FOCACCIA LEIPÄ

Pellillisellä focacciaa ruokkii jos ei nyt pientä jalkapallojoukkuetta niin ainakin ryhmän ruokabloggaajia Blogiringin syysiltamissa. Minulle napsahti siis focaccia-nakki, Lauran tähti hämmensi armeijatykillisen verran tomaatti-vuohenjuustokeittoa ja hieman epäonnisen Marian pieni leipomon kakkutäyteexperimentin seurauksena Stockmann vastasi suklaakakusta. Toivottavasti suklaakakku maistui sille Kallion pitkäkyntiselle, joka varasti kakkulaatikot toimistomme rappusilta luulleen niitä pussikaljoiksi 😉
Italialainen focaccia ei ole rasvakammoisille. Tuntui että leipä imi öljyä kuin sieni, ja silti leivänpohjaan olisi voinut laittaa vielä lorauksen reilummalla kädellä. Omaan suuhun focaccia on parhaimmillaan ihan vain suolan ja rosmariinin kera, mutta päälle voit laittaa niin juustoa, sipulia kuin lihaakin. 
focaccia leipä resepti ohje

Resepti: Suklaapandan keittiössä blogista

Focaccia pellillinen

3 1/2 dl vettä
7 dl vehnäjauhoja
25 g tuoretta hiivaa
1,5 tl suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa

päälle
1/2 dl oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
sormisuolaa reippaasti
rosmariinia

Ripottele hiiva kädenlämpöiseen veteen, sekoita ja anna liueta. Sekoita joukkoon myös öljy, hunaja ja suola. Lisää jauhoja pikkuhiljaa. Vaivaa taikina käsin tai yleiskoneella ainakin 5 minuuttia. Kohota liinan alla 30 min.

Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi reippaalla öljyllä. Kumoa taikina ja levitä taikina painelemalla käsin pellille. Kohota liinan alla vielä 30 min.

Murskaa valkosipulinkynnet öljyn joukkoon. Painele kuoppia leipään sormin ja valele öljyllä. Ripottele päälle suolaa ja rosmariinia. Paista 250 asteessa n. 10-12 minuuttia. Voitele leipä vielä heti oliiviöljyllä.

Tarjoile syksyisen sopan, ja viinilasillisen kera. Arkistojen perukoilta löytyy soppareseptejä millä mätätä:

Kasvissosekeitto paahdetuista kasviksista
Italialainen tomaattikeitto
Seljanka
Maa-artisokkakeitto
Bloody Mary tomaattikeitto
Aurinkoinen lammaskeitto
Kurpitsakeitto
Sipulikeitto

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.

Arkistojen kätköistä

8 kommenttia

  1. Merja 02.11.2013

    Ihana muisto tulvahti mieleen tästä: italialaista rantahiekkaa sandaaleissa ja focacciaa rantaeväänä lähileipomosta. Tuliskohan rantaloma syksyn keskelle, jos tätä laittaisi?

    Vastaa
  2. Sari 02.11.2013

    Hyvä idea :), tota huomenna ku pientä perhebrunssia rakentelen…. Possua kans nyhdettynä parin palan väliin b-soossilla ja sipulilla…. joo-o, nuorimies ruokittavana ja tämähän oli vaan osanen tarjoilua 😀

    Vastaa
  3. Terhi 03.11.2013

    Foccacia on kyllä niin namia ja taas, miten ihanat kuvat! Harmi kun ehtinyt piipahtamaan, olisin kyllä maistellut mieluusti mutta ensi kertaan!

    Vastaa
  4. Nanna 03.11.2013

    Niinpä se minäkin ruokin kesällä focaccialla lauman blogaanrja kun blogimiitin emäntänä tunsin velvollisuudeksi huolehtia, että pöydässä on leipää. Yllättävää ehkä, mutta olin ihan eka kertaa focacciaa leipomassa, ja sanon vaan, että näinkin simppelissä leivässä kyllä onnistuu sössimään sata ja yksi asiaa. onneksi paikalla oli paljon minua viisaampia ja kokeneempia focaccian tekijöitä, ja heidän nikseillään saatiin leivät lopulta leivottua. Onkin pitäny jakaa nuo jutut, vaan en ole vielä uskaltanut focaccian tekoon….

    Vastaa
  5. Jenni 03.11.2013

    Mun focaccia muistot on lähinnä syksysiä, joten mulla ei focaccia ei toimi rantaloman korvikkeena, mutta kokeile sinä Merja ihmeessä! 🙂 Italialainen rantahiekka sandaaleissa kuulostaa tällä hetkellä paljon paremmalta kuin tämä focaccia reseptini…

    Sari, pientä hiukopalaa sitten lähdit tekemään!! Toivottavasti oli onnistunut ja riittävä brunssi 🙂

    KiitosTerhi – haluaisin taas kunnostautua enemmän kuvien kanssa mutta sitä tekee minkä ehtii. Tämä syksy kun on sellainen haipakammasta päästä…Kiva kuulla että tykkäsit!

    Nannaa. Toi focaccia on just hyvä jos yhtään on huoli että riittääkö ruoka. Perushiilarimättöä jota voi sitten dippailla vaikka ylijääneisiin sooseihin tai tehdä pikku yövoikkareita. Ja noooo – mitkä ne niksit on?! Noin niinku pääpiirteittäin. Jotain ihan muuta kuin tämä resepti? 😀 Olin ihan tyytyväinen tähänkin reseptiin, joskin voisi olla jotenkin öljyisempi. Kokeilen lisätä seuraavaksi ihan enemmän öljyä, mutta muitakin niksejä täydellisen focaccian leipomiseksi otetaan vastaan. Multakin kun meni tämän kanssa vasta focaccianeitsyys.

    Vastaa
  6. Oi, focacciaa! Niin hyvää esimerkiksi salaatin kanssa. Ja niin monipuolinen, ettei siihen oikein voi edes kyllästyä. Täytyypä laittaa tämä ohje kokeiluun 🙂 Ehkäpä jo tänä viikonloppuna!

    Vastaa
  7. Bea 07.11.2013

    Kuulostaapa herkulliselta! Alan ottaa vasta ensiaskeleitani ruokablogimaailmassa sellaisen myös itse väsättyäni oman ja avomiehen aasialaisen ruokakulttuurin kohtaamisista kertomaan. On tosin huono ajatus selailla moisia, kun nälkä kurnii vatsanpohjalla! 😉 Oikein mukavaa syksyä!
    -Bea
    http://lovecurryandotherspices.blogspot.fi

    Vastaa
  8. Jenni 09.11.2013

    Sini – huikkaatko miten focaccia maistui jos innostut testaamaan!

    Hauskaa Bea, tervetuloa seuraan iloiseen (ja nälkäiseen) 🙂 Samoin, mukavaa syksyä ja kokkailu sekä bloggailu intoa. Sushivinkit ainakin heti pistivät silmään varmasti hyödyllisinä monelle!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *