Skip to main content

Koronavuosi on ollut itselleni tarpeellinen pysähdys. Ajatus kirkastuu, kun elämästä riisutaan kaikki ylimääräinen tohotus. Mikä riittää hyvään elämään? Millaisen maailman haluan jättää lapsilleni? Maailmanparannuskamaa, tiedättehän.

Ilmastoahdistus

Välillä “vaikuttaja” titteli tuntuu taakalta. On raskasta olla jatkuvan tarkkailun alla, etenkin kun olen kaikkea muuta kuin täydellinen ihminen. Vaikuttajana minulla on samaan aikaan valta ja vastuu, halusin niitä tai en. Näin ollen olen päättänyt, että en mainosta enää lihaa, enkä lentämistä. Päätöksestä huolimatta, syön itse luomulihaa silloin tällöin, mutta en halua kannustaa muita ainakaan lisäämään lihansyöntiä. Mieluummin inspiroin löytämään mahtavia kasvisreseptejä ja kalareseptejä, joiden avulla lihansyöntiä voi vähentää kuin huomaamatta – kuten olen itsekin tehnyt. Lihalla tarkoitan esimerkiksi tehotuotettua naudan, porsaan tai broilerinlihaa. En suhtaudu päätökseen täysin mustavalkoisesti, sillä esimerkiksi riista tai luomuliha voi olla ilmastoystävällinen ja eettinenkin valinta. Kalaa syön ja mielellään mainostan edelleen. 

Ilmastoahdistus

Lentomatkustaminen ja kolikon kaksi puolta

Rakastan matkustamista ja eri ruokakulttuureihin tutustumista. En pysty lopettamaan lentämistä kokonaan, mutta voin varmasti vähentää huomattavasti. Montako lentomatkaa tarvitsee tehdä vuodessa tyydyttääkseni hedonistisen matkustamisen tarpeen? Omalla kohdallani se saattaa olla yksi lento kerran vuodessa tai kerran kahdessa vuodessa Eurooppaan. Isäni ja lasten isoisä asuu Espanjassa, joten sinne todennäköisesti lennän toisinaan. 10-vuotis häämatka Sisiliaan, Italiaan jäi väliin koronan takia, joten se on vielä haaveissa elinaikanani. Olemme jo ottaneet selvää, miten matkustaa joku päivä Kööpenhaminaan junalla Ruotsin kautta. Koronavuonna Suomi-matkailusta on tullut oikea vaihtoehto ja Suomeen tutustumista haluan jatkaa pandemian väistyttyäkin. Matkustamisessa aion suosia junaa ja sähköautoa aina kun mahdollista.

Mutta en voi enää mainostaa lentämistä puhtaalla omatunnolla ja selkä suorana. Sisäistä ääntä on kuunneltava. Nämä päätökset tarkoittanevat minulle jonkin verran suoria tulonmenetyksiä. Toisaalta päätös voi avata uusia ovia myös töiden suhteen. En ole tähänkään asti tehnyt yhteistyötä isojen teholihatuottajien kanssa, joten sen suhteen isoja muutoksia ei tule. 

Avuksi hiilijalanjälki laskuri

Ilmastonmuutoksesta löytyy tietoa ja faktaa tällä hetkellä joka tuutista, joten tätä kanavaa en valjasta minkäänlaiselle räntille tai syyllistämiselle. Mutta jos jokainen tekee oman parhaansa, niin olemme varmasti jo paremmalla polulla vai mitä? Itseäni auttoi oman tilanteen hahmottamisessa Sitran hiilijalanjälki laskuri. Hiilijalanjälki tarkoittaa tuotteen tai palvelun aiheuttamaa ilmastokuormaa eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja näistä syntyy.

Koronavuosi on ollut erikoinen ja nykyhetki antaa ruusuisemman kuvan tilanteesta kuin vanha normiarkeni. Lentoja ei ole kertynyt yhtään, julkisen liikenteen käytön voi laskea yhden käden sormilla ja koronavuonna en ostanut itselleni lainkaan uusia vaatteita vaatekaupasta, jos lenkkitossuja ei lasketa. Toisaalta laskuri ei huomioi, että olemme juuri remontoineet 109 m2:n asunnon lattiasta kattoon. Laskuri antaa kuitenkin osviittaa ja ideoita, miten omaan hiilijalanjälkeen voi vaikuttaa. Ensimmäinen tulokseni oli 3100 kg CO₂e vastaajien keskiarvon ollessa 7000 kg CO₂e. Laskurin ansiosta sain motivaation vaihtaa sähkösopimuksemme ekosähköön ja sain uudeksi tulokseksi 2500 kg CO₂e. Ensi vuonna luku tosin nousee kahden kissavauvan saapuessa huusholliin. Kisulit syövät varmaan enemmän lihaa kuin meidän muu perhe yhteensä…

Ilmastoahdistus

Miten vähentää hiilijalanjälkeä?

Tässä joitakin asioita, joilla olemme muokanneet arkeamme ilmastoystävällisemmäksi jo pidemmän aikaa. Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että osan kohdalla kyse on muistakin motivaattoreista kuin ilmasto.

  • Enemmän kasvisruokaa. Joitain vuosia sitten kerroin, miten puolitin perheemme lihansyönnin. Siinä missä 10 vuotta sitten söin joka päivä lihaa, sen puolittaminen tuntui jo saavutukselta. Tällä hetkellä syömme punaista luomulihaa keskimäärin kerran viikossa. Ferritiini ja rauta-arvoni ovat edelleen niin alhaiset, että vaikka tuntuu, että voisin luopua punaisesta lihasta, niin terveydellisistä syistä en uskalla jättää sitä kokonaan. Rautakuureja ei voi syödä loputtomasti. Ei siis täydellistä ja tämäkin muutos on ottanut aikaa. Maitotuotteita olen vaihtanut koko ajan enemmän kasvispohjaisiin, mutta juustosta en pysty luopumaan. Onneksi rakastan kasviksia ja eri sesongit inspiroivat ruoanlaittoon. En koe, että olisin jäänyt mistään paitsi lisäämällä kasvissyöntiä. Päinvastoin!
  • Kalaa syömme pari kertaa viikossa. Kaloissa yritän suosia yhä enemmän kotimaisia Itämeren kaloja ja järvien parvikaloja.
  • Laatikkopyörä on perheemme auto. Kuljemme pääasiallisesti kävellen, pyörällä ja hangessa pulkalla. Silloin tällöin autolle on kuitenkin tarvetta, jolloin vuokraamme yhteiskäyttöisen, puhelin appilla toimivan Greenmobility sähköauton. Suosimme junaa bussin sijasta jos mahdollista. En halua autoa päästöjen takia, mutta myös pitääkseni itseni liikkeessä arkiliikunnalla. Päätimme hiljattain olla hankkimatta omaa sähköautoa, koska se ei ole välttämätön ja aiheuttaa myös päästöjä, vaikkakin vähemmän kuin bensa-auto. 
  • Ostan mahdollisimman paljon tavaraa käytettynä. Uusi kotimme on kalustettu pääasiassa kierrätyskalusteilla. Ainoastaan tänään (vihdoin!) saapuvan Hakolan sohvan tilasimme uutena. Olen skrollannut Tori.fi ja Facebook Marketplacea päivittäin kuukausikaupalla löytääkseni juuri oikeat kalusteet, mikä tekee sisustamisesta hidasta. Toisaalta arteen löytämisessä on jotain palkitsevaa. Lisäksi luonto ja lompakko kiittää. Suurin osa shoppailusta on lapsille. Korona-aikana kirppiksiä ei ole tullut kierrettyä ja hyväkuntoisten käyttövaatteiden löytäminen käytettynä on vaikeaa. Yksi “synti” perheessämme on myös elektroniikka, jota löytyy joka nurkasta. On tietokoneita, kännyköitä, pädejä ja vehkeitä. Työvälineitä kuten kännykkää ja tietokoneita päivitän säännöllisesti.
  • Päivitin sähkösopimuksemme Helen ympäristösähköön. Hinta on hieman korkeampi, mutta ympäristösähkö ei käytä fossiilisia polttoaineita vaan uusiutuvaa energiaa.

Ilmastoahdistus nostaa herkästi päätään uutisoinnin keskellä. Tärkeintä on mielestäni yrittää vaikuttaa siihen mihin itse voi ja jokaisen polku kulkee eri reittejä. Syyllistämättä, ratkaisuja etsien ❤️

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Yksi kommentti

  • Petra sanoo:

    Kiinnostavaa pohdintaa, kiitos! Omalla kohdallani olen pyrkinyt esim. kierrättämään vaatteita, kirjoja, jne. ja huolehtimaan esim. siitä, että yritän lajitella roskia. (suoraan sanottuna ilmastohyveellisyys ei varmaan kyllä esille loista…) Ruokailun suhteen olen aika liberaali (täh? liberaali? ;-)), paitsi että suosin vapaan kanan munia ja aina välillä vapaan lehmän maitokin tarttuu kaupasta mukaan. Tällainen kevytluomuilu riittää itselleni ainakin toistaiseksi. Yksi opiskelun aihe on ruokahävikin vähentäminen, sillä saralla hyvät reseptit ovat huippujuttu. Kirjoitit luomulihasta, olisi kiinnostavaa lukea blogiteksti vaikka joltain luomutilalta, lähiruokakaupasta, viljatilalta, tms. Siinäkin tehdään jonkinlaisia ilmastotekoja ja olisi hyvä, jos kaupoissa lähituotanto näkyisi vielä nykyistä enemmän.

Jätä kommentti