Skip to main content

Juhannuspäivän iltana pyörin Suomenlinnan taloa ympäri muina kukkahattutäteinä. Toisessa kädessä pavlova, toisessa kamera. Kolmannella hätistelin lokkeja. Kuvat hieman romantisoivat tunnelmaa. Niistä rajautuu ulkopuolelle etupihan kolomatta päivää kiskova ryyppyporukka ja takapihan jopebileet viljelypalstalla. Mutta sitähän tää on, tämä Suomen juhannus. Ryyppäämistä ja pavlovaa.

Juhannuspavlova on kuin iso hattara tarjoiluvadilla. Lopulta aika pienellä vaivalla syntyy näyttävä kesätarjottava. Juhannuspavlovaa tulee varmasti versioitua eri tavoin pitkin kesää. Pavlovaa pystyi myös yllättävän hyvin leikata kakkupaloiksi. Ja onhan se nyt kaunis!

Pavlova on suuremmalti osin sokerihöttöä, joten en enää lisännyt täytteeseen sokeria. Lisäksi tuoreilla marjoilla pavlovaan saa raikkautta. Tamperelaisesta, italialaisiin herkkuihin erikoistuneesta Culinaria-puodista tilaamani vihreä pistaasirouhe sopii mansikan pariksi. Muutamalla ranneliikkeellä rouhetta tietysti tekee itsekin pistaasipähkinöistä.

Raakalakritsijauheen lisääminen marenkipohjaan ei ole mitenkään pakollista. Pieni häivähdys lakritsia ei tee huonoa maulle, mutta nyt sen tarkoitus oli lähinnä parantaa pavlovan väriä. Täyte oli vitivalkoinen, joten halusin marenkipohjan taittavan enemmän luonnonvalkoiseen tai beigeen. Sama värikikka onnistuu tekemällä marenki ruokosokerista, mutta sitä ei nyt kaapista löytynyt.

Juhannuspavlova

gluteeniton

Marenkipohja:
4 huoneenlämpöistä valkuaista
2,5 dl sokeria
1 tl raakalakritsijauhetta
2 tl maissitärkkelysjauhoja
1 tl omenaviinietikkaa

Täyte:
2 dl kauravispikermaa
1 prk vaniljarahkaa

Koristeluun:
mansikoita
pistaasipähkinää rouhittuna

Erottele huolellisesti valkuaiset ja keltuaiset. Varmista että välineet ovat puhtaita ja kuivia. Vatkaa valkuaiset höttöiseksi vaahdoksi.
Jatka vatkaamista ja lisää puolet sokerista hiljalleen joukkoon. Sekoita loput sokerista, raakalakritsijauhe ja maissitärkkelysjauhot ja lisää vaahtoon.
Jatka vatkaamista kunnes vaahto on kiiltävää ja jämäkkää, aikaa menee noin 5 minuuttia. Lisää omenaviinietikka ja vatkaa vielä hetki.

Muotoile marenki isoksi keoksi leivinpaperin päälle. Tee keskelle kuoppaa. Vedin reunoja ylöspäin ruokalusikalla, jolloin pohjasta tulee kraaterimainen. Paista pavlovapohjaa uunin alatasolla 125 asteessa noin 1 tunti 45 minuuttia. Sammuta uuni, mutta älä aukaise uuninluukkua vaan anna pavlovapohjan jäähtyä uunissa.

Vatkaa kerma jämäkäksi kermavaahdoksi. Sekoita varovaisesti ja nopeasti joukkoon maustettu rahka. Aseta pavlovapohja tarjoilualustalla. Lusikoi päälle täytettä. Koristele mansikoilla ja rouhitulla pistaasipähkinällä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Yksi kommentti

  • Josefiina sanoo:

    Ihanan näköinen pavlova! ? Mitä asetusta käytit uunissa paistaessa?

Jätä kommentti