CHURROT JA SUKLAAKASTIKE

Vappukivaa Katukeittiön tyyliin! Espanjalainen vappumunkki eli churro on uppopaistettu suikula leivonnainen. Tyypillisesti churro tursotetaan tähtipursottimella, kieritetään sokerissa ja dipataan paksuun suklaakastikkeeseen. Ensimmäisen puraisun churrosta sain kymmenisen vuotta sitten Riossa. Siitä lähtien churroluotaimeni on ollut herkkänä. Malagassa eksytin itseni tahallaan turistivirtojen ulottumattomiin. Pian erään kahvilan terassi kiinnitti huomioni. Sunnuntaipäivänä kahvila oli tupaten täynnä espanjalaisia isovanhempia lastenlapsineen. Kahvilassa oli myytävänä kolmea tuotetta: churroja, suklaakastiketta ja kahvia.

Vapuksi on luvattu kylmää ja vesisadetta. Tuokoon tämä hauska resepti iloa ja aurinkoa vappuunne 🙂 Tämä resepti ja monta muuta löytyy kirjastani Katukeittiö – parempaa roskaruokaa.

Kotichurrot Helsingissä
Churro Malagassa

Vappunaposteluun!

Churrot ja suklaakastike

20 kpl

taikina
1 rkl sokeria
50 g suolaamatonta voita
3 dl vettä
ripaus suolaa
3 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa

1 l rypsiöljyä paistamiseen

lisäksi tarvitaan
pursotinpussi tähtiterällä

Sekoita kattilassa keskilämmöllä sokeri, voi, vesi ja suola. Anna kiehahtaa. Laske lämpöä matalaksi ja sekoita jauhot joukkoon. Sekoittele puolisen minuuttia niin, että taikina kuivahtaa hieman. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita sähkövatkaimella joukkoon kananmunat yksi kerrallaan niin, että jokainen kananmuna on sekoittunut hyvin ennen seuraavan lisäämistä.
Kuumenna kattilan tai padan pohjalla vähintään 5 cm öljyä 180 asteeseen. Pidä kattilan kansi käden ulottuvilla, jos öljy tuikahtaisi tuleen.
Laita taikina tähtiterällä varustettuun pursotinpussiin ja pursota suoraan kattilaan. Leikkaa saksilla haluamastasi kohdasta churros poikki. Churrosten koko voi vaihdella oman mielen ja kattilan koon mukaan.
Paista noin 2–4 minuuttia riippuen churroksen paksuudesta. Oikea aika löytyy parhaiten yhden churroksen koe-erällä.

suklaakastike
100 g tummaa suklaata
ripaus suolaa
2 dl kermaa

Paloittele suklaa pieneksi ja aseta suolan kanssa kulhoon.
Kuumenna kerma kattilassa lähes kiehuvaksi ja kaada suklaan päälle.
Anna asettua minuutin ja sekoita, kunnes kastike on tasaista.

Vinkki! Jos otat churrot vappupiknikille niin jätä kerma pois suklaakastikkeesta. Tällöin kuumenna suklaa vesihauteessa, jäähdytä ja kuljeta vaikka pilttipurkissa. Säilyy paremmin!

kaneli-sokeriseos
1 dl sokeria
1 rkl kanelia

Sekoita kaneli ja sokeri. Pyörittele churrokset tuoreeltaan kaneli-sokerissa ja dippaile kuumaan suklaakastikkeeseen.

Hoppee ei oo häppee

Löysin tälläisen listan netistä ja keikistelin onnellisena Akateemisen TOP10 Tietokirjat listauksen hopeapallilla. Mikä fiilis – joku on löytänyt sen! Eipä aikaakaan kun Tomi Björck veti jakkaran alta julkaisemalla Instagramissa kuvan jossa hänen kirjansa pitää ensimmäistä sijaa myymälässä esillä olevassa listauksessa. Niin tai näin, paljon hyviä ruokakirjoja liikenteessä 🙂 Vielä taitaa olla pari päivää aikaa kotiuttaa Katukeittiö – parempaa roskaruokaa Akateemisen kanta-asiakastarjouksena 23,90 € nettikaupasta tai myymälästä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä Instagramissa @liemessa

Arkistojen kätköistä

10 kommenttia

  1. Jael 29.04.2014

    Onnea kirjasi hienosta sijoituksesta:)Churrot ovat kyllä hyviä:)

    Vastaa
  2. Heaven Queen 29.04.2014

    Taidan joutua ostamaan peräti kaksi kappaletta tuota Katukeittiötä, toisen äidille äitienpäivälahjaksi ja toisen itselle…

    Vastaa
  3. Jenni 30.04.2014

    Kiitos! Churros on niin hyviä että nyt tää churrokeskustelu aiheutti matkakuumeen: mä haluun churro pääkaupunkiin Madridiin 🙂 Tässä vielä virtuaalinen muistilappu jos joskus sinne eksyn tai joku muu eksyy. Facebook ryhmässä vinkattiin tälläisestä Chocolateriasta joka on auki 24 h ja kuulemma tupaten täynnä aamuöisin 🙂

    http://www.chocolateriasangines.com/Chocolateria_San_Gines/Bienvenidos_a_San_Gines.html

    Vastaa
  4. Jenni 30.04.2014

    Hyvä suunnitelma ni ei mene painiksi kuka saa lukea 🙂 Hyvää äitienpäivää äiteelle!

    Vastaa
  5. tableofcolors.com 30.04.2014

    Onneksi olkoon kirjasta! Odotan innolla että pääsen lukemaan sitä…minulla on vasta työn alla 🙂 Churrot näyttävät kyllä niin herkullisilta että täytyypäs kokeilla! Hauskaa Vappua!

    Vastaa
  6. Anonyymi 04.05.2014

    Kiitos ihanasta kirjastasi! Nykyisin todella harvoin tulee ostettua keittokirjaa, mutta tämän haluisin, ja en pettynyt 🙂 Todella kauniit kuvat, kivoja ohjeita, jotenkin henkilökohtainen, suurella sydämellä tehty! Hodarisämpylät aivan todella hyviä, myös marinoitu ja karamellisoitusipuli toimivat, etenkin pulledporkin seurana. Bataattiranskalaisista en saanut rapeita, hyviä olivat kuitenkin 😉 Kiitos!
    t. Sofia

    Vastaa
  7. Jenni 07.05.2014

    Niin että onko sulla oma kirja työn alla vai mun kirja työn alla? 🙂

    Vappu nyt meni jo, mutta toivottavasti oli hauska vappu!

    Vastaa
  8. Jenni 07.05.2014

    Kiitos Sofia!

    Bataattiranskalaisia jouduin testaamaan kirjaa varten useamman kerran että sain niistä rapeita. Seuraavat seikat ovat oleellisia onnistumisen kannalta:

    Bataattitikut huuhdellaan kylmällä vedellä ja kuivataan huolellisesti
    Tikut eivät ole liian paksuja
    Sekaan lisätään maissitärkkelystä
    Levitetään yhdeksi kerrokseksi pellille – ei liikaa yhdelle pellille (muuten tulee kosteutta liikaa ja jäävät lötköiksi)

    Lisäksi voi vielä kokeilla paistaa vähän matalammalla lämpötilalla mutta kiertoilmalla.

    Näillä konsteilla onnistuin, toivottavasti jaksat vielä joskus kokeilla josko ensi kerralla kuun asento olisi oikea ja niistä tulisi rapeita! 🙂

    Jenni

    Vastaa
  9. Jenni 07.05.2014

    Kiitos Sofia!

    Bataattiranskalaisia jouduin testaamaan kirjaa varten useamman kerran että sain niistä rapeita. Seuraavat seikat ovat oleellisia onnistumisen kannalta:

    Bataattitikut huuhdellaan kylmällä vedellä ja kuivataan huolellisesti
    Tikut eivät ole liian paksuja
    Sekaan lisätään maissitärkkelystä
    Levitetään yhdeksi kerrokseksi pellille – ei liikaa yhdelle pellille (muuten tulee kosteutta liikaa ja jäävät lötköiksi)

    Lisäksi voi vielä kokeilla paistaa vähän matalammalla lämpötilalla mutta kiertoilmalla.

    Näillä konsteilla onnistuin, toivottavasti jaksat vielä joskus kokeilla josko ensi kerralla kuun asento olisi oikea ja niistä tulisi rapeita! 🙂

    Jenni

    Vastaa
  10. tableofcolors.com 08.05.2014

    …no molemmat…tai oikeastaan minun täytyy vielä saada kirjasi käsiin…joko netin kautta tai sitten ihan kaupasta. 🙂 Ja sit olisi se oma kirja joka on ollut jonkun aikaa lepotilassa, ja kaipaisi nyt vähän huomiota. 🙂

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *