ITSETEHDYT LIHAPIIRAKAT JA PARAS PALAUTE IKINÄ

itsetehty lihapiirakka lihis resepti

Lihapiirakka eli lihis eli vety eli atomi eli möttönen eli lörtsy eli lenkkisämpylä eli hotsi eli läskiräpylä.

Elävä herätyskellomme tuuttaa pinnasängystä aamukuudelta. Ensimmäisenä aamutoimena avaan Instagram feedin. Joku on maininnut @liemessa feedissään,; jotain jostain elämänsä pahimmasta virheestä. Nonni, mitä nyt. Seinäjokelainen, kaljupäinen, kahden lapsen isä kirjoittaa näin:

@voitasuolaa_butterandsalt
”Tein elämäni virheen kun taannoin toivoin isänpäivälahjaksi @liemessa Jennin Katukeittiö – Parempaa Roskaruokaa kirjan. Sen jälkeen ei ole ollut mitään asiaa kaupan eineshyllylle. Lisäksi vajaan parinkymmenen vuoden takainen kiinnostus ruuanlaittoon heräsi niin pahasti, että syrjäytin vaimon keittiöstä pois ja perustin ruokablogin. 
Tänäänkin syntyi kirjan ohjeella The Lihapiirakka #ruokaa #ruokablogi#lihapiirakka #lihis #meatpie#parempaaroskaruokaa”

Lihapiirakka-kuvan oli postannut Voita ja suolaa-blogi. Olin ihan sanaton. Kommentti oli niin läpitunkeva syvälle sisimpään, että ihan herkistyin. Mun kirjoittama ruokakirja on muuttanut tämän miehen elämää. Joku oikeasti nousee aamulla ylös, ei osta enää eineksiä, käskee vaimon pois keittiöstä ja laittaa perheellensä parempaa roskaruokaa. Ja kirsikkana päälle; lukija perusti ruokablogin! Hämmennys ja kiitollisuus vain jatkui selatessani miehen Voita ja suolaa-blogia:<

”Jenni Häyrisen Katukeittiö – Parempaa Roskaruokaa kirja on varmasti suurin syy siihen, että nykyään teen kaikki itse alusta alkaen. Enää ei ole paluuta kaupasta ostettuihin hampurilaissämpylöihin, pitaleipiin, hodarisämpylöihin.. jne.. Nyt listaan saa lisätä tortillalätyt ja juustokastikkeen :)”

Huh huh! Tälläisen palautteen voimalla jaksaa taas painaa mutamavuotta. Palautteesta inspiroituneena, jaankin teille kirjan ja kotisnägärien The Lihapiirakka-reseptin! Katukeittiö – parempaa roskaruokaa kirjaa voi tilata esimerkiksi Adlibris-verkkokaupasta. Kolmannessa Vietnampainoksessa on mukana myös Hanna Soppa-blogin laatimat vietnamilaisen katukeittiön parhaat reseptit. Vaimot, teitä on varoitettu!

Lihapiirakat eli lihikset

16 kpl isoja lihiksiä

taikina
3 dl täysmaitoa
25 g hiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl öljyä
7 dl hiivaleipäjauhoja

täyte
300 g jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
maustepippuria
valkopippuria
1 rkl valkoviinietikkaa
1,5 dl puuroriisiä
pippuria
suolaa

1 l rypsiöljyä paistamiseen

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muut aineet ja vaivaa taikinaksi. Nostata taikinaa 1,5 tuntia liinan alla.

Valmista täyte. Kuullota sipulit pannulla öljyssä, ruskista ja mausta jauheliha. Keitä puuroriisi. Yhdistä täytteet ja anna jäähtyä.

Puolita taikina ja kauli se jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi. Tee muotilla, esimerkiksi halkaisijaltaan 15 sentin keittokulholla, pyöreitä taikinakuoria.

Lusikoi taikinakuoren keskelle 1–2 rkl täytettä riippuen lihisten koosta. Kostuta toinen reuna vedellä ja käännä taikina kanneksi päälle. Painele reunoja hieman. Voit siistiä lihisten reunat pyöräyttämällä kulhon reunalla taikinanreunat siistiksi ja siistimällä rämmäleet. Painele haarukalla reunat ja pistele haarukalla muutama reikä pintaan. Kohota liinan alla hyvin jauhotetulla pellillä 10 minuuttia.

Kuumenna rasva kattilassa tai valurautapadassa 180–220 asteeseen. Suosittelen lämpömittaria tähän hommaan. Uppopaista lihiksiä noin minuutti molemmin puolin. Pidä kattilankansi lähettyvillä, jos rasva sattuisi syttymään. Älä koskaan käytä vettä rasvapalon sammuttamiseen. Nosta lihikset talouspaperin päälle kuivumaan. Truuttaa väliin ketsuppia, sinappia ja kurkkupikkelsiä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.

Arkistojen kätköistä

16 kommenttia

  1. Pitää tuo 3.painos laittaa hankintalistalle niin meidänkin talous pääsee Vietnamiin 🙂

    Vastaa
  2. Oi ihana! Just oikeaan aikaan tuli tämä tähän ulkosuomalaiseen talouteen, kiitos! Viime viikolla vasta teki mieli lihiksiä ☺
    Mutta… Vety ja atomi eivät ole sama kun lihis, vaan lihis+täyte.

    Vastaa
  3. Mimmu 10.09.2015

    Sinä ja kirjasi ovat kyllä kehunsa ansaineet! Loistavia molemmat <3

    Vastaa
  4. Anonyymi 10.09.2015

    Jos pakastaa osan, missä vaiheessa kannattaa pakastaa? Vai meneekö pilalle?

    Vastaa
  5. Jenni 10.09.2015

    Jee, kiitos _taas_ ihanasta kommentista 🙂

    Vastaa
  6. Jenni 10.09.2015

    Truu dät! Jos tarkkoja ollaan. Ja ollaanhan me 🙂

    Vastaa
  7. Jenni 10.09.2015

    Kiitos Mimmu! <3

    Vastaa
  8. Jenni 10.09.2015

    Vertaisin lihiksen pakastamista munkin pakastamiseen. Eli heti tuoreena kannattaa pakastaa. Tuoreena nämä ovat tietty parhaimmillaan, mutta pakastaminen on ihan kätevää jos ei iiihan koko pellillistä jaksa syödä kerralla 🙂

    Vastaa
  9. Jael 10.09.2015

    Ihana palaute eikä ihme:) En ole koskaan tehnyt lihistä,mutta veljeni on tehnyt joskus tosi hyviä:)

    Vastaa
  10. Aamu-Usva 10.09.2015

    Kannattaako pakastaa kypsänä vai raakana? 🙂

    Vastaa
  11. Jenni 12.09.2015

    Pakastaisin kypsänä. En ole kokeillut kypsentää rasvassa pakastettuja, mutta voi olla että rasva räiskyisi jos lihiksiin on jäänyt vettä sulatuksen jäljiltä..

    Vastaa
  12. Jenni 12.09.2015

    Lihikset on selkeästi (myös) miesten mieleen 🙂

    Vastaa
  13. Perjantaikahvit 25.09.2015

    Alkoipa tekemään mieli lihapiirakoita! Tai miksi niitä pitäisi kutsua, jos ei syö punaista lihaa? Pidemmän aivan tajuttomasti lihapiirakoista, mutten syö enää punaista lihaa. Olenkin miettinyt, että jos leipoisi itse ja tekisi, jonkun hyvän lihattoman täytteen ja laittaisi vaikkapa sieniä. Onko sinulla hyviä ideoita? -Helmi

    Vastaa
  14. Erika B 05.10.2015

    Oi nam ! Täytyypä tehdä lihiksiä tänään! Tsekkaappa mun uusi ruokablogi erikabastlea.blogspot.se

    Vastaa
  15. Jenni 08.10.2015

    Sienet on hyvä idea, esimerkiksi juuri nyt suppilovahverot, toimisivat varmasti täytteenä jauhelihan sijaan. Testaamaan! 🙂

    Vastaa
  16. Jenni 08.10.2015

    Pitää tulla kurkkimaan blogisi puolelle jos lihikset päätyvät sinne asti! 🙂

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *