YHTEISTYÖSSÄ ASENNEMEDIA JA CASTELLO
Olen jahdannut täydellistä hampurilaista maailman katukeittiöistä, ravintoloista ja julkaisimpa hampurilaisreseptejäni ihan kirjaksi asti. Unohtakaa kaikki tähän asti oppimanne ja kuulemanne. Castello heitti tälle fanaattiselle burgerifriikille haasteen luoda premium hampurilainen. Kaikki kokemani ja kauhan varressa oppimani tiivistyy tähän täydelliseen burgeriin. Annoin kaikkeni ja se on juurikin niin täydellinen kuin uskalsin unelmoida. En muuttaisi mitään. Tältä näyttää täydellisen hampurilaisen anatomia osiin purettuna: kuohkea itsetehty hampurilaissämpylä, rasvaisesta luomunaudanlihasta parilalla paistettu pihvi, sulanut Castello Burger Blue homejuustoviipale, raikastava kevätsipuli-kiinankaali homejuustojogurtti, karamellisoitua persikkaa balsamicosiirapilla, rucolaa ja uunitomaatteja. Olisiko tässä tämän kesän paras grillihampurilainen?
Täydellisen hampurilaisen anatomia
Analyysini perusteella täydellisen hampurilaisen kolme kriittisintä ainesosaa ovat sämpylä, laadukas pihviliha ja maukas, sulava juusto. Sämpylä on ainoa mistä lähtisin tinkimään nopeuttaakseni valmistusta. Itsetehdyn sämpylän korvikkeena voit käyttää paistopisteen leipiä ja sämpylöitä. Lihaksi valitsin Herkun lihatiskistä rasvaista luomunaudanlihaa, jonka voi jättää paistettaessa hieman roseeksi. Mausteiksi riittää suola ja pippuri. Savusuola voisi toimia myös! Voimakas valmiiksi siivutettu Castello Burger Blue homejuustoviipale tottelee hyvin ja suli nätisti pihvin päälle. Erittäin näppärä myös grillaukseen tai mökkielämään. Jos et ole yhtä vannoutunut homejuuston ystävä *ei ymmärrä* niin vaihtoehtoisesti voit käyttää Castellon Burger Cheddar viipaleita. Cheddar oli tarpeeksi voimakas ja suli myös helposti pihvin päälle juustonsulatustestissäni. Juuston saa muuten sulamaan pihvin päälle nopeammin pitämällä pannun päällä vaikka isoa kattilankantta. Molemmat Castello juustot löytyvät luottokaupastani Stockan Herkusta nyt kamppishintaan.
Täydellisen hampurilaissämpylän salaisuus: pitkä nostatus ja pintaan ruokasoodaa.
Hampurilaissämpylät
8 kpl
2 dl vettä
1 dl maitoa
15 g tuorehiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 kananmuna
n. 8 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä
pinnalle
1 kananmuna
1/2 rkl vettä
1 tl ruokasoodaa
seesaminsiemeniä
Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva, sokeri ja suola. Anna tekeytyä 10 minuuttia. Riko kananmunan rakenne vatkaamalla haarukalla ja lisää kananmuna joukkoon. Lisää jauhot taikinaan erissä käsin tai yleiskoneella vaivaamalla. Lisää lopuksi öljy ja jatka vaivausta 5 minuuttia. Peitä taikina liinalla ja anna kohota 2 tuntia.
Jaa taikina 8 osaan ja muotoile sämpylöiksi. Anna sämpylöiden nousta pellillä liinan alla 1-1,5 tuntia. Sekoita kananmuna, vesi ja ruokasooda. Voitele sämpylät ja ripottele päälle seesaminsiemenet. Paista 10-12 minuuttia 200 asteessa uunin keskitasolla.
Täydellisen hampurilaispihvin salaisuus: rasvainen luomunaudanliha ja tumma paistopinta.
Täydellinen hampurilaispihvi
8 kpl
800 g luomunaudanlihaa
sormisuolaa
pippuria myllystä
8 siivua Castello Burger Blue homejuustoviipaleita
1 rkl voita paistamiseen
1 tl rypsiöljyä paistamiseen
Nosta jauheliha lämpimään hieman ennen paistamista. Muotoile liha pyöreiksi pihveiksi ja paina pihviä hieman kuopalle keskeltä. Pihvi vetäytyy paistuessa ja paistuu näin tasaisemmin. Lämmitä paistinpannu, parila tai grilli kuumaksi ja lisää voi sekä öljy. Paista pihvejä muutama minuutti ensin toiselta puolelta. Älä liikuttele pihvejä vaan anna paistua rauhassa. Käännä, mausta suolalla ja pippurilla ja aseta päälle viipale Castello Burger Blue juustoa. Pannulla paistaessa voit tässä vaiheessa asettaa päälle ison kattilan kannen; lämpö levittäytyy tasaisemmin ja juusto sulaa nopeammin. Paista muutama minuutti. Naudanlihapihvin voi jättää hieman roseeksi. Tarjoile heti!
Täydellisen hampurilaisen viimeistelee maukas ja helposti sulava Castello Burger Blue.
#burgergoals
Karamellisoidut persikat ja balsamicosiirappi
karamellisoidut persikat
4 persikkaa
hyppysellinen ruokosokeria (tai hunajaa)
voita tai rypsiöljyä paistamiseen
Viipaloi persikat ja ripottele viipaleiden päälle hieman ruokosokeria. Paista persikat keskilämmöllä grillissä tai pannulla.
balsamicosiirappi
1 dl laadukasta balsamicoa
2 rkl ruokosokeria
Keitä balsamicoa hiljalleen kattilassa kunnes balsamico on keittynyt hieman kasaan, noin 10 minuuttia. Jäähtyessään balsamicosiirappi sakenee entisestään.
Täydellinen makukolmio: karamellisoituja persikoita, balsamicosiirappia ja Castello Burger Blue homejuustoa.
Söin kaksi. Lounaan päälle.
Homejuustojogurtti
2 siivua Castello Burger Blue homejuustoa
200 g turkkilaista jogurttia
50 g kiinankaalia
1 kevätsipuli
1 tl hunajaa
suolaa
pippuria
Murusta homejuusto haarukalla. Lisää joukkoon jogurtti, mausteet ja pieneksi suikaloitu kiinankaali sekä silputtu kevätsipuli. Anna tekeytyä hetki jääkaapissa.
Nuff said.
Yhteistyössä Asennemedia ja Castello
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – nyt Adlibris verkkokaupassa!
Hieno yksityiskohtainen postaus. Saispa purasta heti.
Osallistu kastehelmi arvontaan.
Hyvää keskiviikko päivää.
Mikä on soodan funktio sämpylöiden voitelussa? En ole aikaisemmin törmännyt.
Kiitos, tätä hampurilaista väännettiin antaumuksella ja aikamoisella pieteetillä 🙂 Mutta nyt täydellisen hampurilaisen ohje on valmis, eikun kokeilemaan! Aurinkoista viikkoa sinulle 🙂
Ah, kirjasin selityksen tekstiin jossain vaiheessa, mutta päässyt tipahtamaan. Eli ruokasooda antaa sämpylän pintaan väriä. Sämpylänkansista pitäisi näin tulla hieman tummempia ja ”bistrotyylisiä”. Tälläiseen nippelitietoon tullut joskus törmättyä!
Täydellinen!
Mission completed! 🙂
wau mikä burgeri! Pelkästään näkemin saa makunystyröissä tuntumaan mehevän burgerin maun!! 😀 Sämpyläohjetta täytyy testasta ehdottomasti jokin kerta!
http://minisweetbites.blogspot.fi/
Kannattaa testata, erittäin hyvä..eikun täydellinen! 🙂
Tuleeko hampurilaisen väliin tomaattia vai pelkästään lautasen reunalle? Kokoamisohje olisi vielä kiva! Muuten ohje on mainio ja menee kokeiluun. Kiitos 🙂
Miksi nykyään hampurilaissämpylöihin laitetaan niin usein maitoa? Minun mielestäni maito pilaa kaiken ja siksi suosin nimenomaan mäkkärin, hesen tai burger kingin hampurilaisia (ilman juustoa) noiden briossisörsseleiden sijaan.
No olipahan ylistys 🙂 Emme voi sietää sinihomejuustoa, emmekä Auraa. Jäkii.