. <3 Jauhojen määrää ei kannata varmaan tuijottaa niin tarkasti, itsekin laitoin ehkä vähän liikaa (n.13dl), sellainen n. 11 dl olisi varmaan riittänyt.

  • Luka sanoo:

   Jos teet sen ilman kananmunaa, se tekee siitä pehmeämpää.. Itse kokeilin ja pehmoista tuli??

  • Karoliina sanoo:

   Minulle taas itse asiassa tasan 10dl oli sopivasti.

 • Jaana sanoo:

  Voiko maidon korvata kauramaidolla??

 • Anna sanoo:

  Hellurei!
  Mitä olet mieltä siitä, jos leipoo pullan veteen? Hans Välimäki jossain kirjassa sanoi, että maidon proteiinit kuivattaa pullan nopeammin.

 • Anna sanoo:

  Väitän että paremman makuinen pulla tulee veteen leivottuna, mutta tää taitaa olla makuasioista ? Lisäksi puolitin hiivan määrän, koska se maistuu minusta herkästi läpi pullasta, varsinkin seuraavana päivänä. Toki kohotusajat hieman pitenee

 • Mirkku sanoo:

  Leivon nykyisin pullan aina kauramaitoon ja toimii hyvin. Jauhojen määrä vaihtelee jo senkin vuoksi, että ovatko itse jauhot kuivempia vai kosteampia. Tätä en silmällä huomaa, mutta pullaan lisään jauhoja sen mukaan kun alkaa hyvältä tuntumaan. En koskaan edes mittaa, että vaikea sanoa montako desiä 🙂

 • Satu sanoo:

  Onpa tosiaan paras pullataikina! Ensimmäistä kertaa tein pullataikinan ilman munaa ja oli kyllä pehmeä ja ihana pulla! En tiedä, johtuiko munan poissaolosta, mutta pintaan tuli myös yhtä kauniin tummanruskea kuori kuten lapsuuden koulun laskiaispullissa (väri jäi mieleen). Tällä taikinalla pulliin tuli kuohkea sisus ja hiukan rapsakka pinta. Namia siis. Käytin ruokokidesokeria ja lisäsin vaniljasokeria (laitan aina kaikkiin leivonnaisiin ?) eikä ollut liian makeaa.
  Tein pienen perheemme tarpeeseen puolikkaan, 2,5 dl taikinan. Jauhoja käytin 6 dl tuohon määrään ja tuli täydellinen koostumus. Tosiaan tuli vaivattua taikinakoukuilla sen 10 min ja tuli sileä taikinapallo. Kiitos paljon ohjeesta ja kauniista kuvista ohjeissasi! ☀️

Jätä kommentti