KALAN JÄLJILLÄ KALATEHTAALLA

FacebookTwitter

Kaupallinen yhteistyö Heimon Kala

Heimon kalaMikä on tämä outo, marraskuussa harvemmin esiintyvä, valoilmiö? Astumme Idan kanssa junasta Hämeenlinnan junalaiturille. Taivaanrannassa pilkistävän auringon kajastuksesta Hämeenlinna vaikuttikin yllättävän viihtyisältä lähimatkakohteelta. Tuumasimme palaavamme tänne vielä, mutta tällä kertaa jatkoimme matkaamme 15 kilometrin päähän kohti Renkoa. Maalaismaisemien keskellä seisoo kotimaisen kalakasvattajan ja kalajalostajan Heimon Kalan tuotantolaitos.

Heimon kalaTänä syksynä blogissa on näkynyt erityisen paljon herkullisia kalareseptejä Heimon Kalan kalatuotteilla. Koin tärkeäksi ottaa kutsun vastaan kun minulle tarjoutui tilaisuus tutustua pääyhteistyökumppanini toimintaan lähemmin. Ei sitä ihan joka päivä pääsekään kalatehtaalle!

80-luvulla perustettu entinen perheyritys Heimon Kala on nykyään osa virolaista PRFoodsia, joka omistaa useampia kalatuotantoyrityksiä Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Skotlannissa. Keskeinen osa Heimon Kalan toimintaa on oma kalankasvatus, joka kattaakin ison osan tarvittavasta raaka-aineesta valmiiksi tuotteiksi. Rengon laitoksella käsitellään ja pakataan useita miljoonia kiloja kirjolohta ja lohta. Tästä lohivuoresta karkeasti 2 miljoonaa kiloa kasvatetaan Ruotsissa ja miljoona Suomessa. Lisäksi Heimon Kala tuotteistaa luonnonkalaa kuten silakkaa, siikaa, ahventa, kuhaa, haukea, lahnaa ja madetta. Villikalaa saadaan ammattikalastajilta Merenkurkusta, sekä muikkua Saimaalta. Luonnonkalan saatavuus voi tosin tulevaisuudessa vaarantua kun ei ole enää tarpeeksi kalastajia.

Heimon kala

Mitä kala syö ja hiilipyrstönjälki

Ennen varsinaista kierrosta maistelimme kahvin seurana – mitäpä muutakaan –  kuin saaristolaisleipää savulohella Heimon Kalan sympaattisessa toimistossa. Heimon Kalan markkinointijohtaja pääsi vastaamaan tiukkoihin kysymyksiini kuten mitä kala syö. Kalan rehu on muuttunut koko ajan kasvispitoisemmaksi. Heimon Kala ruokkii kalat kasvattamoillaan muun muassa Raision Baltic Blend rehulla, jossa on hyödynnetty Itämerellä pyydettyä kilohailia ja silakkaa. Kasvatettujen kalojen rehun tarve voidaan nykyään laskea tietokoneohjelmiston avulla, joilloin ylimääräistä rehua ei jää ympäristöön kuormittamaan.

Heimon kala

Loimutettu ja savustettu Heimon Liekki kala saa makunsa aidosta leppäsavusta.

Tehotuotantoeläinten olosuhteet puhuttavat ja punaisen lihan tuotannon ilmastovaikutukset ovat hälyttävät. Miten kala sitten vertautuu esimerkiksi naudan- tai broilerinlihan tuotantoon? Nostetut kirjolohet tainnutetaan hiilidioksiidilla. Kalalta leikataan kurkku auki ja perataan joko käsi- tai automaattilinjalla. Laadukasta proteiinia sisältävän kalan hiilijalanjälki on jopa kuusi kertaa pienempi kuin naudanlihan. Broilerin hiilijalanjälki on puolitoistakertainen kalaan verrattuna (Lähde: Suomen Kalankasvattajaliitto)

Olen itsekin viime vuosina pyrkinyt suosimaan kalaa punaisen lihan sijaan. Heimon Kalan tuotantolaitos on MSC- ja ASC sertifioitu ja yritys on aloittanut näiden sertifioitujen tuotteiden myynnin ja jalostuksen. Rengon kalajalostamolla oli tehty myös ilahduttavia vihreitä uudistuksia kuten katolle asennetut aurinkopaneelit, jotka tuottavat 10 % sähkön tarpeesta. Kauppoihin toimitettavat kalat pakataan myös nykyään kierrätettäviin pahvilaatikoihin styroxlootien sijaan.

Heimon kala

Tis the season! Valmis mäti matkalla purkkeihin ja joulupöytiin.

Mitä olet aina halunnut tietää kalasta?

Nyt on sinun vuorosi esittää kysymyksiä! Saa olla tyhmiäkin, olen jo asettanut riman aika alas 😀 Eli jos haluaisit tietää jotain kalankasvatuksesta tai mitä tahansa aiheeseen liittyvästä, niin voin pyytää Heimon Kalalta vastausta jos en itse osaa vastata.

Heimon kala

Heimon kala Heimon kala

Heimon kala Heimon kala

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

jaa jos tykkäsit
FacebookTwitter

ITSETEHTY RUOKALAHJA X 2

FacebookTwitter

Kaupallinen yhteistyö Berner ja Asennemedia

Ruokalahja I Glögi I Päärynä I Hillo I Joulu I Joululahja I Idea I Resepti I Ohje I Jouluruoka I Ruoka I Ruokakuvaus I Mulled wine pear jam I Food photography

Liemessä ruokalahjatehdas on täydessä höyryssä! Itsetehty ruokalahja on kyllä ihastuttavin tapa muistaa läheisiä jouluna. Kukapa ei ilahtuisi jouluisesta glögillä maustetusta hillosta, jota voi tarjota joulupöydässä vaikka juustojen, pipareiden tai jälkiruokien seurana? Mikä parasta, ruokalahjan valmistaminen ei välttämättä vaadi paksua lompakkoa, vain ajatusta ja pientä vaivannäköä.

lue lisää

jaa jos tykkäsit
FacebookTwitter

SUKLAAMAJAKKA

2
FacebookTwitter

Kaupallinen yhteistyö Marabou  ja Asennemedia
Suklaamajakka I Suklaatalo I Suklaa I Marabou I Piparitalo I Ohje I Ohjeet I Blogi I Joulu I Askartelu I Joulukoriste I Jälkiruoka I Jouluruoka I Inspiraatio I Ruoka I Resepti I Ruokakuvaus I Chocolate light house I Chocolate house

Mmm…suklaamajakka! Ole oman elämän suklaarakennusmestari! Viime vuonna askartelin pomminvarman perusversion Marabou suklaatalosta. Tänä vuonna itseluottamusta puhkuen uskaltauduin jo suunnittelemaan oman designin. Suklaatalon rakentaminen ei ole rakettitiedettä, mutta en nyt lähtisi suklaataloa pakertamaan suorassa tv-lähetyksessä vaikka kysyttäisiin (true story).  Haastavinta on ikkunoiden leikkaaminen suklaalevyihin, joten pohdimme siskoni kanssa mihin rakennukseen ei tarvitsi laittaa ikkunoita. Hämeenlinnan kansallisarkistorakennus voisi olla yksi,  mutta lopulta siskoni heitti loistavan idean majakasta, johon tartuin. Suklaamajakka vie ajatukseni näin joulunakin minulle rakkaan Suomenlinnan rantakallioille.

lue lisää

jaa jos tykkäsit
FacebookTwitter

JOULUPAVLOVA

FacebookTwitter

Kaupallinen yhteistyö Valio ja AsennemediaJoulupavlova I Joulu I Pavlova I Resepti I Ohje I Jälkiruoka I Tarjottavaa I Joulupöytä I Granaattiomena I Suklaa I Leivonta I Ruokakuvaus I Ruokablogi I Christmas pavlova I Food photography

Joulupavlova – sarjassamme ihanat ja näyttävät joulupöydän jälkiruoat ilman pelkoa epäonnistumisesta. Kuulostaa ihan mun jutulta! Pavlova on kaikessa yksinkertaisuudessaan marenkipohjainen kakku. Rapeaa ulkopuolelta, sopivasti sitkoista sisältä ja makeaa – niinkuin jouluna kuuluukin. Joulupavlovan täytteissä maistuu karamellimaisuus, kahvi, sesongin hedelmä granaattiomena ja suklaa. Myös tuoreet viikunat voisivat sopia, vai mitä olet mieltä? Marenkipohjat hunnutin  Valio maustettu rahka Irish cream & coffee kausimaulla ja kermavaahdolla. Täydellinen tarjottava joulukahvipöytään siis!

lue lisää

jaa jos tykkäsit
FacebookTwitter
1 2 3 4 240