Inspiraatiotiistai is back! Kuukauden breikin jälkeen tiistait ovat jälleen pyhitetty inspiraatiolle ja yleiselle häröilylle. Mikä nyt sattuukaan rouvaa inspiroimaan. Vain luovuudelle pyhitetty aika on minulle todellinen henkireikä. Olen valmis menemään aika pitkälle leipoakseni teille esimerkiksi tämän runebergin kääretortun. Pieniä järjestelyjä se on tässä vaatinut, mitä nyt vakituisen siivoojan ja huippuassari Saaran palkkaamisen, mutta hei, nyt saamme nauttia tuloksista!
Tarkemmin ottaen nautimme tässäkin alunperin Viimeistä murua myöten-blogin Saaran ideasta. Runebergin kääretorttu-reseptin kehitimme Loton #lauantaireseptit videoita varten, mutta aikataulumutkien takia resepti ei koskaan ehtinyt videotuotantoon. Runebergin kääretorttu näki tänään jo päivänvalon elämäni ihka ensimmäisessä Instagram Live lähetyksessä. Liemessä Päiväkahvit Live oli spontaani idea, olisi saattanut olla aiheellista esim. käydä tänään edes suihkussa ennen liveä lähes 10 000 seuraajan yleisölle 😀 Noh, pääsin jo yli pahimmasta ramppikuumeesta, joten uskoisin että lisää live-päiväkahveja luvassa @liemessa. Runebergin kääretorttu kätkee sisäänsä runebergin tortusta tuttua vadelmahilloa, mantelirouhetta ja sitruunaista vadelmarahkaa. Tilkka punssia kääretorttupohjassa olisi voinut olla vielä pikantti lisä!
Runebergin kääretorttu
kääretorttupohja
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1½ tl kardemummaa
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita mantelijauhe, perunajauhot, kardemumma ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 220 asteessa 5 minuuttia. Ripottele leivinpaperille reilusti sokeria ja kumoa kypsä taikinalevy paperille. Irrota paistopaperi ja anna levyn jäähtyä.
täytteet
n. 1 dl vadelmahilloa
n. 1 dl mantelirouhetta
vadelmarahka
250g maustamatonta rasvaista maitorahkaa
2 dl vispikermaa
½ sitruunan raastettu kuori
200g kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl
sokeria
Levitä vadelmahillo jäähtyneen pohjan päälle. Ripottele mantelirouhe.
Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita varovasti joukkoon maitorahka, raastettu sitruunankuori ja muussatut vadelmat. Makeuta halutessasi sokerilla. Levitä mantelirouhekerroksen päälle. Rullaa varovasti kääretortuksi pitkältä sivulta.
koristeluun
2 dl vispikermaa
tuoreita vadelmia
tomusokeria
Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää vatkauksen loppuvaiheessa sokeri. Pursota kermavaahto runebergin kääretortun päälle. Viimeistele vadelmilla ja tomusokerilla.
Kiva idea. Hitsi, missasin ne päiväkahvit. Ilmoittele ensi kerralla, niin kerkeän mukaan 😉
Ilmoitan joo ensi kerralla! Nyt se livelähetys tuli itsellekin vähän yllätyksenä heh!
En itse harrasta leipomista mutta tämä resepti kuulostaa niin houkuttelevalta että säästän sen myöhempää ajankohtaa varten. Terveisin Maalaisbistron Annelta.
Heippa Anne! En mäkään varsinaisesti harrasta leipomista, mutta söin eilen tyytyväisenä 5 palaa 😀 Kiva jos löytyi mieluinen leivontaresepti 🙂
Todella kaunis ’ruuneperi’.
Tosi kiva idea! Torttu on tosi näyttävä