Skip to main content

Suomen valtio: Hyvät kansalaiset. Pysykää rauhallisina ja odottakaa viranomaisohjeita koronaviruksesta. Ei mitään syytä täysimittaiseen paniikkiin.

Minä: WE ARE ALL GONNA DIE!!!

Ihmiset reagoivat eri tavalla uhkaan tai yllättäviin vaaratilanteisiin. Olen muutaman kerran joutunut traumatisoivaan tilanteeseen. Toinen on henkilökohtaisesti niin kipeä, että ei mennä nyt siihen. Toinen tilanne oli juna-asemalla kun vieressäni junaa odottanut nainen aivan yllättäen hyppäsi asemaa ohittavan junan alle ja näin kaiken tapahtuvan. Ehdin vain huutaa ei. Ruumiinkappaleita oli pitkin raiteita. Ymmärsin heti,että naisen hyväksi ei ollut tehtävissä mitään. Soitin heti 112. Asemalla oli jonkin verran ihmisiä ja huomasin että raiteita lähestyi mies lapsensa kanssa. Ohjasin heidät sivummalle, sillä en halunnut että varsinkaan lapsi joutuu kohtaamaan näkyä. Tapahtuma jäi pitkäksi aikaa kummittelemaan mieleen – etenkin aina odottaessani junaa.

Näistä tapahtumista opin sen, että ainakin näissä hetkissä reaktioni kriisitilanteeseen oli toimiminen. Toiminta rauhoittaa mieltäni uhalta. Koronaviruksesta uutisoidaan nyt näyttävästi. Virallinen kanta näyttää olevan, että koronavirus ei kosketa Suomea. No eipä pitänyt koskettaa 2007 maailman lamankaan. Mieltäni rauhoittaa jos toimin sen sijaan että odotan jonkun muun kertovan miten ja koska pitäisi toimia. En ole vielä *täysimittaisessa* paniikissa, mutta päättelin että varautumisesta tuskin olisi haittaakaan. Niinpä olen alkanut kerätä 2-3 viikon kotivaraa. Kotivara on ruoka- ja muita tarvikkeita, joiden avulla poikkeustilanteessa selviää hetken aikaa kotona, jos ei syystä tai toisesta pääse kauppaan. Maaseudulla moni varmaan näin jo toimiikin, vaikka mitään suurempaa kansallista uhkaa ei olisi näköpiirissä. Kukaanhan ei Suomessa myönnä että valmistautuu koronavirukseen, mutta kummasti vaan hengityssuojat olivat jo loppu lähi-apteekista.

Tölkkitomaattikeiton reseptille saattaa tulla käyttöä.

Kotivaralistaltani löytyy lähinnä tuotteita, jotka säilyvät huoneenlämmössä. Jonkun verran aion myös pakastaa ruokia ja stäkätä jääkaappiin sen mitä mahtuu. Kaikki listatut ruoat ovat sellaisia joita meillä kuluu muutenkin eli hävikkiä ei tule vaikka koronavirus ei Suomea koskettaisikaan. Vettä en kaupunkiasujana lähde vielä tässä vaiheessa hamstraamaan, mutta maaseudulla voi olla muutenkin järkevää pitää aina muutama vesikanisteri varalla vesikatkosten varalle.

Kotivaralistassani on palattu perusasioiden äärelle. Listan ruoat on aikalailla hankittu, mutta vielä pakko kipaista pakkaseen Väyrysen ruisleipää. Sillä ja pavuista jauhetulla kahvilla pärjää jo hetkisen karanteenissa.

Mitä itse lisäisit vielä listalle?

Kotivaralista:

Peruna
Sipuli
Palsternakka
Porkkana
Iskukuumennettu täysmaito
Kananmuna
Kaurahiutale
Kuivapasta
Linssit
Pavut
Tölkkitomaatti
Tonnikala (MSC-sertifioitu)
Pielisen kalajalosteen Luonnonkala purkissa
Sardiineja tai sardelleja
Kapris
Oliivi
Purkkimaissi
Purkkiherneet
Kikherneet
Kuivatut hedelmät
Pähkinät
Rypsiöljy
Oliiviöljy
Kahvipapu
Vauvojen hedelmäsmoothiet ja soseet
Hapankorppu
Näkkileipä
Siemennäkkäri
Mysli / granola
Murot
Keksit
Suklaa
Suklaapatukat
Lakritsi

Jääkaappiin ja/tai pakastimeen:

Voi
Maitorahka
Turkkilainen jogurtti
Luomujauheliha
Härkis
Kala
Pakastemarjat
Juusto
Ruisleipä

Muuta:

Kertakäyttökäsineitä
Hengityssuojaimet (luokitus FPP3)
Wc-paperia
Talouspaperia
Pyykinpesuaine
Konetiskiaine
(Vettä)

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

36 Kommenttia

 • Jonna sanoo:

  Varautuminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin, ettei tavarat lopu kaupasta.

  • Jenni sanoo:

   No näin minäkin päättelin, oli hysteeristä tai ei. En halua olla se viimeinen ruokakaupassa haravoimassa tyhjiä hyllyjä…

 • marjaraj sanoo:

  Tämä riippuu lasten iästä, mutta vaippoja alettaisiin täällä kaivata aika pikaiseen.

  • Jenni sanoo:

   Totta. Meillä ei enää (hallelujah!) tarvita vaippoja, mutta ne ovat kyllä aika tarpeelliset. Toki jos tilanne jatkuisi pitkään, niin kestovaipat voisivat olla hyvä vaihtoehto.

 • Miia sanoo:

  Kaikki tosiaan reagoivat näihin eri tavoin. Itse olen Helsinki-Vantaan lentoasemalla töissä ja oma varautumiseni on toistaiseksi täysi 0. Vaikka tartuntariski täällä on ehkä vähän eri luokkaa kuin esim. jossain pienellä paikkakunnalla.
  Tokihan jonkinlainen kotivara on aina hyvä olla olemassa jo ihan normaaleja arjen yllättäviä tilanteita varten. Mutta ei nyt pakoiduta tästä, vaikka media paniikkia lietsookin, kun kyseessä ei kuitenkaan ole mikään ebola. 🙂

  • Jenni sanoo:

   Ei paniikkia! Mua nimenomaan rauhoittaa kun tiedän, että ei tarvitse mahdollisesti kipeänä alkaa miettiä 4-henkisen perheen päivän ruokalistoja jopa usean viikon ajalle. Varsinkin jos lapsetkin ovat kipeänä, niin siinä on varmaan jo ihan tarpeeksi itsessään huolehtimista.

 • Sanna sanoo:

  Joo hyvä lista ! Lisäisin vielä käsi geelin jolla voi ” pestä ” kädet jos ei ole vettä saatavilla . Asun Italiassa lähellä Riminiä ja hengityssuojaimet ja ne desinfiointi geelit loppu ensimmäisinä kaupoista . Netissä hinnat nousi pilviin . Lapset on kotona ja kaupungit on hiljaisina . Tosi vähän porukat liikkuu missään . Toisaalta tämän ajan voi käyttää hyvin ja rentoutua ja leipoa , kokata , lukea kirjoja , siivota jne ? Ciao

  • Jenni sanoo:

   Tilanne siellä kuulostaa kyllä pahalta. Ostin käsidesiä, mutta ilmeisesti saippuapesu on jopa parempi vaihtoehto. Toivotaan että tilanne siellä helpottuu pian!

 • Merja sanoo:

  Aika samanlaisen satsin hommasin/täydensin eilen ja viestittelin kavereille että toivottavasti mun etiäinen osoittautuu hömpäksi. No kuinka ollakaan, uutiset tänään. Tarpeelliset lääkkeet lisäisin vielä listalle.

 • Aika samanmoiset hankinnat/täydennykset jo kotona oleviin tein eilen. 3 x tomaattimurskaa, 4 x purkkipapuja jne. Viestittelin kaverin kanssa, että toivottavasti mun etiäiset osoittautuu hömpäksi, mutta kuinka ollakaan uutiset tänään… Lisäisin listalle vielä tarpeelliset lääkkeet, esim. flunssalääkkeet. Ja käsidesin, sitä oli apteeksissa enää vähän jäljellä.
  Mä en ole yleensä maailmanlopun äärellä, reissasin Etelä-Koreassakin silloin kun siellä oli Mers-epidemia eikä se lähtenyt tuliaiseksi mukaan. Mutta tämän kanssa mulla on nyt jokin semmonen etiäinen ettei vara venettä kaada.

  • Jenni sanoo:

   Näin minä myös ajattelen, että en näe tästä olevan mitään haittaakaan jos varautuu!

 • K sanoo:

  Lisäksi ainakin risottoriisiä, kasvis- ja lihafondia sekä purkkipestoa. Myös tulitikkuja ja kynttilöitä on aina hyvä olla sähkökatkon varalta.

  • Jenni sanoo:

   Totta. Riisiä ja fondeja meillä taitaakin olla jo valmiina kaapissa 🙂 Kynttilöitä poltetaan niin harvoin, että niitä ei taida olla. Mutta täällä kaupungissa kerrostalossa sähkökatkos ei ole ihan niin paha juttukaan kuin vaikka maalla.

 • Petra sanoo:

  Siis apua. Ei ole käynyt mielessäkään hankkia mitään varastoa koronan varalle! Eihän se ole perusterveille ihmisille edes vaarallinen, kausi-influessakin tappaa enemmän kuin se. Nyt vaan mietin, että onko mulla jäänyt jotain ymmärtämättä tässä koko casessa ?!?

  • Jenni sanoo:

   Ottamatta nyt enempää kantaa siihen onko se vaarallisempi kuin influenssa, niin se on totta, että suurimmalle osalle perusterveistä se ei ole vaarallinen ja en olekaan itsestäni huolissaan. Enemmänkin siitä että tartuttaisi muita jotka eivät ole perusterveitä. Ja lisäksi kun on pari kertaa kokenut vain senkin että on itse kipeä ja joutuu kipeänä hoitamaan myös kipeitä lapsia, niin en halua siinä vaiheessa miettiä vielä jotain monen viikon ruokahuoltoa. Siksi. Ei kaikilla varmasti olekaan mitään syytä varautua, eikä tarvitse.

 • Unelma Säleikkö sanoo:

  Itsekään en lainkaan tajua tätä. Kyseessä ei instan perusteella ole mikään kotivara vaan hamstraus.

  • Jenni sanoo:

   2-viikon kotivara. Normaalisti meillä on 3-7 päivän ruoat, joten ei se nyt niin paljon enempää ole mun mielestä. Jos asuu vaikka yksin, niin ei silloin tarvitse välttämättä mitään kotivaraa tai ihan pienen.

 • saara sanoo:

  Aina kannattaa pitää esim. marttojen listan mukaista kotivaraa. Paljon todennäköisemmin meille iskee pitkä sähkökatko (huom silloin menee myös netti, lämpö ja vesi poikki). Usean viikon hamstraus on silkkaa paniikkia eikä kenellekään hyödyksi.

  • Jenni sanoo:

   Mutta tuskin on kenellekään haitaksikaan? 😀 Itselleni siitä voi olla hyötyä kun ei tarvitse mahdollisesti kipeänä miettiä perheen ruokahuoltoa. Ja jos olisin koronasta sairas, niin vähintään se pari viikkoa varmaan pitäisi olla kotona sairaana… Ja on siitä jo nytkin hyötyä kun ei tarvitse käydä koko ajan kaupassa, vaan käytetään kotivarasta.

 • Risto sanoo:

  Meillä on omavaraistalouden peruja täällä maalla, että ruokaa on tavanomaisesti kaapeissa. Kaupassa käydään kerran viikossa hankkimassa perustuotteet ja suunnitellut ruoka-aineet. Pieniä täydennyksiä voidaan tehdä välillä. Tuoretuotteita on siten aina noin viikoksi. Kuivaruokia pitemmäksi aikaa. Kun avataan paketti, niin sama menee heti ostoslistalle. Lisäksi on omassa kellarissa juureksia, myös omenoita, seuraavan kevään/kesän korvalle sadosta riippuen.
  Olematta mitään hysteriaa, evästä on aina muutamaksi viikoksi.

  • Jenni sanoo:

   Niinpä, joillekin tämä on ihan ”normaalia” elämistä ja toisten mielestä hysteriaa. Me käydään myös kerran viikossa kaupassa tekemässä iso kauppareissu ja täydennetään sitä sitten tarpeen tullen. Joten ehkä sen takia tälläisen isomman satsin ostaminen kerralla ei tunnu itsestä ihan niiiiin ihmeelliseltä.

 • Hohhoijaa sanoo:

  Itse en varautunut suoraan koronan varalle, vaan siihen että jossain vaiheessa iskee yleinen paniikki/hysteria koronan takia ja sitten kaikki ostavat samaan aikaan kaupan tyhjäksi. Nyt on noin viikon ruuat perheelle kasassa.

 • Sirkka-Liisa sanoo:

  Yle uutinen 4.3.klo 11.10 tuomo björksted. lainaus jutusta”– Hetken aikaa mietin, lietsonko hysteriaa, kun kerron tästä julkisesti, Jenni Häyrinen sanoo”

  Haluan tuoda viestiä sinulle Jenny, ei tarvitse olla häpeissään etkä lietso hysteriaa. Aikuiset ihmiset tekevät itsenäisesti ja itse omat ratkaisunsa. Mielestäni ratkaisusi on ihan oikea. Meillä on ns. varmuusvarastona avaamattomat pakkaukset riisiä, jauhoja, kuivahiivaa, tonnikalaa, ananasta, tonnikalaa, hernekeittoa ym. purkeissa. Mausteista on aina varapurkit, tietysti monta muuta hyödykettaä. Tavarakiertää normaaliruuanlaitossa jatkuvasti ja mieheni kysyy välillä ”onko hälyytysraja lähellä vai ostetaanko lisää myöhmmin?”
  Syntyperäisinä ja monen polven stadilaisina on meidät lapsuudesta lähtien opetettu varautumaan. Maailma voi nyt olla 24/7 mutta niin ollut vain vähän aikaa ja isomman kriisin tai pienemmän kriisin (lakko ym.) normaalielämätoiminnot ei ole helppoa.
  Hienoa JENNY, olet oikeasti aikuinen, joka ymmärtää myös huomioida tulevaisuuttaan sekä perheen tulevaisuutta eikä vaan elä nythetiminäminä elämänkatsomusta.
  Useam viikon varastoon ostaminen EI OLE hamstrausta, se voi olla ajankäytön järkeistämistä. Olet hankkinut ostokset ja nyt voi huoletta vapauttaa aikaasi muuhun kuin pakolliseen kaupassa käyntiin. Ostamasi ruokatavara on normaalia Kehä III ulkopuolella ja vanhemmilla henkilöillö normaalia täällä stadissa.
  Häpeä pois ja järki kunniaan. Olet vaan ylpeä itsestäsi ja toteat muille: tämä oli minun ratkaisuni korona virus tilanteeseen. Seuraava aiheena blogiin ns. varastokierto varastossa

 • mikko sanoo:

  Miksi listalla ei ole esimerkiksi jauhoja? Jauhot säilyvät hyvin ja niistä voi tehdä leipää melkoiset määrät, toki pitää olla jokin tulisija/uuni käytössä. Ja miksi sipulia, sehän on lähinnä maustamiseent tarkoitettua. Vessapaperia? Alapesusuihkua voi käyttää ja jos vettä ei tulisi, niin silloin koko vessanpönttöä ei oikein voi käyttää ellei ole sitten jotain sadevettä ämpärissä huuhtomiseen.

 • A sanoo:

  Miksi pitää lietsoa paniikkia? Kausi-influenssan saat suuremmalla todennäköisyydellä ja sekin voi olla vaarallinen…

 • Jussi sanoo:

  Loistavaa! Oikein ja vastuullisesti toimittu; kun vain olisi tällaisia ihmisiä enemmän, niin kriisitilanteet sujuisivat paljon helpommin. Varautumisen voi tehdä joko liian aikaisin, tai ei lainkaan. Muita vaihtoehtoja ei todellisuudessa ole. Jos ja kun tuotteet ovat sellaisia joita normaalioloissakin tulee käytettyä, on toimintaa aika hankala kritisoida.
  Siinä vaiheessa kun on oikeasti tilanne päällä, on täysin turha alkaa perustaamaan komiteoita tai raapustamaan hankintaehdotuksia. Vaikka jotain tavaroita olisikin saatavilla, altistavat niiden hakureissut tuossa tilanteessa vakaville riskeille. Parempi istua kotona takan ääressä ja katsoa paniikkia vaikka televisiosta.

 • Donna sanoo:

  Kiitos rohkeasta ulostulosta. Aloimme puolisoni kanssa kasata kotivaraa viikkoja sitten, kaikessa hiljaisuudessa, juuri siksi, että niin moni ottaa öykkärin asenteen ja alkaa ivata tai suorastaan vihamielisesti hyökätä ihmisiä kohtaan, jotka varautuvat järkevästi. Sydämen vetää mustaksi se kammottavan epäinhimillinen tapa, jolla muiden ihmisten kuolemanpelkoon suhtaudutaan: vähätellen, mitätöiden, irvien. Kuinka ihmiset voivat olla niin julmia?

  Harvardin yliopiston sivuilla on hyvä kirjoitus Peter Sandmanilta, Princetonin yliopiston riskiviestinnän konsultilta. Hän puhuu siitä, miksi pelko on paljon rakentavampi reagointitapa kulkutautiin kuin kiistäminen. Sandman sanoo, että ihmisellä on taipumus kiistää tilanteen vakavuus, jotta hän ei joutuisi kohtaamaan pelon ja paniikin kaltaisia tunteita. Kuitenkin ihminen, joka alkuun pelästyy, kenties ylireagoikin, on kriisin puhjetessa psykologisesti valmis kohtaamaan tilanteen. Ihminen, joka on valinnut kiistämisen, ei ehdi valmistautua psykologisesti yhtä hyvin, kun kriisi iskee, ja hänellä on huonommat mahdollisuudet sopeutua.

  Sandman kirjoittaa, että viranomaiset ja toimittajat tapaavat useimmiten valita kiistämisen tien ja vähätellä uhkaa. He eivät tiedosta, että ”Älä pelkää” on huonompi viesti kuin ”Tietysti pelkäät, niin me kaikki teemme, mutta selviydymme tästä yhdessä”.

  Sandman esittää, että paniikki on itse asiassa harvinaista, ja kiistäminen huomattavasti yleisempi psykologinen reaktio. Tämänhän me varautujat olemme saaneet huomata kipeästi. Sandmanin ydinajatus siis on, että paniikki ei ole ongelma, vaan nimenomaan tilanteen vakavuuden kiistäminen silloin, kun seuraukset ovat vakavat. Pelko, Sandman sanoo, pelastaa henkiä.

  Siispä vielä kerran: kiitos esimerkillisestä rohkeudesta. Yritetään yhdessä saada kiistämisen vaarallinen kierre rikottua. Se ei ole pelonlietsontaa, vaan silmien avaamista todellisuudelle.

 • Make sanoo:

  Miksi ? Aivan turhaa, eivät kaikki tavarat kuitenkaan kaupasta lopu ja tuo käsidesi määrä on turha, onhan sulla saippuaa, mikä on parempaa kuin käsidesi.

 • Kaitsu sanoo:

  Valmiuslaki ja säännöstely. Poikkeusolojen ravintohuollon tarkoitus ei ole se, että ihmiset olisivat samanlaisten lihapatojen ja herkkujen äärellä kuin normaalioloissa. Poikkeusolojen ravintoon liittyvä kotivara tulee olla myös sellainen, että sen valmistamiseen kuluu mahdollisimman vähän vettä eikä sitä nimenomaan tarvitsisi kuumentaa.

 • Itsekästä menoa sanoo:

  Kun epidemia sitten ehkä kuukauden sisään oikeasti alkaa niin nämä hamstraajat ovat ostaneet kaikki käsidesit, eikä niitä riitä vanhoille ihmisille, jotka niitä tarvitsevat tuhatkertaisella todennäköisyydellä kuin alle 4-kymppiset. Itsekkyyden riemuvoitto, jossa lapset toimivat vain tekosyynä.
  PS. olethan varautunut myös kriittiseen kommentointiin kun halulsit blogiasi mainostaa julkisuudessa?

  • Jenni sanoo:

   Kriittinen kommentointi ok, oletukset ei niin ok. Lapset eivät ole tekosyy, vaan ihan oikea syy.

 • Nana sanoo:

  Kiva kun shoppailit tuollaisen läjän käsidesiä itsellesi! Nyt kun jotkut on hamstranneet tuollaisia määriä itselleen, ne onkin sitten joka paikasta loppu ja itsellä ei ole yhtään. Pesen kyllä aina käteni saippualla, mutta jos on jossain kaupoilla, niin olisi hyvä olla se yksi käsidesi laukussa kun aina saippuallapesu ei ole mahdollista, mutta levitetään me ilman jääneet sitten tuota tautia, kun jotkut tarvitsevat 10 purkkia käsidesiä kotiin kaappiin seisomaan.

  • Jenni sanoo:

   Heippa! Ei meillä ainakaan 10 purkkia käsidesiä kaapissa seiso. En ostanut niitä vain itselleni vaan neljälle hengelle, jokaiselle kaksi, joista toinen töihin tai reppuun ja toinen kotiin. Kyllä käsidesiä ainakin on vielä saatavilla, joten kannattaa kurkata toisesta kaupasta. Saippupesu sitä paitsi on parempi kuin käsidesi, joka on lähinnä varalle jos ei pääsisi käsiä pesemään.

 • Joku raja sanoo:

  Olisit kyllä voinut nuo hengityssuojaimet voinut jättää kauppaan. Huomasit itsekin haastattelun perusteella, että niistä on jo pulaa. Niitä tarvitsevat ihan oikeasti sairaat, lisäksi myös monet työssään. Muuten mulle on ihan sama jos hamstraat kämppäsi täyteen vessapaperia.

  • Jenni sanoo:

   En ole asiantuntija, mutta olen ymmärtänyt, että hengityssuojain auttaa vain suojaamaan siltä että ei tartuta muita. Eli hengityssuojain ei suojaa tartunnalta. Yhtä todennäköistä on että vaikka minä, sinä tai joku riskiryhmään kuuluva saisi tartunnan ja tarvitsisi hengityssuojainta että ei tartuta muita. Terveydenhuollolla on omat varusteet joten minun marketista hankkimani hengityssuojaimen ei siihen pitäisi vaikuttaa vai mitä?