Skip to main content
Tomaattirisotto

Maailman paras ruoka! Mini huudahtaa ja hakee lisää tomaattirisottoa ennen kuin lautanen on edes tyhjentynyt. Ei tarvinnut kysyä maistuuko. Osansa voi olla sillä, että viime päivät on eletty pakastekalapyöryköillä ja kaupan valmisaterioilla. Viikosta on tullut fläsäreitä koronakeväästä, kun teimme etätöitä lapset jaloissa. Lapset ovat kesälomalla ja meillä vanhemmilla täysi työtohina päällä. Eilen aamulla vain päätin, että tänään kokkaan antaumuksella jotain ihanaa, sesonginmukaista kasvisruokaa – oli mikä oli. Tomaattirisotto tuoreista tomaateista buffalomozzarellalla oli niin sen arvoista!

Tomaattirakkautta

Yksi elokuun ehdottomista sesonkikasvissuosikeista on kotimainen tomaatti. Tomaattirisotto on parhaimmillaan mehevistä, tuoreista tomaateista. Hyvän tomaatin tunnistaa jo tuoksusta! Talvella tomaattirisotto onnistuisi varmasti myös tölkkitomaateista, jotka saattavat olla parempi vaihtoehto kuin valjut, hajuttomat ja mauttomat talvitomaatit.

Kaapissani oli erilaisia risottoriisijämiä, joita yhdistelin rohkeasti: perinteinen arborio ja kotimainen Sun Spelt speltti risottojyvä ja Malmgårdin emmer viljariisi. Kotimaisia jyviä ja viljariisejä voi käyttää tavanomaisen risottoriisin tapaan. Tomaattirisottoon sopii niin valko- kuin punaviinikin. Hulautin sekaan rosee- ja punaviinipullon pohjat. Minkäänlainen kerma ei kuulu perinteiseen italialaiseen risottoon, mutta nokare mascarponea taittaa tomaatin hapokkuutta, joten heitin muinaisen säännön romukoppaan.

Olette saatteneet huomata, että rakastan muutenkin tomaatteja. Tomaattia tuntuu löytyvän vähän joka reseptistäni – tai ainakin niistä parhaista ja suosituimmista. Tässä muutamia tomaattisia suosikkeja:

Tomaattirisotto

noin 8 annosta

1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
nokare voita
4 dl risottoriisiä
1 dl viiniä
2 rkl tomaattipyrettä
6 tomaattia
n. 5 dl kasvislientä
2 rkl mascarponea
50 g raastettua parmesaania
rouhittua mustapippuria
suolaa

Tarjoiluun:
buffalomozzarellaa
kirsikkatomaatteja
basilikaa

Kuullota pienittyä sipulia ja valkosipulinkynsiä oliiviöljyssä ja voissa isolla pannulla noin 5 minuuttia. Lisää risottoriisi ja kuullota 5 minuuttia lisää välillä sekoitellen. Nosta hieman lämpöä ja lisää viini. Anna porista hetki. Sekoita joukkoon tomaattipyree, kuutioidut tomaatit ja hieman kasvislientä. Anna poreilla noin 30 minuuttia lisäillen kasvislientä erissä ja sekoittaen. Kasvisliemen määrä riippuu tomaattien mehukkuudesta ja käytetystä riisistä. Risotto ei saa päästä kuivahtamaan. Lisää lopuksi mascarpone ja raastettu parmesaani. Mausta.

Tarjoile buffalomozzarellan, kirsikkatomaattien ja basilikan kera.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

3 Kommenttia

 • Sofianna sanoo:

  Hei! Toimiiko resepti normaalisti vaikka jätän viinin pois? Emme nääs käytä 🙂
  Yt. Sofianna

  • Janina sanoo:

   Minä korvasin omenamehulla + puolikkaan sitruunan mehulla, hyvä tuli.

 • Yvonne sanoo:

  Hello, can I see your recepies in English language too?
  Thank you, Yvonne

Jätä kommentti