KOKONAINEN KANA UUNISSA

kokonainen kana uunissa resepti
Hyvä, paha kana. Tai siis broileri jos puhutaan ihan asioiden oikeilla nimillä. Broileri on lihantuotantoon jalostettu nopeasti kasvava kanan risteytys. Kaupan marinadissa lilluvat broilerit saavat aikaan pahimmat omantunnon taistelut ja vilunväristykset. Valmiiksi marinoituihin suikaleisiin en nyt lähtökohtaisesti koske, mutta silloin tällöin ostoskorin pohjalle eksyy kana poikineen.
Luomukanaa on edelleen erittäin huonosti saatavilla kauppojen perusvalikoimissa. Tällä hetkellä ainoa luomuvaihtoehto taitaa Suomessa olla Luomunokan tuotteet, joita saa tilattua mm. Kauppahalli24:sta. Kiireisenä ja spontaanina kuluttajana tartun herkästi toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon eli ns. maalaiskanaan. Käytännössä ”maalaiskana” on kuitenkin markkinointikikka ja ei kerro itsessään mitään broilerin tuotantotavoista. Jyrki Sukulan nimellä ratsastava Naapurin Maalaiskana on ymmärtääkseni hieman eettisempi valinta – ainakin jos perinteisin menetelmin tehotuotettuun broileriin vertaa. Naapurin Maalaiskanat saavat mm. elää joitain päiviä pidempään, elintilaa on enemmän, elinolosuhteet pyritään rytmittämään mahdollisimman luonnonmukaiseksi luonnonvalolampuilla ja kanat syövät GMO vapaata viljaa. Joitakin päiviä pidempi elämä takaa hitaamman kasvun ja vähemmän tehotuotannosta johtuvia sairauksia. Missään maalaistalon nurmella kanat eivät kuitenkaan tepastele.  Mutta onhan se nyt ihan sairaan hyvää, kokonainen uunissa paistettu kana rapsakalla nahalla ja mehukkaalla rintafileellä. Vielä kun voisi syödä hyvällä omallatunnolla.
kokonainen kana uunissa resepti

Maissikauden avajaiset!

kokonainen maalaiskana uunissaMaalaiskanaa salvia-valkosipuli yrttivoilla.

Kokonainen kana uunissa

1-1,5 kg kokonainen luomu- tai maalaiskana
1 luomusitruuna
oliiviöljyä

yrttivoi
100 g huoneenlämpöistä voita
kourallinen yrttejä (salvia, rosmariini, timjami)
3 puristettua valkosipulinkynttä
loraus oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Sekoita yrttivoi. Pyyhi kana talouspaperilla. Hiero yrttivoita kauttaaltaan ja kanan sisään. Tee tarvittaessa kanan nahkaan muutamia viiltoja ja tunge yrttivoita myös nahan alle. Laita kokonaisia sitruunalohkoja kanan sisään. Sivele kana vielä oliiviöljyllä. Paista 225 asteessa 15 minuuttia. Laske lämpö 180 asteeseen ja paista vielä noin tunti. Lopuksi voit käyttää grillitoimintoa, jotta nahasta tulee rapeaa. Sisälämpömittari on näppärä väline ja sisälämpötilan tulisi olla paksuimmasta kohdasta vähintään 75 astetta.

kokonainen maalaiskana uunissaYrttivoilla siveltiin myös kokonaiset uunimaissit.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.

Arkistojen kätköistä

jaa jos tykkäsit
FacebookTwitter

20 kommenttia

  1. Anonyymi 11.08.2016

    Vanhentunutta tietoa tuotemerkkien eroista. Naapurin maalaiskanassa uusi omistaja muutti asioita. GMO-vapaa rehu pitää paikkaansa.

    Vastaa
  2. Jenni 11.08.2016

    Jaa-a. Edelleen heidän sivuiltaan löytyy tälläisiä tietoja http://www.naapurinmaalaiskana.fi/tietoa/

    Mihin perustat tiedon että meininki on muuttunut? Pitänee kysyä heiltä suoraan…

    Vastaa
  3. Anonyymi 11.08.2016

    Menepä suoraan yrityksen etusivulle. Sieltä ei enää löydy tietoa-sivua vaan se on piilotettu vaikkei näköjään poistettu kunnolla. Mutta kannustan kysymään suoraan Kronfågelilta.

    Vastaa
  4. Jenni 12.08.2016

    Tämähän on erikoista. Kiitos, kysäsen suoraan! 🙂

    Vastaa
  5. Hannele 14.08.2016

    Se on selvää, että Suomenkaan markkinoilla nurmella siellä täällä tepastelevat kanat ole mahdollinen tapa tuottaa lihaa jokaiseen ääsmarkettiin. Kunpa löytyisi jokin kultainen keskitie, joka mahdollistaisi eläimille elämisen arvoisen elämän. Ihan todella harmi, jos Naapurin kana on karsinut laatua.

    Vastaa
  6. Juulia 14.08.2016

    Onneksi mun lähikaupasta löytyy luomukanaa. Silloin harvoin kun kanaa ostelen, niin kokonainen on kyllä mun mielestä paras valinta, siitä kun saa sitten liemet sunmuut keiteltyä ja hyödynnettyä koko tipun 🙂

    Vastaa
  7. Mari - Kivistössä 14.08.2016

    Tämä kana-juttu on tosiaan mutkikas. Luomuvaihtoehtoa ollaan myös kannatettu, mutta se ei ole enää hinnaltaan sitten perheen arkiruokaa-kategoriassa.

    Oli kana mikä oli, siitä tulee uskomattoman herkkua kun huitelee voita niskaan! Ja ihanat maissinautinnot on noihin kuviin vangittu
    🙂

    Vastaa
  8. Mari 14.08.2016

    Voi noita nautinnollisia ilmeitä maissia rouskiessa <3

    Vastaa
  9. Veera R. 14.08.2016

    Tulin nyt hieman surulliseksi tästä Maalaiskanatiedosta. 🙁 Luomubroileri ei ole minun kukkaron kestävissä hinnoissa. Aattelinkin, että jotain omituista tässä on kun maalaiskanaa alkoi saada Lidlistä.
    Mutta kokonainen kana on kyllä ihan superherkkua!

    Vastaa
  10. Jenni 14.08.2016

    Laitoin Naapurin maalaiskanalle viestiä fb/ssä ja vielä sähköpostitse perjantaina. Tottakai haluan selvittää pitääkö huhu paikkansa. Paras keino lienee jos ei nyt lopettaa niin edes vähentää lihansyöntiä.

    Vastaa
  11. Jenni 14.08.2016

    Mikäs se tollanen lähikauppa on? Keskustan Anton & Anton? Aika luksusta! Luomukukkoa saa kai vielä kohtuuhintaan 15 €.

    Vastaa
  12. Jenni 14.08.2016

    Aika harvinainen herkku tälläinen kokonainen kana meilläkin on. Neljä suuta syö sen verran että kauppalaskua on pakko järkevöittää esim ostamalla naapurin maalaiskanaa luomun sijasn. Mutta pian selviää onko sekin vain suuri puhallus :/

    Vastaa
  13. Jenni 14.08.2016

    Lasten lemppareita!

    Vastaa
  14. Jenni 14.08.2016

    Ollaan siis samassa jamassa. Toivon että saan heti alkuviikosta selvennystä tähän maalaiskana keissiin. Aika hidasta reagointia heiltä…

    Vastaa
  15. Juulia 15.08.2016

    Hertsikan Hertta! Ei siellä aina oo, varsinkaan niitä kokonaisia, mutta usein kyllä 🙂

    Vastaa
  16. Anonyymi 16.08.2016

    Hei ja pahoittelut että vastaukseni on viipynyt. On hyvä, että olemme kiinnostuneita siitä, miten linnut kasvatetaan. Kasvatusolosuhteilla ja ruokinnalla on nimittäin suuri ja suora merkitys siihen miltä linnut maistuvat. On totta, että olemme muuttaneet hiukan ruokintareseptiä, jotta lintumme voisivat paremmin. Olemme lisänneet hiukan soijaa ja suoloja kotimaiseen kauraan ja vehnään pohjautuvaan ruokaan, jotta lintujen kasvu olisi tasaisempaa ja niiden terveys koko kasvukauden hyvä. Haudonta kestää 21 vrk, jonka jälkeen kuoriutuneet tiput viedään kasvattamoihin (30-50 min. matka-aika). Lintujen kasvatusaika vaihtelee 36 vuorokaudesta (grillilinnut) 46 vuorokauteen linnun käyttötarkoituksesta riippuen. Kasvatustiheys on sama kuin aiemminkin. Suurin muutos on se, että vuosi sitten meillä oli yksi kasvattaja ja nyt niitä on yhdeksän. Miksi sitten olemme poistaneet tuotantotarina-animaation nettisivuiltamme. Edellä mainittujen muutosten, sekä teknisen syyn (verkkosivujen alustan vaihto) takia. Herkullisin terveisin Jyrki Sukula

    Vastaa
  17. Jenni 16.08.2016

    Hei Jyrki ja kiitos vielä vastauksesta!

    Toivottavasti kuluttajat pääsevät lukemaan päivitetyistä tuotantotavoista sivustouudistuksen jälkeen. Monelle tämä on varmasti tärkeää tietoa ostopäätöksen tueksi ja suurin syy miksi itsekin olen ostanut Naapurin maalaiskanan tuotteita.

    Vastaa
  18. Alisa 18.08.2016

    Mielenkiintoinen juttu ja keskustelu! Teen kanaa äärimmäisen harvoin ja sen alkuperää on tullut mietittyä vielä harvemmin. Täsät viisastuneena uusin ajatuksin kohti tulevaisuutta 😀

    Vastaa
  19. Pakko myöntää, että kotkojen syöminen on jäänyt aika vähiin tuotanto-olojen vuoksi. En vain tee mieli. Onneksi on metsästävä mies ja uskon, että riista on paljon terveellisempää kuin tehotuotettu broisku, vaikka onkin punaista lihaa. Toivottavasti jatkossa eettistä broiskua olisi enemmänkin tarjolla.

    Vastaa
  20. […] parasta kanaa! Tein kokonaisen maalaiskanan uunissa Liemessä-blogin ohjeella. Tuunasin ohjetta puolittamalla voin määrän, ja niin siitä tuli minun makuuni juuri sopivaa. […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *