PAREMPAA ROSKARUOKAA

Reilu vuosi sitten herään aamuyöstä kello kolme ja ponkaisen ylös. Naputan tietokonetta näytön kajossa. Moni muukin luova idea on tallentunut juuri näin yöaikaan ja suurin osa on hautautunut pöytälaatikkoon odottamaan otollisempia aikoja. Niin nytkin.

Nyhtökanahampurilainen ja bataattiranskalaiset.

Olen en-edes-niin-salaa haaveillut omasta keittokirjasta, mutta en ole koskaan halunnut kirjoittaa keittokirjaa keittokirjan kirjoittamisen takia. Jäin odottamaan sitä kuningasideaa joka saisi minut liikkeelle, innostumaan ja jännityksen nousemaan. Se kuningasidea oli tuona yönä käsissäni A4:lla; keittokirjani sisällysluettelo. Annoin kirjalle työnimen ”Snägäri”. Alkuperäinen Snägäri kokoaisi snägärien parhaimmat ja legendaarisimmat annokset, veisi ne kotikeittiöön ja valmistaisi hyvistä raaka-aineista parempaa roskaruokaa. Snägärit herättävät ihmisissä tunteita ja tarinoita. Muistan itse hyvin kun mummoni piti Lohjalla silloin kuulua ”Mummista”, jossa kävimme välillä perheen kanssa sunnuntaisin syömässä ananashampurilaiset. Yläasteen pihasta käveli Vesitornin grillille josta ostettiin kolmella markalla pienet ranskalaiset.

Kului vuoden päivät. Blogirinki vei kaiken ajan ja energian, googlasinkohan kerran eri kustantajia netistä. Tänä keväänä puhelin soi: ”Kirjakustantaja tässä päivää! Oletko koskaan ajatellut ruokakirjan kirjoittamista?” (Hiljaisuus. Kuinka usein nyt kustantajat soittelevat kenellekään?!) Noo, jos kerran kysyt niin yksi sisällysluettelo on olemassa…

Töissä oli joku ihan kreisiviikko ennen kustantajan tapaamista. Tapaaminen ei mennyt yhtään niinkuin olin sen etukäteen ajatellut. Missä oli testikuvat, päivitetty sisällysluettelo, ehkä vähän koetaittoa. Ehdin vain printata ulos ruttuisen A4:sen vuoden takaa. Sekin oli kuulemma enemmän kuin monella näistä julkkiskokeista ja sain avattua päivitetyn ideani kustantajalle joka innostui.


Katukeittiö – parempaa roskaruokaa

Kirjasta tulee näköiseni ja sellainen jonka itsekin haluaisin poimia hyllyyni. Eikä vain hyllyyn kaunis katseltava vaan todella käyttöön. Tällä hetkellä paraatipaikalla lieden päälle ovat pääseet uusimpana säilöntäopus Purkissa, arkiruokakirja Safkaa ja Nirson raamatut Aglio & Olio ja Basta! Nämä ovat keittokirjoja joita käytämme aktiivisesti, mutta jotain puuttuu. Jalostin snägärisafka ideaa pidemmälle. Ruokafilosofiani on tehdä yksinkertaista, hyvää ruokaa, hyvistä raaka-aineista. Emme syö eineksiä. Mäkissäkin tulee käytyä vain pari kertaa vuodessa aamuyön heikkona hetkenä. Silti hyvistä raaka-aineista valmistettu kotimättö ei ole koskaan tehnyt pahaa kenellekään. Parempaa roskaruokaa. Ruokaa joka saa veden kielelle, hyvistä raaka-aineista valmistettua, itsetehtyä ja hyvällä omalla tunnolla. Se pieni pilke silmäkulmassa on kuitenkin myös mukana. Maailma on aivan liian pullollaan toinen toistaan mielenkiintoisempia katukeittiöitä joista jipoimmat annokset on poimittu kirjaan. Kaikki reseptit on toteutettavissa kotikeittiössä ja raaka-aineet saatavilla.

Olen ainakin vielä kovin tyytyväinen kustantajaani eli Bonnier konsernin alla toimivaan Read.me:n jolla on paljon kokemusta ruokakirjojen tekemisestä. Perus-karvat-pystyyn-olettamus oli että saa tapella joka asiasta ja kirjantekijän mielipiteet unohdetaan siinä kohtaa kun kustannussopimus on allekirjoitettu. Kerroin heti alussa rehdisti mitkä asiat ovat minulle tärkeitä ja neuvottelin sopimuksen niin että voin lähteä tekemään mammuttiprojektia hyvällä mielellä. Teen matkan varrella yhteistyötä kustannustoimittajan, taittajan ja markkinoinnnin kanssa mutta kyllä se suurin puserrus jää tekijälle.

Nyt siis enää pitää hioa yksityiskohdat eli tehdä se kirja. Materiaalien deadline vuoden vaihde. Käytännössä valmistan ja syön tällä hetkellä itsetehtyä roskaruokaa kaiken vapaa-aikani. Voi kyynel 😉 Pitää kuitenkin edelleen paikkaansa että saavuttaakseen jotain, jostain täytyy luopua. Herään aamuisin kuudelta kirjoittamaan reseptejä. Kaikki viikonloput tästä eteenpäin vuodenvaihteeseen on buukattu ruokakuvauksille. Sen tietää minkä parissa vietetään joulua. Silti, haluan tämän kokemuksen ja haluan tuntea ylpeyttä itsestäni kun kirja on vihdoin käsissäni. Sama kantava voima joka on saanut minut pitämään tätä blogiakin kohta seitsemän vuotta, kannattelee kirjan tekemistä. Kiero taka-ajatukseni on saada ihmiset innostumaan ruuanlaitosta ja tekemään ruokaa itse ja yhdessä. Syömään parempaa (roska)ruokaa.

Katukeittiö – parempaa roskaruokaa ilmestyy helmikuussa 2014. Jos bloggaaja suo.

Kirjankirjoituskamppailua voi seurata myös Instagramissa @liemessa tai Liemessä Facebook ryhmässä.

Arkistojen kätköistä

36 kommenttia

  1. Ulla 10.09.2013

    Kerrassaan mahtava juttu, onneksi olkoon! Raivaamme jo kirjallesi tilan meidän ruokakirjahyllyyn 🙂

    Vastaa
  2. Tusla 10.09.2013

    No onpas hieno juttu, ihan huippua! 🙂
    Tsemppiä projektiin.

    Vastaa
  3. cebic 10.09.2013

    Täähän on mahtava uutinen!:) Onnittelut, jokaista ei haeta kotoa kirjailijaksi! Tsemppiä isoon urakkaan 🙂

    Vastaa
  4. Hannele 10.09.2013

    Loistavaa, Jenninen! ONNEA!

    Jos ikinä koskaan kaipaat jonkun koesyömään tai syömään edes tähteitä niin puhelinta kouraan. Lähen siltä istumalta ajelemaan. Se kestää kotvan, mutta siitä ajassa ehdit tehdä lisää parempaa roskaruokaa 🙂

    TSEMPPIÄ!

    Vastaa
  5. Anonyymi 10.09.2013

    Tsemppiä kirjan synnytystuskiin! 🙂

    Vastaa
  6. Jenni 10.09.2013

    Ihana Ulla! 🙂 Kiitos, nyt mun on ainakin pakko tehdä se ja painaa ainakin se kaksi kappaletta – sulle ja mulle 🙂

    Kiitos Tusla ja Hanna, tsemppiä tarvitaan ja isolta se vielä tuntuu mutta sieltä se kokoajan puskee 🙂

    Vastaa
  7. Jenni 10.09.2013

    Anonyymi, kiitos. Yritän hengitellä välillä niin synnytystuskakin ehkä helpottaa.

    Hannele, osa safkoista on sellaista Oulu-Helsinki välimatkan verran hifistelyä, osa taas nopeampia. Varmaa on että nyt on loppusyksyn joka viikonloppu ”pöytä koreana” joten tervetuloa 🙂

    Vastaa
  8. Mari 10.09.2013

    Onnea! Kova juttu 🙂

    Vastaa
  9. Terhi 10.09.2013

    Upeaa Jenni! Nykyisin tulee harvoin ostettua keittokirjoja, Nirson suosikit löytyy mutta nytpä tietää minkä ostan helmikuussa :).

    Tsemppiä!

    Vastaa
  10. Jenni 10.09.2013

    Kiitos Mari, kovat kannet – kova juttu!

    Terhi, pidän täällä tukkimiehen kirjaa eli varataan sullekin yksi :)))

    Vastaa
  11. Herkkuhovi 10.09.2013

    Mahtavaa, paljon onnea tsemppiä sulle!
    Meillä ei syödä lainkaan eineksiä ja juuri tuollainen kirja on enemmän kuin tervetullut, siispä innolla odotan kirjaasi johon tahdon sitten sen omistuskirjoituksenkin! 😉

    Vastaa
  12. Veera 10.09.2013

    Mahti juttu! Aina on parhautta kun ihmiset pääsevät toteuttamaan unelmiaan.

    Vastaa
  13. Vau! mahtavaa, onneksi olkoon Jenni! helmikuuta siis odotellessa 🙂

    Vastaa
  14. Andalusiana 10.09.2013

    aivan mahtavaa että unelmat tuolla lailla toteutuu! ihanaa jälkeä on ihan varmasti tulossa :-)! onnea ja isosti!

    Vastaa
  15. Johanna 10.09.2013

    Loistavaa ja mahdottomasti onnea jo nyt! Enää se telkkari puuttuu, josta jo kauan olen sulle sanonut 🙂

    Vastaa
  16. Jii ja Nti Papu 10.09.2013

    OOo! Vautsi mikä uutinen! Aihealue kuulostaa just sellaiselta, että meidän keittokomerokeittiöön ja masuihin natsaa. Ja uskon, että monelle muullekin. Onnee!

    Vastaa
  17. Jenni 10.09.2013

    Herkkuhovi, olen aika varma että asia järjestyy omistuskirjoituksineen 🙂

    Kiitos Veera ja Andalusiana! Unelma kerrallaan ja aikaa loppuelämä..

    Anne, ihana, sama juttu eli helmikuuta kyllä odotetaan isosti.

    Johanna, mietin että joo, meillä ei ole enää kotona telkkaria ja se puuttuu mutta mitäs sä siitä olet puhunut 😀 Niin – siis se telkkariohjelma. Kahtotaan kahtotaan…

    Munkin mielestä herkullinen roskaruoka jota voi syödä hyvällä omalla tunnolla navan täyteen kuulostaa erittäin hyvältä idealta 🙂 Toivottavasti lopputulos natsaa sitten teidän masuihin!

    Vastaa
  18. Riikka 10.09.2013

    Päivän paras uutinen! Tosin noiden herkkujen kohdalla on synti puhua roskaruoasta! 😉

    Onnea Jenni! Oot kyllä supermimmi!

    Vastaa
  19. Minna Ahvenainen 10.09.2013

    Aivan mahtavaa Jenni! Tsemppiä kovasti rutistukseen. Juuri tuollaisen keittokirjan mentä aukko löytyy meidänkin hyllystä.

    Vastaa
  20. Chef Jones 10.09.2013

    Onnea Paljon ja hyvä idea kirjalle! Itelle eka unelma oli päästä kokiksi,se on tavoitettu! Toinen on vieläkin se oma kirja,se odottaa… Vieläkin.

    Vastaa
  21. Hanna 10.09.2013

    Onnea Jenni, olen tosi iloinen puolestasi! Ja toki myös omasta puolestani – parempaa roskaruokaa kun nautitaan meidänkin perheessämme, reseptejäsi odottellaan siis vesi kielellä!

    Vastaa
  22. JenniKaroliina 10.09.2013

    Aivan mahtavaa! 🙂 Tätä kyllä odotan innolla 🙂

    Vastaa
  23. Tuplaespresso 10.09.2013

    Hieno juttu! Aihe on ihan loistava ja antaa paljon mahdollisuuksia. Nyt vaan kokkaamaan ja kirjoittamaan. Otatko itse kuvat vai maksaako kustantaja sinulle erikseen valokuvaajan?

    Vastaa
  24. Aila 10.09.2013

    Hienoa Jenni! Onnittelut!
    Ihanaa, että haaveet toteutuvat, ja yleensä parhaiten silloin, kun ei niitä väkisin yritä, vaan ajallaan.
    Omistuskirjoituskappaletta odotellessa! 🙂

    Vastaa
  25. Jenni 10.09.2013

    Kiitti Riikka, kiitos JenniKaroliina, tämä on ollut kyllä ihan paras päiväkin kun voi nyt fiilistellä tätä julkisesti 🙂

    Minna, mä lupaan tehdä siitä niin hyvän kuin osaan ja toivottavasti sille sitten löytyy aukko teitin hyllyssä 🙂

    Chef Jones, kaikesta sun tekemisestä huokuu että olet määrätietoinen ja en epäile hetkeäkään etten joku päivä vielä pitele uunituoretta kirjaasi kädessäni 🙂

    Hanna, samoin, Safkaa 2 on odotuslistalla ja paikka sille varattu liesituulettimen päältä!

    Tuplaespresso, kuvapaja on jo hyvässä vauhdissa 🙂 Kuvaan kaikki kuvat itse. Se on mulle luonnollinen ja mieluisa vaihtoehto kun haluan ja tykkään kuvata ruokaa. Lisäksi käytännönkin kannalta se taitaa olla ainoa oikea vaihtoehto koska kuvailen ”miten sattuu” eli jokaisessa sopivassa välissä iltaisin ja viikonloppuisin. Kustantaja maksaa tällöin minulle erikseen palkkion kuvista.

    Aila, totta. Tämä on erittäin mieluinen ja jännittävä käänne. Siellä se nökötti nurkan takana! Heh, pitääkö tässä alkaa treenata omistuskirjoitusta varten nimmaria 🙂

    Vastaa
  26. Mona 10.09.2013

    Oi, kuulostaa aivan mielettömän herkulliselta! Tälle löytyy kyllä selvä rako keittokirjamarkkinoilta sekä meidän kirjahyllystä! 🙂

    Vastaa
  27. Sari 10.09.2013

    Tuhannesti onnea!nyt vain odotellaan 🙂

    Vastaa
  28. Jonna 10.09.2013

    Hienoa Jenni, mahtava idea. Tämän kirjan haluan hyllyyn. Tsemppiä rutistukseen!

    Vastaa
  29. Marjorie 10.09.2013

    Vau, todella hieno juttu! Onnea kirjan tekoon!

    Vastaa
  30. Merituuli 10.09.2013

    Sinulla riittää kyllä puhtia kadehdittavan paljon. Oikein paljon voimia puristukseen ja onnea!

    Vastaa
  31. Laura 10.09.2013

    Onnittelut, hieno uutinen!

    Jään odottamaan kirjaa – riivitty kana mm. kuulosti tosi hyvältä.

    Vastaa
  32. Nanna 10.09.2013

    Jäikö mieleen eräänä kuvauspäivänä mitä sanoin sinusta kolmannelle henkilölle? Tarkoitin joka sanaa. Ei voi kun ihmetellä tuota puhtia ja aikaansaapuutta.
    Tosi hieno homma, Jenni! Pieni bonusihanuus itsellesi nyt myös kun voit jo vapaasti hehkuttaa!

    Mä niin tuun tämän kirjan julkkareihin!

    Vastaa
  33. Portobello 10.09.2013

    Wau, onnea Jenni! Meillä onkin näemmä sama kustantaja… 😉

    Vastaa
  34. Jael 10.09.2013

    Mahtavaa,paljon onnea ja tsemppejä tuolle projektille!

    Vastaa
  35. Jenni 11.09.2013

    Kiitos kaikista kannustavista sanoista!

    Ja todellakin sitten joskus vielä kaukana tunnelin päässä pidetään julkkarit, se oli varmaan mun tärkein ehto kustantajalle 😀 Puhtia ei ehkä ole tekemään tätä sentään ihan jatkuvasti joten kyllä sitä sietää vähän juhlistaa.

    Portobello, juu huomasin, ja tuntuu että aika monella muullakin ruokaihmisellä 🙂 Mites teidän projekti on edennyt?

    Nanna, miten voisin unohtaa! Muistan joka sanan. Etenkin se p*reikä vertaus kosketti <3 Eikun oikeesti, kiitos Nanna :)

    Jenni

    Vastaa
  36. Sofia 11.09.2013

    Wow! Onnittelut!
    Onpa hyvä kirjan teema. Hankin varmasti omaan hyllyyn 🙂
    Ja hienoa, kun ahkeran ihmisen unelma toteutuu. Tsemppiä rutistukseen!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *